Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ – Λευτεριά στην Παλαιστίνη (φωτο)

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο πάρκο Ελευθερίας και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας με σύνθημα «Αλληλεγγύη στους φοιτητές στις ΗΠΑ! Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά – Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!».

Η συγκέντρωση έγινε στο πάρκο Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η κινητοποίηση έγινε μετά από πρόταση των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εκατοντάδες φοιτητές του Columbia, του Yale και δεκάδων ακόμα Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ που διαδηλώνουν ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος των φοιτητών και τις εκατοντάδες συλλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει η αστυνομία.

Απαιτούν να σταματήσουν τώρα οι συλλήψεις και η καταστολή σε βάρος των φοιτητών. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

 

«Οι φοιτητές όλου του κόσμου τασσόμαστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας»!

Στο πλευρό των φοιτητών των πανεπιστημίων των ΗΠΑ και του αγώνα τους, απέναντι στο κρεσέντο καταστολής με το οποίο επιχειρείται να φιμωθούν οι φωνές τους, ενάντια σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας δήλωσαν για μια ακόμα φορά ότι βρίσκονται «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλώνοντας ότι η θέση τους είναι με τους λαούς, παίρνοντας και δίνοντας δύναμη στους συμφοιτητές τους στις ΗΠΑ, που υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», φώναξαν δυνατά, «λευτεριά στην Παλαιστίνη». «Αλληλεγγύη στους φοιτητές στις ΗΠΑ. Όχι στη γενοκτονία στη Γάζα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη» έγραφε στα Αγγλικά το πανό με την υπογραφή των φοιτητικών συλλόγων. «Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του λαού μας. Free Palestine – free Gaza!», το μήνυμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών, την οποία καλωσόρισαν οι σύλλογοι.

 
 

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Αθήνας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που διαδηλώνουν μαζικά και καταδικάζουν την πολύπλευρη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, αλλά και τις πολύμορφες συνδιαλλαγές των αμερικανικών πανεπιστημίων με μονοπώλια που θησαυρίζουν από το μακελειό στην Παλαιστίνη», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της στη συγκέντρωση η Δήμητρα Κόκλα, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Χαιρετίζουμε τους φοιτητές που σε όλο και περισσότερες πολιτείες συνεχίζουν και επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους δείχνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης φωνάζοντας “λευτεριά στην Παλαιστίνη”, “να σταματήσει η γενοκτονία”, “δώστε λεφτά για σχολεία και εκπαίδευση, όχι για βόμβες και κατοχή!”», σημείωσε η Δ. Κόκλα και κατήγγειλε «το όργιο καταστολής της αμερικάνικης κυβέρνησης που δε διστάζει να προχωρά σε ρίψη χημικών ακόμα και λαστιχένιων σφαιρών μέσα σε πανεπιστημιουπόλεις! Καταγγέλλουμε τις εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών, που διαδηλώνουν για το αυτονόητο, για να μην συμμετέχει η χώρα τους στη σφαγή ενός ολόκληρου λαού με τον τραγικό απολογισμό των 40.000 νεκρών, των 20.000 σκοτωμένων παιδιών Παλαιστίνιων».

«Παίρνουμε δύναμη από τις συγκλονιστικές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις χιλιάδων φοιτητών στο Columbia, στο Yale και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές όλου του κόσμου από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Αμερική και παντού, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη σφαγή των λαών, τασσόμαστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για αυτό και δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά και σε όλους όσοι στέκονται στο πλευρό τους, σπάνε το φόβο, δε μασάνε στην τρομοκρατία! Μόνο ελπίδα και θάρρος μας δίνουν αυτές οι εικόνες από τα πανεπιστήμια της Αμερικής που οι φοιτητές δεν λυγίζουν απέναντι στην σκληρή καταστολή και της συλλήψεις, αλλά συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά. Αυτή ήταν η απάντηση της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης Μπάιντεν, απέναντι στους νέους που φωνάζουν εναντίον του πολέμου που φωνάζουν για το δίκιο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια το κατοχικό κράτος του Ισραήλ για να συνεχίζεται η σφαγή. Αυτές είναι οι αξίες τους!», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 
 

Ακόμα σημείωσε: «Μαζί με τους φοιτητές στην Αμερική συνεχίζουμε γιατί παλεύουμε για την ειρήνη και το δίκιο των λαών, ενάντια στη λογική που η ανθρώπινη ψυχή ενός μικρού παιδιού μπροστά στα κέρδη των λίγων αποτελεί κόστος.

Κόντρα στις εκατοντάδες συλλήψεις, κόντρα στις απειλές για επεμβάσεις της εθνοφρουράς, κόντρα στις ποινές από τις διοικήσεις που επιβάλλουν μέχρι και αναστολή φοίτησης, κόντρα σε ένα πραγματικό σύγχρονο κυνήγι μαγισσών. Η στάση των φοιτητών αποτελεί απόδειξη πως οι νέοι σε όλο τον κόσμο θέλουν να λέγονται άνθρωποι και για αυτό δεν θα πάψουν ούτε στιγμή να παλεύουν για την ειρήνη και για το δίκιο. Αυτήν τη στάση φοβούνται!

Αποτελεί απόδειξη πως οι αυριανοί επιστήμονες δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε η έρευνα στα πανεπιστήμιά μας να γίνεται κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, να αξιοποιείται για να βομβαρδίζονται πόλεις, να σκοτώνονται παιδιά! Σε αυτό το πανεπιστήμιο που ονειρεύονται να διαμορφώσουν αποστεωμένο από διεκδικήσεις, οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο στεκόμαστε απέναντι!

Η αποφασιστική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και η καταστολή των φοιτητών εξηγείται αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο Yale έχουν χορηγηθεί 1,3 δισ. δολάρια από ισραηλινές εταιρείες, συνολικά οι χορηγίες από ισραηλινές επιχειρήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια ξεπερνούν τα 25 δισ. δολάρια, ενώ Ισραηλινοί δισεκατομμυριούχοι είναι ακόμη και μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης των ιδρυμάτων.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι είναι τεράστιες οι οικονομικές επιδιώξεις των αμερικανικών επιχειρήσεων, για αυτό και στηρίζουν απλόχερα το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, όπως και της αμερικανικής κυβέρνησης, που πριν λίγες μέρες ενέκρινε άλλα 26,3 δισ. δολάρια για την “αμέριστη στήριξη του Ισραήλ”.

Ακριβώς επειδή είναι “πολλά τα λεφτά”, γι’ αυτό και θέλουν οι φοιτητές “να κάτσουν καλά”, για τα συμφέροντα των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και στο πανεπιστήμιο – επιχείρηση δεν χωράει καμία ελευθερία του λόγου, καμία ελευθερία διακίνησης ιδεών, όπως προειδοποιούσαμε και εμείς με τον μεγαλειώδη αγώνα μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των σπουδών μας!».

Η Δ. Κόκλα απαίτησε να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας μας και κάλεσε σε ένταση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, που οδηγεί σε πολέμους, ανασφάλεια.

«Υπάρχει και η Ευρώπη των λαών που αγωνίζονται!» τόνισε προσθέτοντας ότι «μαζί με τους φοιτητές στην Αμερική συνεχίζουμε γιατί παλεύουμε για την ειρήνη και το δίκιο των λαών, ενάντια στη λογική που η ανθρώπινη ψυχή ενός μικρού παιδιού μπροστά στα κέρδη των λίγων αποτελεί κόστος. Κόντρα στις εκατοντάδες συλλήψεις, κόντρα στις απειλές για επεμβάσεις τις εθνοφρουράς, κόντρα στις ποινές από τις διοικήσεις που επιβάλουν μέχρι και αναστολή φοίτησης, κόντρα σε ένα πραγματικό σύγχρονο κυνήγι μαγισσών. Η στάση των φοιτητών αποτελεί απόδειξη πως οι νέοι σε όλο τον κόσμο θέλουν να λέγονται άνθρωποι και για αυτό δεν θα πάψουν ούτε στιγμή να παλεύουν για την ειρήνη και για το δίκιο. Αυτή τη στάση φοβούνται!».

Τόνισε ότι «οι αυριανοί επιστήμονες δε δεχόμαστε και δε θα δεχθούμε η έρευνα στα πανεπιστήμια μας να γίνεται κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, να αξιοποιείται για να βομβαρδίζονται πόλεις, να σκοτώνονται παιδιά! Σε αυτό το πανεπιστήμιο που ονειρεύονται να διαμορφώσουν αποστεωμένο από διεκδικήσεις οι φοιτητές σε ΟΛΟ τον κόσμο στεκόμαστε απέναντι!».

«Τώρα είναι η ώρα οι λαοί όλου του κόσμου να αγωνιστούμε απέναντι στα αμερικανοΝΑΤΟικα σχέδια, ενάντια στο αιματοκύλισμα των λαών για τα συμφέροντα των λίγων. Είναι η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας με τους φοιτητές στις ΗΠΑ! Δυναμώνουμε τον αγώνα μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους ενάντια στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή», υπογράμμισε και τόνισε: «Οι φοιτητές στη χώρας μας είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και τη σφαγή! Αδέρφια φοιτητές στην Αμερική είμαστε στο πλευρό σας! Απαιτούμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι συλλήψεις – το κρεσέντο καταστολής! Solidarity with students in America! Free Palestine!».

 
 

«Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ακούστηκε δυνατά στην πορεία προς στη φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις αμερικάνικη πρεσβεία. Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της πορείας, η αστυνομική παρουσία ήταν προκλητική. Παρ΄ όλα αυτά το μήνυμα στάλθηκε, ενώ γράφτηκε και στο δρόμο μπροστά στην πρεσβεία: «Free Palestine. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή».

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις