Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ελπίδα για τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι κόκκινη

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ - Απορρίπτουμε τα κόμματα της ΕΕ, του κεφαλαίου και της «πράσινης» εκμετάλλευσης

Στις 14/1/2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης (ΕΚΔ) με θέμα: «Απορρίπτουμε τα κόμματα της ΕΕ, του κεφαλαίου και της “πράσινης” εκμετάλλευσης. Η ελπίδα για τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι κόκκινη».

Η Κοινή Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη έχει ως εξής:

Απορρίπτουμε τα κόμματα της ΕΕ, του κεφαλαίου και της «πράσινης» εκμετάλλευσης. Η ελπίδα για τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι κόκκινη.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης (ΕΚΔ), μετά από την επιτυχημένη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης την 14η Γενάρη 2024, δηλώνουν τα εξής:

1) Η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί άμεση συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος των εκμεταλλευτών.

Δεν υπάρχει πιο εμβληματικό παράδειγμα καταστροφής του περιβάλλοντος κι εγκληματικής παρέμβασης σε αυτό από την ίδια τη διεξαγωγή των πολέμων: Νεκροί, τραυματίες, ξεριζωμένοι όπως και ανυπολόγιστες συνέπειες στο έδαφος, στη χλωρίδα και την πανίδα, στο νερό, στο κλίμα, συνολικά στο φυσικό περιβάλλον.

Αυτοί που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, που σφαγιάζουν λαούς στη Γάζα, στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα κ.α., που χρηματοδοτούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προκλητικά την ίδια στιγμή υποδύονται τους προστάτες του περιβάλλοντος.

Παρά τη σημαντική εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας καθώς και των σύγχρονων δυνατοτήτων περιορισμού των συνεπειών τους, τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και της ξηρασίας, πλήττουν συστηματικά τους λαούς και κυρίως την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οι αστικές κυβερνήσεις επικαλούνται ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων και αποκρύπτουν τις μεγάλες ευθύνες τους για τις ανησυχητικές ελλείψεις οργανωμένης πολιτικής πρόληψης, προσωπικού και υποδομών, τα οποία χρειάζονται απεγνωσμένα διευρυμένη χρηματοδότηση.

2) Η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που σχετίζεται με τις αλλαγές στο κλίμα απαιτεί τη συνέχιση των επιστημονικών μελετών επί του θέματος, στην κατεύθυνση να εξεταστούν και να αποκαλυφθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συνδέονται με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και των τεράστιων επιπτώσεών του στα οικοσυστήματα.3) Οι κομμουνιστές έχουν διαχρονικά επιδείξει μεγάλο έμπρακτο ενδιαφέρον για την έρευνα σε περιβαλλοντικά ζητήματα, πολύ πριν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους υποκριτικά τα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να ενισχύσουν τον βαθμό εκμετάλλευσης μέσα από την αστική στρατηγική της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης και των Σοβιετικών επιστημόνων του περιβάλλοντος και βιολόγων σε αυτό το θέμα, στοχεύοντας πάντα να καταστήσουν συμβατή τη χρήση των φυσικών πόρων και την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, κάτι που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εξασφαλίσει.

Τα μαρξιστικά – λενινιστικά κόμματα που συμμετέχουν στην ΕΚΔ επιδιώκουν να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν οι Σοβιετικοί επιστήμονες, προκειμένου να παράσχουν στην εργατική τάξη τα εργαλεία για την επίλυση των σύγχρονων οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

4) Ωστόσο, οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται την ανησυχία των λαών για να δικαιολογήσουν τα εχθρικά προς τους εργαζόμενους και τον λαό γενικότερα μέτρα και μηχανισμούς. Με αυτήν την έννοια, επιχειρούν να προωθήσουν στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα τις διάφορες αντιλαϊκές στρατηγικές που εκπονούνται από κοινού από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα.

Ειδικότερα αυτό ισχύει για το «ευρωπαϊκό Green Deal», το οποίο στοχεύει στη μεταφορά πόρων από τη βαριά φορολογία του λαού σε ιδιωτικούς ομίλους με μηχανισμούς, όπως το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτές οι στρατηγικές έχουν διαμορφωθεί χάριν των μονοπωλίων και της επιδίωξης των κερδών τους. Κερδών που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ορθολογικά τους φυσικούς πόρους αλλά τους σπαταλά εγκληματικά για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, γεγονός που το πληρώνουν η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και η νεολαία.

5) Με αυτήν την έννοια, η συζήτηση για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών (όπως το λίθιο, το χρώμιο ή το κοβάλτιο) και τη χρήση των νέων μορφών Ενέργειας και ψηφιακών τεχνολογιών εντάσσεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στον οποίο εμπλέκονται οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, κ.ά., καθώς και οι συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα κ.ο.κ.

Αυτό καθιστά αδύνατη τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας για την άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς τα επιστημονικά κριτήρια συνδέονται με την αδυσώπητη καπιταλιστική επιδίωξη του κέρδους, η οποία οδηγεί στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

6) Οι τοποθετήσεις των αστικών δυνάμεων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γίνονται με σκοπό να σπείρουν και να εκμεταλλευτούν τον φόβο. Χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθούν η απελευθέρωση της Ενέργειας, το Χρηματιστήριό της και η πριμοδότηση του «εμπορίου ρύπων», τα οποία έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ακρίβειας των προϊόντων και των καυσίμων, καθώς και στην απογείωση της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τους λαούς της Ευρώπης, την ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι θησαυρίζουν. Η επιδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών γίνονται με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων σε περιοχές που προκαλείται μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος.7) Τα αστικά κόμματα, είτε φιλελεύθερα είτε σοσιαλδημοκρατικά, πράσινα, ή οπορτουνιστικά, μαζί και οι ΜΚΟ, με κινήσεις τύπου «Παρασκευές για το μέλλον», προωθούν την πλύση εγκεφάλου ιδιαίτερα στη νεολαία αλλά και την οργανωμένη ιδεολογική χειραγώγηση μέσα από το αστικό σχολείο.

Επιχειρούν να αθωώσουν τον καπιταλισμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος, μιλούν για «ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» και με σκοπιμότητα επιρρίπτουν τις ευθύνες στον λαό κι όχι στον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζουν.

Η εργατική τάξη μπορεί από τη σκοπιά της ανάπτυξης της ταξικής πάλης να αντιπαρατεθεί με τέτοια αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα και τα αστικά κόμματα που τα προωθούν. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να δοθεί μόνο από τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μπροστά στην έντονη ιδεολογική διαπάλη που είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί ενόψει των ευρωεκλογών, τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης δηλώνουν τη βούλησή τους να παλέψουν:

— Ενάντια στην «πράσινη» στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων της ΕΕ.

— Για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ευρωατλαντικές αποστολές, με κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και άρση κάθε διευκόλυνσης και εξοπλισμών από τις κυβερνήσεις των χωρών μας.

— Για άμεσα μέτρα ανακούφισης του εργαζόμενου λαού από την εντεινόμενη ακρίβεια σε τρόφιμα, Ενέργεια και καύσιμα.

— Για κατάργηση της αντιλαϊκής «πράσινης» φορολογίας του λαού, ώστε να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

– Για άμεσα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ουσιαστική ανακούφιση και προστασία των πληγέντων, με 100% αποζημίωσή τους από το κράτος.

— Για προστασία των δασών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και κάθε επιχειρηματική δράση όπως και στην εμπορευματοποίηση του νερού.

— Για καμία εμπορευματοποίηση των ακτών και παραλιών.

Τα Κόμματα της ΕΚΔ δεσμεύονται ότι θα ενισχύσουν την πάλη τους αποφασιστικά σε κάθε χώρα για την οικοδόμηση μιας κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένης οικονομίας, για την ορθολογική χρήση των πόρων και τη φιλολαϊκή διαχείριση του περιβάλλοντος. Επίσης, δεσμεύονται ότι θα καταστήσουν απολύτως σαφές πως τα ζητήματα που αφορούν όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο από μια τέτοια οικονομία, στο πλαίσιο μιας σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας. Ο καπιταλισμός ευθύνεται για την ταχέως κλιμακούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και επομένως δεν μπορεί να προσφέρει καμία λύση στο πρόβλημα. Γι’ αυτό και η πάλη για μια επαναστατική αλλαγή αποτελεί τη μόνη πραγματική διέξοδο για τον λαό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις