Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Είχαν προσαρμοσμένα καρφιά στα στειλιάρια, είχαν (…) κάτι σαν δρεπάνι. Είχαν σχεδιασμό…»

Συνεχίζεται η δίκη με καταθέσεις συνδικαλιστών από την επίθεση στο Πέραμα - «Είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση», τονίζει ο μάρτυρας Θ, Καραμπέρης

«Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση επειδή δεν είχαμε νεκρό. Είχαμε όμως νεκρό, η μάνα του είναι εδώ (σ.σ. η Μάγδα Φύσσα), είναι ο Λουκμάν, είναι ο Μπαγκλαντεσιανός, δεν θυμάμαι όνομα….» (σ.σ. αναφέρεται στο χρυσαυγίτικο προγκρόμ, τον Μάιο του 2011, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας και στην δολοφονία ενός 21χρονου μετανάστη).

Ο Αλίμ υπενθυμίζεται δολοφονήθηκε το βράδυ της 11/05/2011 προς 12/05/2011 (ώρα 00:30) μετά από επίθεση με μαχαίρι από άγνωστους δράστες που επέβαιναν σε μηχανή στα Κάτω Πατήσια. Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: «Όσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε».

Αυτό τόνισε στο δικαστήριο, σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο Θανάσης Καραμπέρης που χτυπήθηκε και αυτός με στειλιάρι ανάμεσα τους από τον Πανταζή (πυρηνάρχης) και έμεινε δύο μήνες χωρίς να εργάζεται. Μάλιστα, απαντώντας για το αν οι βλάβες ήταν τέτοιες για μακελειό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ήταν για μακελειό η επίθεση «γιατί ξέραμε αν θα ζήσει ο Πουλικόγιαννης; αν αντί για την τρύπα στο χέρι (Ζύμαρης) θα τη φάει στο κεφάλι; αν θα φάω εγώ καμία με την κόσα (το δρεπάνι); Γιατί δεν με σκοτώσανε; Γιατί συμπτυχθήκαμε και προστατέψαμε το κεφάλι μας…».

Ο μάρτυρας, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα περιέγραψε πως τους περικύκλωσε το τάγμα εφόδου και «αρχίζουν με ύβρεις να μας τρομοκρατούνε, πού είναι ο Πουλικόγιαννης (ο πρόεδρος του σωματείου), σήμερα το συνδικάτο θα πεθάνει, το ΚΚΕ θα φύγει και ο τόπος θα ξεβρωμίσει».«Αν θέλανε θα μπορούσανε στα σωματεία να μας αντιμετωπίσουν, κρατάγανε κόσες, φαίνονται και από τις τρύπες στο καπό αυτοκινήτου, χτυπάνε τον Πουλικόγιαννη και πέφτει κάτω αιμόφυρτος, και αρχίζουν και κοπανάνε στο ψαχνό και ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι πολλοί παράγοντες. Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση (…) είχαν προσαρμοσμένα καρφιά στα στειλιάρια, είχανε κάτι σαν κόσα που είναι κάτι σαν δρεπάνι. Είχανε σχεδιασμό… Μετά ελέχθη “το Πέραμα εδώ” και εξαφανίστηκαν».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο κίνητρο της επίθεσης από την ναζιστική οργάνωση και στην προαναγγελία της από Λαγό, Παναγιώταρο και Μίχο λέγοντας ότι τους επιτέθηκαν γιατί ήταν κομμουνιστές και γιατί το σωματείο της Ζώνης είχε πρωτοπόρα δράση.

«Για ταξικούς λόγους μας επιτέθηκαν, να το πω έτσι, γιατί ήταν καρφίτσα στο μάτι τους το Σωματείο, ήμασταν το “απόστημα” που λέγανε. Είπανε ότι “το απόστημα που λέγεται ΚΚΕ θα σπάσει”. Ο πρόεδρος του δουλεμπορικου σωματείου Κυριτσόπουλος, έλεγε ότι τα μεροκάματα θα πέσουν».

Μάλιστα για τις σχετικές ομιλίες των ναζιστών για την δολοφονική επίθεση υπογράμμισε ότι ήταν υπόψιν της ηγεσίας και ήταν προσχεδιασμένη και προμελετημένη πολύ καιρό πριν. «Δεν γίνεται τίποτα, καμιά παρεκτροπή εκτός εντολής (…) Δεν γίνεται τίποτα αν δεν το ξέρει ο αρχηγός», τόνισε. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, κατέθεσε πως δεν υπήρξε τις επόμενες μέρες, μετά την επίθεση, καμιά αποδοκιμασία από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Ο Θ. Καραμπέρης είπε στο δικαστήριο: «Το χειρότερο πράγμα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν το παιδί μου που γέμισε μίσος εκείνο το βράδυ και ήθελε εκδίκηση. Και του έλεγα ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα σωματεία. Δεν θα πάρεις εκδίκηση για τίποτα, δεν θα μακελέψεις κανέναν…».

Σχετικά θέματα

Απόψεις