Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ουσία πίσω από το ακροδεξιό «ξύλο» στη Βουλή

Την εικόνα ενός «κακόφημου μαγαζιού», όπου συχνάζουν ακροδεξιοί και ενίοτε λύνουν τις διαφορές τους με ακραίο βρισίδι και «ξύλο», έδωσε..

Την εικόνα ενός «κακόφημου μαγαζιού», όπου συχνάζουν ακροδεξιοί και ενίοτε λύνουν τις διαφορές τους με ακραίο βρισίδι και «ξύλο», έδωσε σήμερα η Βουλή.

Αφορμή υπήρξε το περιστατικό της επίθεσης του «ανεξάρτητου» (πρώην «Σπαρτιάτη») βουλευτή, Κωνσταντίνου Φλώρου στον βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλη Γραμμένο. Το επεισόδιο έγινε  κατά τη διάρκεια της συζήτησης άρσης ασυλίας για τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο. Αφορούσε  μία μήνυση που κατέθεσε εναντίον του (ως πρώην στέλεχος της «Ελληνικής Λύσης») ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου. Συγκεκριμένα, ο Ευστάθιος Φλώρος αξιωματικός εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, έχει καταθέσει μήνυση με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Το σκηνικό θύμισε «παρεξήγηση σε διπλανά τραπέζια» (μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διπλανά έδρανα) ανάμεσα σε «παρέες που έχουν προηγούμενα». Αυτά τα «προηγούμενα» αφορούσαν τα εσωκομματικά της «Ελληνικής Λύσης», αφού ο Ευστάθιος Φλώρος κατηγορεί τον Κυριάκο Βελόπουλο ότι τον εκδίωξε από το κόμμα και τον συκοφάντησε, παρότι ήταν …συνιδρυτής του.

Αυτά ενώ ο υιός Φλώρος φρόντισε παράλληλα να «κάνει καριέρα» ως βουλευτής των «Σπαρτιατών», δηλαδή του μορφώματος που ελέγχεται από την δικαιοσύνη ως κόμμα του ναζί καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Μετά την εισαγγελική δίωξη όμως ο Κωνσταντίνος Φλώρος θέλησε – προφανώς- να τηρήσει αποστάσεις από την ηγεσία των «Σπαρτιατών» και τον Βασίλη Στίγκα, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε.

Είναι μάταιο να προσπαθήσει κανείς να «βγάλει άκρη» με τους ακροδεξιούς τσακωμούς που εκφράστηκαν με τρόπο που αντιστοιχεί στην αισθητική του χώρου, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Με αυτό άλλωστε θα ασχοληθούν τα δικαστήρια, αφού ο Κωνσταντίνος Φλώρος συνελήφθη και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, για την περίπτωση του θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Πιο συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει δίωξη και κάθειρξη που μπορεί να φτάσει μέχρι κα 10 έτη, με την κατηγορία της παρεμπόδισης βουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του. Στη προκειμένη περίπτωση του καθήκοντος της συμμετοχής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ή όχι της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αυτό όμως που έχει σαφώς αξία να επισημανθεί είναι πως τέτοια φαινόμενα, είναι απολύτως συνυφασμένα με τη συνεχή και «συνεπή» παρουσία κομμάτων της ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο. Μια κατάσταση που αποτελεί «συνέχεια» της περιόδου των μνημονίων, εστω και αν τα πολιτικά σχήματα που εκφράζουν τον χώρο της ακροδεξιάς αλλάζουν μορφές και ονόματα.

Ειδικά στην περίπτωση των «Σπαρτιατών» πρόκειται απλώς για «μασκάρεμα» της Χρυσής Αυγής όπως όλα δείχνουν. Όπως άλλωστε δήλωσε στο κοινοβούλιο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, έχει εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του στο ναζί, καταδικασμένο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη. Όπως, είπε, άλλωστε, ο Θ. Παφίλης, τι περισσότερο μπορούσε να κάνει, «να βάλει μπλούζα με τη φωτογραφία του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του λέγοντας πως «τα όσα συνέβησαν στην Βουλή σήμερα είναι απαράδεκτα και αχαρακτήριστα και δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα». Υποστήριξε πως «βουλευτές μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του Κοινοβουλίου». Συμπλήρωσε ότι «οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία να στεκόμαστε απέναντι -και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε- σε όλες αυτές τις λογικές που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Επίσης πολλά στελέχη της κυβέρνησης, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα γεγονότα. Ορισμένοι, μάλιστα, τα χαρακτήρισαν και «πρωτοφανή» προσπερνώντας – μάλλον –  ότι οι ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στο κοινοβούλιο δεν είναι κάτι καινοφανές. Τέτοια περιστατικά (έστω κι αν δεν κατέληξαν σε γρονθοκόπημα) ήταν …καθημερινότητα την περίοδο που βρίσκόταν στη Βουλή η «Χρυσή Αυγή». Σε ένα από αυτά είχε πέσει θύμα, μάλιστα, και ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνα, Νίκος Δένδιας, όταν δέχθηκε επίθεση από τον  Κασιδιάρη. Επίσης – ιστορικά – ξύλο στο κοινοβούλιο έχει καταγραφεί – όπως σωστά επισήμανε και πάλι ο Θανάσης Παφίλης- και την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την ΕΡΕ.

Αυτό που, όμως, κυρίως «ξέχασαν» αρκετοί είναι ότι οι πολιτικές ατζέντες της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια, είναι αυτές που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ενίσχυση της ακροδεξιάς. Το έκαναν ιδίως με την ανάδειξη του μεταναστευτικού ως «προβλήματος για την ελληνική κοινωνία», τα δόγματα περί «ανακατάληψης των πόλεων» από τους μετανάστες και την πολιτική των «σκληρών συνόρων». Επίσης έγινε με τις λογικές του δόγματος «Νόμος και Τάξη» αλλά και την καταφυγή σε εθνικιστικά ακροατήρια, όταν αυτό απαιτούνταν για να κερδίσει ψήφους η Νέα Δημοκρατία.

Αυτά ενώ σήμερα είναι πλέον εμφανές πως δεν είναι πλέον η Ν.Δ το μόνο κόμμα που αναζητεί ψήφους σε αυτά τα «πολιτικά κοινά».

* Η φωτογραφία μετά το περιστατικό, όταν ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Β. Γραμμένος, υποβαστάζεται από βουλευτές και μέλη της φρουράς της Βουλής. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις