Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Mε πανελλαδική απεργία και κινητοποίηση στην Αθήνα οι δικαστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν την «αναμόρφωση του «δικαστικού χάρτη» 

Με πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δικαστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν σήμερα Τετάρτη το κυβερνητικό νομοσχέδιο για..

Με πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δικαστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν σήμερα Τετάρτη το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του «δικαστικού χάρτη», που περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση μιας σειράς δικαστικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης έγινε συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ προηγήθηκε προσυγκέντρωση στην παλιά Βουλή από δικαστικούς της Αττικής και της Εύβοιας που στη συνέχεια έφτασαν με πορεία στο Σύνταγμα, όπου συνάντησαν (Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Θήβα, Αιτωλοακαρνανία).

«Όχι στην κατάργηση των υπηρεσιών, θέλουμε προσλήψεις και αύξηση μισθών», απαίτησαν ενώ κατήγγειλαν τη μεγάλη υποστελέχωση: «Ένας υπάλληλος, τρία τα κενά, άλλο δεν βγαίνει έτσι η δουλειά», φώναξαν. 

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης (Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας και Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων), καθώς επίσης και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική που διαμορφώνει μια Δικαιοσύνη ακόμη πιο φιλική, αποτελεσματική και γρήγορη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πιο εχθρική, ακριβή και απροσπέλαστη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε έξω από τη Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι μια απάντηση στον υπουργό που αναζητά συναίνεση» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και βαφτίζει “εκσυγχρονισμό” τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, τη διαμόρφωση μιας Δικαιοσύνης ακόμα πιο ακριβής και απρόσιτης για τον λαό. «Το νομοσχέδιο αυτό έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, που όλα τα ζυγίζει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την απαίτηση των δικηγόρων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που δυσκολεύει την πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την προσέλκυση “επενδυτών”, μετέφερε η Βάγια Γκουνέλα, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

Τη στήριξη των αιτημάτων της κινητοποίησης μετέφερε η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι κοινό μας αίτημα να μην μπουν περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη», τόνισε. Με την παρέμβασή της στηλίτευσε τις διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων που αγωνίζονται από την ίδια Δικαιοσύνη που γίνεται απλησίαστη για τον λαό. «Ο μόνος δρόμος είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.

«Σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι λένε όχι σε αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο Ανέστης Προυσανίδης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε όλη τη χώρα. «Χωρίς εσάς δε λειτουργεί έδρα, χωρίς εσάς δε λειτουργεί δικαστήριο, χωρίς εσάς δεν λειτουργεί δικαστική υπηρεσία», τόνισε. Στον χαιρετισμό του δεν άφησε ασχολίαστη την έντονη παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας στην κινητοποίηση και απαίτησε να μπει τέρμα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Η κινητοποίηση κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών είχε συνάντηση μεταφέροντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.  

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις