Ο πρώην δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας, Ιωάννης Γρυπιώτης κατέθεσε σήμερα στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Αναφέρθηκε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2013) για τη βελτίωση του εργασιακού χώρου των Ρομά και των μεταναστών, στη διάρκεια της οποίας εισέβαλαν περίπου 25 χρυσαυγίτες μαζί με τον βουλευτή Κουκούτση. Επισήμανε ο μάρτυρας την ομοιομορφία της ενδυμασίας (στρατιωτικά παντελόνια, μπότες, μπλούζες ΧΑ) και των κινήσεων κατά την αποχώρησή τους, χαρακτηρίζοντάς τους στρατιωτικό άγημα. Κατέθεσε επίσης ότι παρεμπόδισαν την δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ να πάρει τον λόγο, γιατί εξέφραζε σύμπνοια προς τους μετανάστες και τους Ρομά.
Μίλησε ακόμα για τη θέση των χρυσαυγιτών κατά τη συνεδρίαση και αναφέρθηκε στην «πρόταση» Κουκούτση για τους Ρομά που ζουν πάρα πολλά χρόνια στη Σκάλα Λακωνίας, η οποία ήταν επί της ουσίας να τους εκδιώξουν από την περιοχή και να τους γκρεμίσουν τα σπίτια. Ακόμα ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συγκέντρωση που έκανε η Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι του 2013 στη περιοχή, με κεντρικό σύνθημα ενάντια στους «λαθρομετανάστες και στους Ρομά», παρουσία Κασιδιάρη, Κουκούτση και άλλων βουλευτών.
«Εκεί με έβριζαν ως “γυφτοδήμαρχο” για την πολιτική που εφάρμοζα για τους Ρομά και τους μετανάστες». Μάλιστα, στην ίδια συγκέντρωση είχε ακουστεί, όπως είπε ο μάρτυρας, ότι «οι καλές δουλειές γίνονται το βράδυ». Είπε επίσης ότι ενοχλούσε τη Χρυσή Αυγή η θέση ότι είναι ευαίσθητες ομάδες και χρήζουν προστασίας γιατί, όπως τόνισε, θίγονταν και συμφέροντα των τοπικών συμπολιτών τους που απασχολούσαν αυτές τις ομάδες…
Στελέχη της Χ.Α. παρομοίαζαν του μετανάστες με κατσαρίδες
Η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλο (2011 – 2014) Μαρία Κουβέλη ,που είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας, κατέθεσε ότι από το 2011 και μετά, λόγω των πολλών κρουσμάτων επιθέσεων ρατσιστικής βίας από ομάδες εφόδου σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (πλ. Αττικής, Κυψέλη, Αγ. Παντελεήμονας), το Συμβούλιο Ένταξης συμμετείχε ως παρατηρητής στο δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας και τη Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επισήμανε την ένταση των κρουσμάτων μετά τις εκλογές του 2012, συνδέοντάς την με την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή. Τόνισε ότι «επρόκειτο για ρατσιστική βία», καθώς «ήταν απρόκλητη και με αιτία την αλλοδαπότητα ή διαφορετικότητα».
Αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες καταγγελίες θυμάτων για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, «βράδυ από οργανωμένες ομάδες, ανθρώπους με συγκεκριμένη περιβολή, στρατιωτική, με πολύ κοντά μαλλιά, σιδερογροθιές, μαχαίρια, γκλοπ καμιά φορά και με σκυλιά», τονίζοντας ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά που είτε έλεγαν ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή γιατί ήταν στην τοπική κοινωνία είτε γιατί φορούσαν μπλούζες ή διακριτικά της Χρυσής Αυγής.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στον ναζιστικό χαιρετισμό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις ρατσιστικές δηλώσεις του στελέχους της Χρυσής Αυγής, Σκορδέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, που παρομοίαζε τους μετανάστες με κατσαρίδες, κ.ά. Κατέθεσε επίσης για τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, αναφέροντας σχετική έκθεση και έρευνα για την άρνηση στελεχών και οργάνων της αστυνομίας να παραλάβουν μηνύσεις, αλλά και για την ανοχή τους σε τέτοια περιστατικά, που λειτουργεί, όπως είπε, ενισχυτικά.
Μάλιστα πρόσθεσε αναφερόμενη και στην επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλη «Η εμψύχωση του δράστη και δη μιας ομάδας από τον Αρχηγό, τον Μιχαλολιάκο στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δίδαγμα της κοινής πείρας αυτό… Ο Γερμενής σε βάρος του Καμίνη, ο Κασιδιάρης σε βάρος της Κανέλλη. Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που, όταν το κάνουν οι ηγέτες, σημαίνει και για τα μέλη…Όταν ένα στέλεχος πλακώνει στο ξύλο δημόσια, νομιμοποιεί τη βία. Αν το κάνει ο Κασιδιάρης, γιατί να μην το κάνει ένα μέλος;».