Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα τελευταία τετραγωνικά ΖΩΗΣ έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη. Η ΖΩΗ δεν είναι μόνο ανθρώπινη ούτε συνδέεται με την («πράσινη») φαντασία μας

Το κεφάλαιο όλο και με μεγαλύτερη ένταση ανατρέπει και καταστρέφει την "Κληρονομιά μας" όπως ακριβώς ανατρέπει και καταστρέφει τη ΖΩΗ και την ιστορικότητα

Σχόλιο του Αρχαιολόγου Μανώλη Κλώντζα, στο facebook του, με αφορμή ένα δημοσίευμα στη  lifo για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας που αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, (μια υπόθεση που μας έχει απασχολήσει και παλιότερα) το οποίο χαρακτηρίζει ως «το πρώτο πράσινο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας»:

«Το κεφάλαιο όλο και με μεγαλύτερη ένταση ανατρέπει και καταστρέφει την “Κληρονομιά μας” όπως ακριβώς ανατρέπει και καταστρέφει τη ΖΩΗ και την ιστορικότητα. Για να πετύχει κάτι τέτοιο χρησιμοποιεί το γνωστό εκμεταλλευτικό εργαλείο του Καρτεσιανού αναγωγισμού που σε τελική ανάλυση ανάγει τον άνθρωπο σε Δραγουμάνο της ζωής και του πολιτισμού.

Επιστρατεύει τον ιδεαλιστικό διαχωρισμό της φύσης σε “φυσικό και πολιτιστικό “περιβάλλον”.

Δυστυχώς όμως σήμερα στη νέα φυσική ιστορική εποχή που το κεφάλαιο και οι κεφαλαιοκρατικές σχέσεις έχουν προκαλέσει δεν υπάρχει ΝΏΕ για να διασώσει τη ΖΩΗ.

Οι αστικές συστημικές επιστήμες της κληρονομιάς ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υπερασπιστούν την Κληρονομιά που δεν είναι μόνο “Ανθρώπινη” και τη ΖΩΗ ως τέτοια.

  • Ο χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα πρώτα απ’ όλα είναι αναγνωρισμένο μνημειακό σύνολο που προστατεύεται απ’ τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις μέσω των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών.
  • Το μνημειακό οικοσύστημα του που είναι μέρος του αστικού χώρου – Η όποια μνημειακότητα ή ιστορικότητα του ανατρέπεται με την κατασκευή Μουσείου.
  • Ο “μπολιτισμός” μας ανατρέπει ζωή! Το τεχνητό πράσινο δεν είναι ζωή! Είναι ζωή ζόμπι. Αισθητηριακά προβάλει στις αισθήσεις μας ίσως και ως ζωή αλλά είναι αποδεδειγμένο απ’ τις φυσικές επιστήμες και τις επιστήμες της συμπεριφοράς πως δεν είναι. Πρώτα απ’ όλα η νεκρή ύλη άλλων γεωλογικών εποχών θα εισέλθει στην ζωντανή βιόσφαιρα.
  • Μετατρέπουμε ένα μνημειακό σύνολο της “Ολόκαινου” φυσικής ιστορικής εποχής σε αρχαιολογικού χαρακτήρα ντεκόρ εντός Γεω-στρωματογραφικού πλαισίου της “Ανθρωποκαίνου”. – Έτσι μετατρέπουμε τα τελευταία υπολείμματα ζωής σε νεκρή ύλη.
  • Οι κοινωνικές οργανώσεις, οι σύλλογοι τα σωματεία οφείλουν να υπερασπιστούν την ζωή και την ιστορικότητα – μνημειακότητα του φυσικού ιστορικού τοπίου.

Τα τελευταία τετραγωνικά ΖΩΗΣ έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη. Η ΖΩΗ δεν είναι μόνο ανθρώπινη ούτε συνδέεται με την (“πράσινη”) φαντασία μας.

Είναι πολυεπίπεδη και αντικειμενική. Είναι πλούτος και πολιτισμός.

Είναι δικαίωμα για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του αστικού οικοσυστήματος.»

Το δημοσίευμα της lifo.gr με τίτλο «Το πρώτο πράσινο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας» — Ο νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Γεώργιος Τσολάκης μιλά για το φιλόδοξο εγχείρημα και την αρχιτεκτονική προσέγγιση, σημειώνει:

«Ένας υπερτοπικός πόλος πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελλάδας αναμένεται να γίνει πραγματικότητα ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, προβάλλοντας παράλληλα την εξωστρέφεια του κτιρίου, τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του καθώς και το μηδενικό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του εστιάζει στην τοπογραφία, στην πολεοδομία και στη δημόσια αρχαιολογία, ενσωματώνοντας δημιουργικά τόσο τους άξονες του τοπίου όσο και τη δομή της πόλης. Αυτή η νέα κυψέλη πολιτισμού θα δώσει μια νέα πνοή στην αστική γεωγραφία και στην εγχώρια πολιτιστική πραγματικότητα, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό που σήμερα βρίσκονται ακόμα και σε κοντέινερ. Μοναδικά αντικείμενα που θα βγουν στο φως και θα αναδειχθούν μέσα στις ιδανικές συνθήκες ενός σύγχρονου μουσείου.

Το κτίριο που θα στεγάσει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα εκτείνεται σε περίπου 14.000 τ.μ., εκ των οποίων 5.400 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι, 3.500 τ.μ. αποθήκες, 650 τ.μ. αφιερωμένα σε εκπαιδευτικές δράσεις και 780 σε εργαστήρια. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων, ενώ στο εσωτερικό θα στεγαστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του «Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών». Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος, από πλευράς του δήμου Αθηναίων προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας». 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις