Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νέα διεπιστημονική έρευνα με νέα μέθοδο χρονολόγησης: Στην περιοχή Κορόλεβο της Υπερκαρπαθίας η παλαιότερη γνωστή ανθρώπινη κατοίκηση στην Ευρώπη

Έρευνα βόμβα αλλάζει την κυρίαρχη έως σήμερα εικόνα για την κατοίκηση της Ευρώπης από τον άνθρωπο -- Μέσω νέων μεθόδων απόλυτης χρονολόγησης ικανής να χρονολογεί με ακρίβεια ευρήματα από 300 χιλ. χρόνια και άνω, αποδείχθηκε η παλαιότερη γνωστή ανθρώπινη κατοίκηση στην Ευρώπη, κοντά στην πόλη Κορόλεβο, στη δυτική Ουκρανία – (του αρχαιολόγου Μανώλη Κλώντζα)

Οι νέες επαναστατικές μέθοδοι και η σύγχρονη τεχνολογία δρομολογεί και επαναστάσεις στους τρόπους κατανόησης της εξέλιξης σε φυσικό και ιστορικό χρόνο.

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας[1] υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας για την θέση “Κορόλεβο”.

Μέσω νέων μεθόδων απόλυτης χρονολόγησης ικανής να χρονολογεί με ακρίβεια ευρήματα από 300 χιλ. χρόνια και άνω, αποδείχθηκε η παλαιότερη γνωστή ανθρώπινη κατοίκηση στην Ευρώπη, κοντά στην πόλη Korolevo, στη δυτική Ουκρανία.

Αυτό έγινε κατορθωτό μέσω της πολυετούς έρευνας διεθνούς ομάδας με επικεφαλής τον Roman Garba από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας στην Πράγα.

Έως σήμερα μια τοποθεσία στην Ισπανία θεωρήθηκε το αρχαιότερο σημείο με ανθρώπινη κατοίκηση στην Ευρώπη.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν επίσης ότι οι πρώτοι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν θερμούς μεσοπαγετώδεις κύκλους και αποίκησαν την Ευρώπη από την ανατολική ή τη νοτιοανατολική Ευρώπη προς τη δύση.

Αυτά τα πρώτα συμπεράσματα είναι παράλληλα άκρως σημαντικά για την εξέλιξη της παρουσίας του ανθρώπου στην Βαλκανική Χερσόνησο αλλά και στον χώρο του σημερινού Αιγαίου.

Σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται η έως σήμερα κυρίαρχη οπτική. Οι διωκόμενοι (από το κράτος του ΠΑΣΟΚ και τα σύγχρονα παρακλάδια του) Άρης και Νίκος Πουλιανός φαίνεται να είχαν δίκιο τουλάχιστον σε ότι υποστήριξαν σε σχέση με την στρωματογραφία στα Πετράλωνα.

Τελικά ίσως είχαν σε πολλά πράγματα δίκιο οι ανθρωπολόγοι Άρης κ Νίκος Πουλιανός.

Η ακριβής χρονολόγηση των δειγμάτων από το Korolevo κατέστη δυνατή χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στη μαθηματική μοντελοποίηση σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη πυρηνική φυσική.

Να πούμε πως έως σήμερα η προηγούμενη έρευνα έδειχνε ως πρώτο οικισμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα ευρήματα (200 έως 300 χιλιάδων ετών από την Atapuerca της Ισπανίας.

Ο οικισμός Korolevo της Υπερκαρπαθίας είναι επίσης ενδιαφέρον από την άποψη ότι είναι ίσως η βορειότερη γνωστή θέση που απαντά ο όρθιος άνθρωπος του είδους (Homo erectus ) στον κόσμο.

Από την τοποθεσία Korolevo έχουμε μόνο λίθινα εργαλεία, αλλά λόγω της χρονολόγησής τους εικάζεται ότι θα μπορούσε να ζούσε εκεί το είδος “Homo erectus”.

Μανώλης Κλώντζας, Αρχαιολόγος
“Επιτροπή πολιτών Ιεράπετρας”
“Ινστιτούτο φυσικής – πολιτισμικής κληρονομιάς ” Brno
Ερευνητικό ινστιτούτο “Archaia”  Brno

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

[1] East-to-west human dispersal into Europe 1.4 million years ago  nature.com

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις