Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Ανοίγει ο δρόμος για εξπρές ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλία»

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. (ΟΔΥΘ ΑΕ) εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή..

Την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. (ΟΔΥΘ ΑΕ) εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας από τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων την απόσυρση των προβληματικών, διατάξεων του νομοσχεδίου σχετικά με τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε.

Ειδικότερα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Greenpeace και WWF Ελλάς, σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι “το νομοσχέδιο οδηγεί σε εξπρές ιδιωτικοποίηση των νερών στην Θεσσαλία και σε τσιμεντοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων”, συμπληρώνοντας ότι “οι συγκεκριμένες επιλογές αποτελούν συνταγή για συνεχείς κλιματικές καταστροφές”.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται: “Από τη λεπτομερή ανάγνωση τόσο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε πολύ μικρής διάρκειας διαβούλευση και λίγες ώρες μετά τη λήξη της κατατέθηκε στη Βουλή, όσο και του σχεδίου της εταιρείας HVA, οι οργανώσεις εκφράζουν έντονη αγωνία για το μέλλον της Θεσσαλίας” επικαλούμενες μια σειρά από λόγους:

Κατ’ αρχάς, γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας: “Ο Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε., όπως ζητάει η εμπορική εταιρεία HVA, προβλέπεται ότι θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Είναι εξαιρετικά απογοητευτική η πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές που έπληξαν τα τελευταία χρόνια τη Θεσσαλία, προβάλλοντας ως εμβληματική πρωτοβουλία της την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων οικοσυστημάτων και γενικότερα του νερού στη Θεσσαλία” υποστηρίζουν.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι “μια από τις εξουσίες με τις οποίες προικοδοτείται ο νέος οργανισμός, είναι η διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή τιμολόγησης του νερού. Όπως ρητά προβλέπει, η παραπάνω διάταξη, ο ΟΔΥΘ θα εμπορεύεται το νερό. Ακόμα, σημαντικότερο είναι ότι η τιμολογιακή του πολιτική θα πρέπει να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού”. Οι οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν ότι προβλέπονται πολύ υψηλές αμοιβές στα ανώτερα διοικητικά στελέχη Water Management Organisation και υποστηρίζουν ότι τους “υπέρογκους μισθούς θα τους πληρώνουν οι Θεσσαλοί αγρότες και καταναλωτές του νερού”. Μάλιστα, σημειώνουν ότι “το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο ΟΔΥΘ θα επιβάλει και πρόστιμα, τα οποία θα εισπράττει για να καλύπτει τους υπέρογκους μισθούς, ενώ έσοδα θα μπορεί να εισπράττει και από «την εκμετάλλευση της περιουσίας του», η οποία πιθανότατα θα είναι τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα τα οποία προτείνει η HVA στο master plan της και, βεβαίως, τα υδάτινα οικοσυστήματα της Θεσσαλίας”.

Επίσης, αναφέρονται σε “καταστροφικές, παρωχημένης λογικής επεμβάσεις“. Όπως υποστηρίζουν: “Ο νέος ιδιωτικός οργανισμός θα “μεριμνά για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Master Plan)”. Πρόκειται προφανώς για το master plan που έχει ήδη εκπονηθεί από την ιδιωτική εμπορική εταιρεία και προβλέπει εντελώς παρωχημένης λογικής καταστροφικές επεμβάσεις που αποδεδειγμένα  δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους”.

Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων αναφέρουν ακόμη ότι “το master plan που προβλέπεται από το νομοσχέδιο και έχει ήδη εκπονήσει η εμπορική εταιρεία που επιλέχθηκε με απευθείας ανάθεση από την κυβέρνηση, αγνοεί ότι προφανής λύση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, για τη φύση αλλά και τις κοινωνίες, είναι η ανασυγκρότηση και θωράκιση της αγροτικής παραγωγής με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και με επίκεντρο τις εξής δύο επείγουσες και απολύτως επίκαιρες προτεραιότητες: (α) Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροσυστημάτων και (β) Προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί κλειδί για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα οικοσύστημα” σημειώνουν.

Τέλος, διατυπώνουν απορίες σχετικά με την επιλογή της εταιρείας: “Πουθενά δεν υπάρχει  αιτιολόγηση της επιλογής της συγκεκριμένης εταιρείας, στην οποία ανατέθηκε το τιτάνιο έργο του σχεδιασμού της κλιματικής θωράκισης της αγροτικής πρωτεύουσας της Ελλάδας” υποστηρίζουν και προσθέτουν: “Σημειώνεται πως η εμπορική εταιρεία Handelsvereniging Amsterdamσυνε-HVA (μτφ. Εμπορική Εταιρεία του Άμστερνταμ) ιστορικά εξειδικεύεται εκμετάλλευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων σε πρώην ολλανδικές αποικίες και στο εμπόριο των προϊόντων τους. Ως εκ τούτου, η επιλογή αυτής της εταιρείας προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την επιστημονική επάρκεια και την απαραίτητη εξειδίκευση στα κρίσιμα ζητήματα της θωράκισης από πλημμύρες και από τις κλιματικές καταστροφές, που πλέον συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα και τείνουν δυστυχώς να γίνουν νέα κανονικότητα”.

Σχετικά θέματα

Απόψεις