Η λογική του κόστους – οφέλους κοστίζει ανθρώπινες ζωές και αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά μεγέθη που προκύπτουν από τις έρευνες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από καιρικά φαινόμενα το 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο αριθμός αυτός, είναι αυξημένος σε σχέση με το μέσο όρο των ανθρώπινων απωλειών των τελευταίων 23 χρόνων.
Ειδικότερα, με βάση την επίσημη καταγραφή τα τελευταία 23 χρόνια σημειώθηκαν 580 κακοκαιρίες, με 285 ανθρώπινες απώλειες (κυρίως από πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες) και σοβαρές αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Την πρώτη 12ετία καταγράφηκαν 103 νεκροί (9 κατά μέσο όρο ετησίως) και τη δεύτερη 12ετία καταγράφηκαν 182 νεκροί (15 κατά μέσο όρο ετησίως). Επομένως, το 2ο μισό της περιόδου 2000-2023 είχαμε 77% αύξηση στους θανάτους από καιρικά επεισόδια σε σχέση με το πρώτο μισό της περιόδου.
Συνολικά 34 καιρικά γεγονότα είχαν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, εξαιτίας της πολιτικών που υποτάσσουν την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους και του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.
Ενδεικτικά κλιματολογικά μεγέθη είναι τα εξής: Οι 46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους, στο Γύθειο στις 23/7 (καύσωνας «Κλέων»). -23,9 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους, στο υψίπεδο Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12/2. 760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας), στη Ζαγορά Πηλίου. Και 5 δισ. κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» το διάστημα 3-13/9. Επίσης, το 2023 κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 1.740.000 στρέμματα γης, δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις, η δεύτερη υψηλότερη έκταση στον αιώνα μέχρι τώρα (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα).
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης εξακολουθεί να διατηρεί τις χαμηλές δαπάνες για την πρόληψη, ενώ και η αποκατάσταση προχωρά με αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου ακόμα εκκρεμούν, όχι μόνο η αποκατάσταση των ζημιών – και μάλιστα σε έργα υποδομής – αλλά και οι καταβολές των αποζημιώσεων σε όσους πλημμυροπαθείς τις δικαιούνται, αριθμός μικρότερος από τον πραγματικό λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η κυβέρνηση.