Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ιαχή «Αθάνατοι» ακούστηκε 200 φορές για τους ήρωες εκτελεσμένους κομμουνιστές

  «Αθάνατοι»! Η ιαχή ακούστηκε 200 φορές χθες στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στη μνήμη των κομμουνιστών ηρώων που εκτελέστηκαν πριν από 80..

 

«Αθάνατοι»! Η ιαχή ακούστηκε 200 φορές χθες στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, στη μνήμη των κομμουνιστών ηρώων που εκτελέστηκαν πριν από 80 χρόνια από τους ναζί κατακτητές και ταυτόχρονα πέρασαν στην αθανασία φωτίζοντας το δρόμο στις μελλοντικές γενιές.

Με το προσκλητήριο των ηρώων και με σιγή ενός λεπτού κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Σκοπευτήριο τιμώντας τη μνήμη των 200 και δίνοντας υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για μια κοινωνία δίκαιη, απαλλαγμένη από πολέμους και εκμετάλλευση.

Προηγήθηκε πορεία που, με εκκίνηση από το Παλιό Δημαρχείο, σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, φέροντας τις πικέτες με τα ονόματα των 200, κατέληξε στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Επικεφαλής τέθηκαν οι Δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής, ενώ σε κλίμα έντονης συγκίνησης νεαρά κορίτσια έραναν με κόκκινα γαρύφαλλα τη διαδρομή που έκαναν πριν από 80 χρόνια οι 200 ήρωες, ενώ νέοι φώναζαν με χωνιά «σας μιλάει το ΕΑΜ…». Λίγο νωρίτερα είχαν φτάσει στο ιερό χώρο οι λαμπαδηδρόμοι έχοντας ξεκινήσει από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ακολουθώντας και αυτοί -όπως και οι δρομείς του εργατικού αγώνα δρόμου- την ίδια διαδρομή που έκαναν τα καμιόνια των Γερμανών οδηγώντας τους 200 στο σημείο της εκτέλεσης.

«Οι φασίστες κατακτητές και οι συνεργάτες τους», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος «επιχείρησαν να μετατρέψουν τούτο τον ιερό τόπο σε χώρο τρόμου και υποταγής, αλλά τελικά έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, θυσίας και παλικαριάς. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο εκείνων που έζησαν με ψηλά το κεφάλι και στάθηκαν απέναντι από το απόσπασμα, πιστοί στις ιδέες και τα ιδανικά τους, διατρανώνοντας ως την τελευταία στιγμή τον πόθο τους για μια Ελλάδα λεύτερη, για μια Ελλάδα του λαού της. Η θυσία των 200 παραμένει ζωντανή στη μνήμη του λαού μας, συνεχίζει να μας γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια, να δίνει αντοχή και κουράγιο στους αγωνιστές του σήμερα».

 

Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 εξιστόρησε στο χαιρετισμό του ο Κώστας Γαβριλάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας συνεχίζεται «για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας». Ο αγώνας συνεχίζεται «με καμπάνια που θα διαρκέσει όλο τη χρονιά, για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσαν στην πατρίδα μας οι φασίστες κατακτητές».

 

Στην συγκινητική τελετή κατέθεσαν στεφάνι ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Επίσης, εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Ελλάδα και από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής, Νικόδημος Κατσαρέλης, οι πρώην Δήμαρχοι Γιώργος Κατημερτζής και Σπύρος Τζόκας.

 
 
Aπό 902.gr 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις