Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνέχεια των υποθέσεων για επιθέσεις στην Πάρο και την Ιεράπετρα Κρήτης

Με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη συνεχίστηκε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της..

Με την κατάθεση του μάρτυρα Σάββα Μαυρίδη συνεχίστηκε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η εξέταση της συσχετιζόμενης υπόθεσης που αφορά επίθεση στην Πάρο τον Φλεβάρη 2013.

Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες που χτυπήθηκαν, αναγνώρισαν ως βασικό δράστη της επίθεσης εναντίον τους τον χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχο. Υπενθυμίζεται ότι, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν πάει στο νησί  τότε όπως είχαν πει οι μάρτυρες με πρόφαση την κοπή βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα, στην πραγματικότητα όμως, για να κάνουν επίδειξη δύναμης. Μάλιστα πριν από τη συγκέντρωση κατοίκων, γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβούλων ενάντια στη Χρυσή Αυγή που απωθήθηκε από τα ΜΑΤ, οι διδασκαλικοί σύλλογοι διοργάνωσαν προβολή ντοκιμαντέρ για τη δράση των ναζιστών και φασιστών στην Ελλάδα.

Ο μάρτυρας Μαυρίδης που ακολούθησε τη φίλη του νηπιαγωγό Μαρία Τρούλου – μετά τη διάλυση από τα ΜΑΤ της πολυπληθούς συγκέντρωσης κατοίκων ενάντια στη Χρυσή Αυγή – είδε να της επιτίθεται ένας άντρας  «Χωριστήκαμε με την κυρία Τρούλου, και ανέβηκε σε ένα μπαλκονάκι λίγο πιο ψηλά. Ανέβηκα κι εγώ και αντιλήφθηκα κόσμο να βγαίνει μέσα από τις αστυνομικές δυνάμεις, χαρακτηριστικά ένας κύριος εύσωμος με λαδί μπουφάν, άρπαξε το κεφάλι της κυρίας Τρούλου και τη χτύπησε με ένα σίδερο. Ταυτόχρονα όταν προσπάθησα να την απομακρύνω εμφανίστηκαν 5-6 από τα δεξιά μας και αρχίσανε να επιτίθενται για να μας κατεβάσουν από το μπαλκονάκι. Ο λόγος που σταμάτησε η επίθεση είναι ότι κάποιος από τις αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησε να συγκρατήσει τον άνθρωπο αυτό. Μας προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Πάρου, η κυρία Τρούλου έδωσε κατάθεση και έκανε μήνυση και μετά η αστυνομία ζήτησε να αναγνωρίσουμε το δράστη. Παράλληλα εμφανίστηκαν δημοσιογράφοι και ο δήμαρχος του νησιού. Από φωτογραφίες η κυρία Τρούλου αναγνώρισε τον κύριο Μίχο, και εγώ όταν μου επιδείχθηκαν επίσης. …».

Ο μάρτυρας, που υπέστη και αυτός επίθεση και έκανε 14 ράμματα στο κεφάλι, κοψίματα στις κνήμες κ.α, ανέφερε ότι όταν προσπάθησε να την βοηθήσει, η φίλη του υπέστη χτύπημα και από μεταλλικό αντικείμενο από άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι,  «ο κύριος Μίχος σαν να έδειχνε ποιους να χτυπήσουν, και οι υπόλοιποι χτυπούσαν. Ξεκίνησε αυτός με την Τρούλου και όταν πήγα να τη βοηθήσω, χτυπήθηκα κι εγώ» τόνισε. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «Αν δεν τον σταματούσε το Μίχο ο αστυνομικός εκείνη την ώρα μπορεί αντί για «Φύσσας» να λέγαμε τώρα «Μαυρίδης» ή «Τρούλου».

Ανέφερε επίσης πως οι επιτιθέμενοι είχαν τη χαρακτηριστική περιβολή των ταγμάτων εφόδου, δεν ήταν από το νησί κι όπως έμαθε από τα ΜΜΕ, ήταν από τον πυρήνα της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας.

Σε σχετική ερώτηση, κατέθεσε ότι αυτά που έκανε ο μεγαλόσωμος άνδρας (ο Μίχος) τα έβλεπαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήξεραν ποιος είναι. Οπως σημείωσε, «με το ίδιο καράβι είχαν έρθει στο νησί (…) Νομίζω πως έχουν την κάλυψη της αστυνομίας μέχρι ένα σημείο».

Νωρίτερα ολοκλήρωσε την κατάθεση του για την ρατσιστική δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες με καδρόνια σε βάρος Πακιστανών εργατών στη Βαϊνιά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, το Φλεβάρη του 2013, ο Ανδρέας Μπιλάλης.

Σημειωτέον ότι  υπάρχουν και  από το δικαστήριο στο Λασίθι καταδίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό των χρυσαυγιτών που συμμετείχαν. Να υπενθυμίσουμε ότι ένας από τους δράστες στην προανάκριση είχε κάνει λόγο για γνωστούς χρυσαυγίτες στην Ιεράπετρα που τον προσέγγισαν (στα τέλη του ’12) και του πρότειναν να γίνει μέλος της Χρυσής Αυγής, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσουν να διοριστεί στη ΔΕΗ ή σε κάποια θέση στο Δημόσιο…

Στην κατάθεση του ο Ανδρέας Μπιλάλης,  μηχανικός του Ελαιουργείου που νοίκιαζε το σπίτι στους Πακιστανούς εργάτες είπε ότι ζούσαν στο χωριό ειρηνικά με αυτούς τους ανθρώπους. Περιέγραψε την ομάδα των χρυσαυγιτών που ενώθηκαν μαζί με αυτούς που πήγαν στο ελαιοτριβείο της Βαϊνιάς… και τους είδε να πηγαίνουν σε μια οικοδομή και να μαζεύουν ξύλα για «να πάνε να κοπανήσουν τα θύματα στο κεφάλι».  Κατέγραψε τους αριθμούς των αυτοκινήτων τους, καθώς και ένα πρόσωπο, που το αναγνώρισε μετά στην Αστυνομία. Είπε, επίσης, πως έπαιρνε τηλέφωνο στους Πακιστανούς εργάτες για να τους ειδοποιήσει και πως άλλες φορές είχαν πυρπολήσει το σπίτι τους.

Συνέδεσε τις επιθέσεις κατά των Πακιστανών εργατών με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, που άνοιγαν εκείνη την περίοδο στην Ιεράπετρα και το κλίμα που επικρατούσε «Είχαμε βηματισμός σαν παρέλαση στην Ιεράπετρα. Σαν στρατιωτικό άγημα. Είχαμε περάσει τα όρια, είχε ακουστεί ότι χτυπούσαν Πακιστανούς εργάτες…», είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο φόβο και την αγωνία των ανθρώπων αυτών. Συσχέτισε ξεκάθαρα την επίθεση με τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα κι έκανε λόγο για ρατσιστικό κίνητρο, με σκοπό να φύγουν από τη χώρα οι μετανάστες. 

Κατέθεσε, επίσης, ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ξεκινώντας από τις δύο πυρπολήσεις που είχαν γίνει στο σπίτι των συγκεκριμένων Πακιστανών και κλιμακώθηκε με τη δολοφονική επίθεση. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο συντεταγμένο χαρακτήρα της, μιλώντας για τον τρόπο «που ήρθαν με τα τζιπ, τα μαύρα ρούχα, που μπήκαν στο εργοστάσιο, που πήραν τα ξύλα, το ότι πήγαν από το χωράφι, τα αυτοκίνητα με τα οποία μετά έφυγαν»… Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις