Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη «Χρυσής Αυγής»: Επιτέθηκαν στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου «απολύτως συντεταγμένοι»

Συνεχίστηκαν και σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση του ναζιστή Μπαρμπαρούση και του τάγματος εφόδου στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου.

Συνεχίστηκαν και σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι καταθέσεις μαρτύρων για την επίθεση του ναζιστή Μπαρμπαρούση και του τάγματος εφόδου στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου.

Μια εγκληματική δράση που μόνο τυχαία δεν ήταν αφού για τη Χρυσή Αυγή οι λαϊκές αγορές αποτελούσαν «πεδίο δράσης λαμπρό» για την επιδίωξή της να υποκαθιστά, μέσω της βίαιης δράσης της προς τους μετανάστες, την Αστυνομία και το κράτος.

Αναλαμπή… μνήμης

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός Νικόλαος Μουρκογιάννης, που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ως σκοπός στη λαϊκή αγορά και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρατήσει τη στάση «δεν θυμάμαι» τίποτα -«δεν είχα δει τίποτα (…) ό,τι έγραψα ήταν από παραδρομή (…) έκανα λάθος όταν αναφέρθηκα στον Μπαρμπαρούση- και σήμερα δεν θυμόταν τίποτα. Για του λόγου το αληθές, χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της εισαγγελέως: «Πώς το εξηγείτε ότι ενημερωθήκατε από τη διοικητή σας ενώ ήσασταν εκεί;». Τελικά ο μάρτυρας σε μια… αναλαμπή της μνήμης του παραδέχτηκε ότι «αν ένας πολίτης κάνει έλεγχο και τους υποκαθιστά είναι παράνομο»…

Η κατάθεση του δημοσιογράφου από το Αγρίνιο 

Επίσης κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Παν. Τσακανίκας από το Αγρίνιο που είχε αναδείξει στην αρθρογραφία του τη δράση της Χρυσής Αυγής και τον ρόλο του Μακρή ως χρυσαυγίτη, που με την ιδιότητα του αστυνομικού-συνοδού του Μπαρμπαρούση, ενίσχυε πολλαπλά τη δράση της.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακρής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους παράνομους ελέγχους μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι από το τάγμα εφόδου, συνοδεία του βουλευτή-στελέχους της, Κώστα Μπαρμπαρούση, όπου διέλυσαν τους πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, ήταν επίσης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Άλλωστε σχετικό βίντεο έχει δει τη δημοσιότητα.

Ο μάρτυρας επανέλαβε στο δικαστήριο για την προσπάθεια εκφοβισμού με απειλές και βρισιές που υπέστη από το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση για σχετικό ρεπορτάζ με τη δράση του. Ανέφερε πως υποψιαζόταν πως το κάψιμο του αυτοκινήτου του ήταν από χρυσαυγίτες, ενώ μίλησε και για άλλες επιθέσεις σε λαϊκές όπως στην αγορά του Μεσολογγίου, της Γαβαλού, σε επιθέσεις σε Ρομά στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι. Μάλιστα τόνισε ότι «αυτά ήταν με κεντρική εντολή, άλλωστε δεν υπήρξε καταδίκη από την ηγεσία, ήθελαν να δείξουν ότι πατάσσουν τους αλλοδαπούς, τους Ρομά…».

Κατέθεσε επίσης για τα τάγματα εφόδου ότι «έλεγαν παραγγέλματα και ανταποκρίνονταν όλοι ταυτόχρονα, όπως κάναμε στον Στρατό, με ιαχές κ.λπ.». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναζιστής Λαγός κινήθηκε απειλητικά κατά του μάρτυρα όταν εκείνος είπε ότι δεν θέλει να κάνει διάλογο μαζί τους και έκανε λόγο για φασιστές, καθάρματα και δολοφόνους.

«Απολύτως συντεταγμένοι, με βαρύ βηματισμό…»

Στην προηγούμενη δικάσιμο είχε καταθέσει και η μάρτυρας Α. Παπαζήση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Τόνισε ότι εκείνη τη μέρα στη λαϊκή άκουσε, γύρω στα 30 μέτρα μακριά της, φωνές και είδε με τα μάτια της το τάγμα εφόδου που όπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν συντεταγμένο, με μαύρα, με τις επωμίδες, με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, μπροστά ο κ. Μπαρμπαρούσης και πίσω ο προσωπικός φρουρός. Υπήρχαν αναποδογυρισμένοι πάγκοι και πριν να φτάσουν σε μένα, κλωτσούσαν με τα πόδια τους αναποδογυρισμένους πάγκους και μερικά πράγματα που δεν πρόφτασαν να μαζέψουν. Κλωτσώντας δεξιά και αριστερά φώναζαν», τόνισε.

Και συμπλήρωσε ότι ήταν «απολύτως συντεταγμένοι, με βαρύ βηματισμό, με ρυθμό», χαρακτηρίζοντάς τους δε ως «εντελώς άγημα» επειδή ήταν σε παράταξη. «Αιφνιδιασμός και θόρυβος ήταν η επιλογή σίγουρα που σε φοβίζει, απόλυτα οργανωμένο» πρόσθεσε. Έκανε λόγο για παρακράτος και τόνισε ότι «από τη στιγμή που είχαμε και αλλού τέτοιες ενέργειες δεν θα μπορούσε ένας απλός βουλευτής να πει “θα πάρω πάνω μου και θα καθαρίσω”, εντολές εκτελούσε». Καταλήγοντας κατέθεσε ότι αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, με την απάντηση από το Αστυνομικό Τμήμα να είναι «κάνε ό,τι νομίζεις»

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις