Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με το ζύγι στο “κόστος – όφελος το «MASTER PLAN» για τη Θεσσαλία

Τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του λαού δεν αναμένεται να προσθέσει το «master plan» που παρουσίασε την Τρίτη στον πρωθυπουργό..

Τίποτε ουσιαστικό για την προστασία του λαού δεν αναμένεται να προσθέσει το «master plan» που παρουσίασε την Τρίτη στον πρωθυπουργό η ολλανδική εταιρεία «HVA International» για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Επιπλέον, μέσω αυτού του «master plan» αναμένεται να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που προβλέπεται σε επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης  και είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 24/2.

Το ολλανδικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε εκπροσώπους αγροτών και τοπικών φορέων, σε συναντήσεις που θα έχει μαζί τους τη Δευτέρα 11 Μάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα ακόμα σχέδιο που συντάχθηκε με κριτήριο το «κόστος – όφελος» και υπό τη λογική των «αντοχών της οικονομίας», που αποτελούν τις εγκληματικές αιτίες για την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τα φυσικά φαινόμενα. «Τα μεγάλα φράγματα είναι ακριβά», έλεγε εξάλλου τον περασμένο Νοέμβρη η πρώτη αναφορά από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης της «HVA International» στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνοντας ότι κριτήριο είναι η θωράκιση της οικονομίας που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, και όχι η θωράκιση του λαού από τις πλημμύρες.

Γι’ αυτό άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας, Μιλτιάδης Γκουζούρης, δήλωσε τη Δευτέρα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «όταν ανακοινώνονται σχέδια τέτοιου εύρους και μεγέθους, προκύπτουν αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές και σε όλα τα επίπεδα» και πως «σε κάθε αλλαγή επηρεάζονται πολλές πλευρές, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θετικά ή αρνητικά».

Η λογική του επίμαχου «master plan», με βάση την πρώτη αναφορά του Νοέμβρη, είναι το κόστος. Η ολλανδική εταιρεία θεωρεί ότι δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες και προτείνει, μεταξύ άλλων, ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας… Στην πρώτη της αναφορά η «HVA International» αναφέρει ότι «συγκεκριμένες περιοχές, επίσης, θα πρέπει πιθανώς να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση» και ότι «οι περιοχές θα επιλεγούν με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αποζημιωθούν για την προσαρμογή της χρήσης γης σε λιγότερο εντατική παραγωγή και να λάβουν περαιτέρω αποζημίωση σε περίπτωση που η ιδιοκτησία τους χρειαστεί να πλημμυριστεί».

Προτείνει ελεγχόμενη πλημμύρα και όχι κατασκευή μεγάλων φραγμάτων, διότι ευθέως θεωρούν ότι είναι οικονομικά πιο συμφέρον να αποζημιώνονται αγρότες παρά να φτιαχτούν φράγματα στη Θεσσαλία. «Τα μεγάλα φράγματα έχουν εξωφρενικό κόστος για να χτιστούν», ανέφερε τον Νοέμβρη η ολλανδική εταιρεία, η οποία έθετε και θέμα αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των λεγόμενων υδροβόρων καλλιεργειών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η επιλογή καλλιεργειών είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες στη Θεσσαλία που απαιτούν πολύ νερό και οι οποίες είναι πολύ δύσκολα βιώσιμες σε περιοχές με έλλειψη νερού, ειδικά εφόσον απαιτούν σταθερή ροή ποτίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου καλλιέργειας». Δηλαδή, νερό για ελεγχόμενες πλημμύρες θα υπάρχει, αλλά όχι για το πότισμα των χωραφιών!

ΠΗΓΗ: 902.gr (Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις