Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έτσι επιτέθηκαν στους φωτορεπόρτερ – «Γίνονταν και νεύματα από τους βουλευτές»

Με την κατάθεση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ συνεχίστηκε η διαδικασία

Τον τρόπο και τη μεθοδολογία με την οποία έγιναν οι επιθέσεις σε βάρος φωτορεπόρτερ αλλά και δημοσιογράφων, περιέγραψαν οι μάρτυρες της δίκης της Χρυσής Αυγής, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον εγκληματικό – ναζιστικό της χαρακτήρα. 

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου – φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκου συνεχίστηκε σήμερα, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για την επίθεση των χρυσαυγιτών σε συναδέλφους του φωτορεπόρτερ, τον Ιούλη του 2014, τη μέρα που έγινε η μεταγωγή του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού Χρ. Παππά και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγού στο Εφετείο, για να απολογηθούν. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις που υπέστησαν οι φωτορεπόρτερ Συμέλλα Παζαρτζή και Γιάννης Κέμμος από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο: 

«Ένας χτύπησε στα πλευρά τη Συμέλα Παντζαρτζή. Να αναφέρω ότι πριν είχε προηγηθεί λεκτική επίθεση σε εμάς. Η αστυνομία δεν μας προστάτευσε. Η Συμέλα είχε πρόβλημα υγείας γιατί είχε εγχειριστεί και χτυπήθηκε εκεί. Τη βοήθησα. Οι αστυνομικές δυνάμεις αδιαφόρησαν. Πήγαμε στα γραφεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Θυμάμαι τον Γιάννη Κέμμο που τον χτύπησαν και αυτόν. Δεν τον είδα. Το έμαθα εκ των υστέρων».

Σημείωσε ότι οι χρυσαυγίτες δεν το είπαν αλλά δεν ήθελαν να τραβάμε τη συμπλοκή τους με την αστυνομία. Ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι «έδρασαν σαν ομάδα όταν χτύπησαν (…) Ήταν 10 άτομα. συντεταγμένα. Μας περικύκλωσαν. Βγήκαν από την ευρύτερη ομάδα των χρυσαυγιτών. Συντεταγμένα δρούσαν την ώρα των επεισοδίων, φορούσαν μαύρα μπλουζάκια, ξυρισμένα κεφάλια, το σήμα της ΧΑ, ομοιόμορφη αμφίεση, χαρακτηριστικό σωματότυπο, γυμνασμένοι». Απαντώντας σχετικά, επιβεβαίωσε ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δήλωσε στην τηλεόραση ότι «το επεισόδιο δεν έγινε, δεν χτύπησαν φωτορεπόρτερ και ότι λέμε ψέματα και θα μας μηνύσουν».

Για τις επιθέσεις κατέθεσε και ο φωτογράφος – φωτορεπόρτερ Μενέλαο Μυρίλλας. Αναφέρθηκε στην επίθεση χρυσαυγιτών στην φωτορεπόρτερ Λουίζα Γουιλελμάκη, στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμο, που υπέστη και σφοδρό χτύπημα με την αρβύλα στο πρόσωπο και, όπως είπε ο μάρτυρας «μας πλησίασαν 3-4 άτομα και λίγο πριν χτυπήσουν τον Κέμμο του είπαν “Τι τραβάτε;”. Παραπάτησε και έπεσε κάτω. Τον κλότσησαν δυνατά στο στόμα ή στη μύτη και στο κεφάλι. Σοκαρίστηκα. Ήταν δυνατό το χτύπημα. Ασυναίσθητα μπήκα μπροστά, ανοίγοντας τα χέρια. Ο Γιάννης δεν καταλάβαινε τι έγινε. Είχε πάθει μπλακάουτ. Του είπα να πάει σε νοσοκομείο….. Για τη Συμέλα διάβασα ότι τη χτύπησαν, δεν το είδα. Αλλά του Γιάννη ήταν σοβαρό…». 

Για τα τάγματα εφόδου της ΧΑ που επιτέθηκαν είπε ότι ήταν ευθυγραμμισμένοι. «Θύμιζε, πάρα πολύ, στρατό. Υπήρχαν κάποιοι που έλεγχαν το συνετεταγμένο. Μια προσπάθεια να μιμηθεί στρατιωτική παράταξη. Φορούσαν μαύρα μπλουζάκια, ήταν στοιχισμένοι, παραταγμένοι στο πεζοδρόμιο» πρόσθεσε.

Τέλος, κατέθεσε και η φωτορεπόρτερ Συμέλλα Παντζαρτζή, λέγοντας ότι είδε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής να υπακούν με ευκολία στα νεύματα των βουλευτών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, για  τις επιθέσεις τον Ιούλη του 2014 στο Εφετείο.

Περιέγραψε στο δικαστήριο τα επεισόδια που έγιναν από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες και πως υπάκουαν σε εντολές «έναρξης – λήξης» των επεισοδίων. «Παρατήρησα ότι γίνονταν και νεύματα από τους βουλευτές να κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τις επιθέσεις (…) ενώ σε άλλες στιγμές τούς έκαναν νόημα να σταματήσουν», πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι το είδε και στο φωτογραφικό υλικό και στα βίντεο που τράβηξαν η ίδια και οι συνάδελφοί της, αλλά και φυσικά, με τα ίδια της τα μάτια. Μάλιστα, απαντώντας σχετικά αναφέρθηκε στους χρυσαυγίτες βουλευτές Παναγιώταρο, Κασιδιάρη, Μίχο.

Η μάρτυρας κατέθεσε και για προπηλακισμούς, βρισιές και επιθέσεις που υπέστησαν φωτορεπόρτερ από τα τάγματα εφόδου στη διάρκεια του ρεπορτάζ. Μάλιστα, εκτός από τις επιθέσεις που υπέστησαν οι συνάδελφοί της, Λουίζα Γουλιελμάκη και Γιάννης Κέμμος και η ίδια τραυματίστηκε σοβαρά από δυνατή κλωτσιά στα πλευρά, από μεγαλόσωμο χρυσαυγίτη. «Ένιωσα να μετακινείται όλη η σπονδυλική μου στήλη», είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού της ήταν ένας μήνες εκτός δουλειάς και επιπλοκές στην υγεία της.

Αναφέρθηκε και στους οργανωμένους προπηλακισμούς εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από χρυσαυγίτες το Φλεβάρη του 2014 πάλι στο Εφετείο, όταν βγήκε η απόφαση για προφυλάκιση Ηλιόπουλου και Γερμενή, προπηλακισμούς που φαίνεται πως καθοδηγούσε ο Ηλ. Κασιδιάρης. «Μόλις έκανε νεύμα στους χρυσαυγίτες, σταμάτησαν αμέσως…», είπε η μάρτυρας.

Όπως κατέθεσε επίσης, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους φωτορεπόρτερ, αντίθετα τους ειρωνεύονταν… Κατέθεσε και για πισώπλατο χτύπημα που υπέστη στον Αγιο Παντελεήμονα με ξύλο το 2011, όταν χρυσαυγίτες εμπόδισαν να γίνει συναυλία ενάντια στο ρατσισμό. Η επίθεση έγινε «για εκφοβισμό», καθώς είχαν αποτρέψει και άλλους φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν. Μάλιστα είπε ότι «από την εμπειρία μου η ΧΑ επιτίθεται σε γυναίκες και μάλιστα πισώπλατα»

Από 902.gr

Σχετικά θέματα