Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου για τον Νίκο Καραντηνό

Η «Σύγχρονη Εποχή» και ο «Ριζοσπάστης» διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου «Εις μνήμην Νίκος Καραντηνός», την Κυριακή 7..

Η «Σύγχρονη Εποχή» και ο «Ριζοσπάστης» διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου «Εις μνήμην Νίκος Καραντηνός», την Κυριακή 7 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Μπογιόπουλος, δημοσιογράφος. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από την Εύα Νικολαΐδου, δημοσιογράφο – συγγραφέα και τον Θεοχάρη Καραντηνό, δρ. πολιτικό μηχανικό. Πηγή: 902.gr 

«Εις μνήμην Νίκος Καραντηνός»

Μπορεί ένα βιβλίο να περιγράψει τη γεμάτη ζωή του κομμουνιστή δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού που έμεινε ολόρθος έως το τέλος της ζωής του; Μπορεί ένα βιβλίο να χωρέσει την πορεία του κομμουνιστή δημοσιογράφου που με όπλο την πένα του πάλευε για το δίκιο του λαού;

Πηγή: Ριζοσπάστης

Τα παραπάνω αποπειράται να απαντήσει (και τα καταφέρνει) το νέο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου, «Εις μνήμην Νίκος Καραντηνός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» (…).

Μέσα από τον πρόλογο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, διηγήσεις φίλων και συναδέλφων του που είχαν την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουν στον «Ριζοσπάστη», στους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου, τις αναμνήσεις του γιου του, Θεοχάρη Καραντηνού, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την έκδοση, αλλά και κάποια από τα χρονογραφήματα που έγραψε ο Ν. Καραντηνός στον «Ριζοσπάστη», συνδέοντας τους αγώνες του «τότε» με το «τώρα», ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της πολύτιμης πείρας ενός ανθρώπου που διακρινόταν για την πνευματική και ηθική κορμοστασιά του, τα ιδανικά και τις αξίες του.Πάντα αλύγιστος στο μετερίζι των αγώνων

Στον πρόλογό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε γνωρίσει καλά τον Νίκο Καραντηνό μέσα και από τη χρέωση που είχε τη δεκαετία του ’90, ως διευθυντής του «Ριζοσπάστη», σημειώνει μεταξύ άλλων:

«(…) Αυτός ήταν ο “Διονύσης” της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, ο αρχισυντάκτης της “Νέας Γενιάς”, ο αγωνιστής της μάχης του Δεκέμβρη του 1944, ο βασανισμένος, ο διωκόμενος, ο εξόριστος, αλλά πάντα αλύγιστος στο μετερίζι των αγώνων όλα τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι τη Μεταπολίτευση. Δεκαετίες στον αγώνα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, ως μέλος σε διάφορα “πόστα” του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Από τη Μεταπολίτευση και μετά στο “Ριζοσπάστη”, δίνει τη δική του μάχη, ως μέλος του ΚΚΕ και ως δημοσιογράφος, “για να γενούνε τα σκοτάδια φως”!

Με πόση λαχτάρα περιμέναμε να διαβάσουμε τη μόνιμη στήλη του, “Τότε και τώρα”, μια στήλη που την ζήλευαν πάρα πολλοί έμπειροι δημοσιογράφοι ακόμα και μεγάλων αστικών εφημερίδων, για τη δύναμη, τη ζωντάνια, την αισιοδοξία, τη μαχητικότητα, την παιδεία, το ήθος, τις αξίες, την επικαιρότητα δοσμένη και μέσα από την ιστορικότητα των γεγονότων και καταστάσεων με τα οποία κάθε φορά καταπιανόταν.

Οι νέες γενιές συνεχίζουν “να πολεμάνε και να τραγουδάνε”. Γιατί εμπνέονται από ανθρώπους, από κομμουνιστές, αγωνιστές, όπως υπήρξε ο Νίκος Καραντηνός.

Και στα μεγάλα και θαυμαστά, και στα λίγα και ταπεινά. Και στις ανηφόρες και στις κατηφόρες.

Και στις νίκες και στις ήττες.

Και το 1940 και το 1944.

Και το 1949 και το 1967.

Και το 1974 και το 1991.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 25 Ιούνη του 2008.

Και στις συνεδριάσεις της ΚΟΒ του “Ριζοσπάστη”. Και στα γραφεία της εφημερίδας. Και στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις μας. Και στις πορείες. Και στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στις αρχαιρεσίες, στις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων και όλου του λαού και της νεολαίας. Και στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Οσοι περάσαμε από τον “Ριζοσπάστη” θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη, με ευγνωμοσύνη για όσα μας δίδαξε και μας έμαθε με τη στάση, τις γνώσεις και την ευαισθησία του (…)».

Στον πρόλογό της η συγγραφέας του βιβλίου, Εύα Νικολαΐδου, μοιράζεται μνήμες της, προσωπικές της στιγμές με τον Ν. Καραντηνό από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημοσιογραφικής της διαδρομής στην προσπάθειά της να μεταφέρει «το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου». «Ο Νίκος Καραντηνός έμοιαζε σαν το γλυκοχάραμα που προχωράει διστακτικά και μετά ενοποιεί τα πάντα και δυναμώνει. Ο λόγος του είχε παιδαγωγική αξία. Οι προσωπικές του εξομολογήσεις ήταν σπάνιες. Αφορούσαν κυρίως άρθρα του, σχόλια, ρεπορτάζ. Η στάση της ζωής και η ιδεολογία του ήταν αταλάντευτες. Δεν εκδήλωνε εύκολα τα αισθήματά του. Μιλούσαν το έργο και οι πράξεις του».

Στο κεφάλαιο «Σκέψεις για τον Νίκο Καραντηνό» άνθρωποι που τον γνώρισαν ψηλαφίζουν πτυχές της πολύπλευρης προσωπικότητας.

Ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε στιγμές που έζησε μαζί με τον Ν. Καραντηνό στην εφημερίδα μας. «Θυμάμαι πάντα την προτροπή του: Στην εφημερίδα, σε όλα της τα θέματα, και στα ρεπορτάζ και στα άρθρα και στις έρευνες, σε όλα τα κείμενά της, πρέπει να αποκαλύπτεται και να λάμπει η αλήθεια από τη σκοπιά του λαού. Είναι η αρχή για να λειτουργεί ο “Ριζοσπάστης” ως καθοδηγητής, διαφωτιστής και οργανωτής μαζών. Επομένως χρειάζεται να αποκαλύπτουμε ταξικά αυτό που κρύβεται πίσω από την είδηση και να το τεκμηριώνουμε. Είναι αρχή της κομμουνιστικής δημοσιογραφίας. Ελεγε χαρακτηριστικά: “Σήμερα στους νέους συντρόφους του «Ριζοσπάστη» θέλω να πω μια φράση που είναι πολύ όμορφο να την ακούς, αυτήν τη φράση: Το ‘γραψε ο «Ριζοσπάστης». Αυτή είναι μεγάλη τιμή για μας”».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος γράφει για τον Νίκο Καραντηνό, που «ανήκε σε μια γενιά και σ’ ένα είδος ανθρώπων που η σεμνότητά τους και το ήθος τους σμιλεύτηκαν με πολύ αίμα και αγώνα. Σ’ έναν αγώνα μέχρις εσχάτων. Ο Καραντηνός, πριν πιάσει τη δημοσιογραφική γραφίδα, σπούδασε την αλήθεια και το χρέος στην πάλη για την επιβίωση στον κάμπο και στη λαχαναγορά, εκεί που ως εργάτης, όπως έλεγε ο ίδιος, διδάχτηκε όσα δεν του δίδαξε το σχολειό και το πανεπιστήμιο (…). Ο Καραντηνός ήταν μαθητής της Ηλέκτρας Αποστόλου, που τον δίδαξε να γράφει απλά και κατανοητά, να μεταδίδει άμεσα και χωρίς ρητορείες την ουσία. Την είδηση. Και η είδηση, η ουσία σ’ εκείνες τις – όχι και τόσο μακρινές – εποχές ήταν μία: Κάλεσμα αγώνα».

Ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας αναφέρεται στη σεμνότητα του Ν. Καραντηνού. «Ακόμα κι αν άκουγε φαιδρότητες και ανοησίες, συγκαταλεγόταν στους πολίτες εκείνους που έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους και δεν καυχήθηκαν ποτέ για τους αγώνες τους, ούτε και μέτρησαν σα δάφνες τις διώξεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Λεονταρίτης, πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει ότι «εάν ήθελε κάποιος να δώσει με μια φράση ένα χαρακτηριστικό του Νίκου Καραντηνού, θα τον αποκαλούσε ανεπιφύλαχτα: “Ο άγιος της ελληνικής δημοσιογραφίας”», ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος, ορίζοντας τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του Ν. Καραντηνού σημειώνει: «Ευγένεια. Συνέπεια. Σεμνότητα».

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει ότι ο Ν. Καραντηνός δεν ήταν μόνο δάσκαλος της δημοσιογραφίας, αλλά διαμόρφωνε «χαρακτήρες με πίστη ότι τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτώνται με αγώνες». «Οταν μίλαγε ο Νίκος Καραντηνός, βροντούσε ο Ολυμπος! Οταν χαμογελούσε, χελιδόνια έχτιζαν τις φωλιές τους. Στην ΕΣΗΕΑ εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και μόνιμα ταμίας, για την τιμιότητά του. Ηταν πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών, όπου τον διαδέχτηκε μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα, ο Κώστας Νίτσος».

Ο Θεοχάρης Καραντηνός μιλά για την ιδιαίτερη πατρίδα του Ν. Καραντηνού, την Κεφαλονιά, και αναφέρεται σε στιγμές και γεγονότα που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του, όπως «τον έφτιαξε η ζωή με τους αγώνες και τις δυσκολίες της».

Απόψεις