Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αλεξάνδρα Κολλοντάι – Η Βαλκυρία της Επανάστασης

«Αλεξάνδρα Κολλοντάι. Ποιος έχει ακούσει σήμερα το όνομα αυτό; Ίσως κανένας. Και όμως, τι δόξα γνώρισε πριν από έναν αιώνα!»..

«Αλεξάνδρα Κολλοντάι. Ποιος έχει ακούσει σήμερα το όνομα αυτό; Ίσως κανένας. Και όμως, τι δόξα γνώρισε πριν από έναν αιώνα!»

Ρωσίδα, ευγενούς καταγωγής την οποία απαρνείται πολύ νωρίς, επιλέγοντας την Επανάσταση και τον Κόσμο. Θεωρητικές αναζητήσεις, μαρξισμός, εξορία, φυλακές, παράνομη δράση.

Το 1917, συνοδοιπόρος του Λένιν, συμμετέχει στην πρώτη κυβέρνηση των σοβιέτ, υπουργός, «Κομισάριος του Λαού», η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην ιστορία, θέσεις στις οποίες οι γυναίκες στην προηγμένη Ευρώπη δεν έχουν τότε ακόμη πρόσβαση.

Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η ξεχωριστή ομιλήτρια, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας την Επανάσταση, απευθυνόμενη στους Αμερικανούς εργάτες, στους Γερμανούς σοσιαλιστές, στους εξεγερμένους ναύτες της Κρονστάνδης, στις μουσουλμάνες γυναίκες της κεντρικής Ασίας, ηλεκτρίζοντας παντού τα ακροατήρια που συνεπαίρνει με τον λόγο της.

Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η παθιασμένη φεμινίστρια, που υποστηρίζει τον ελεύθερο έρωτα και αγωνίζεται για την ολόπλευρη χειραφέτηση και τα δικαιώματα των γυναικών. Μια γυναίκα ερωτευμένη που οι ταραχώδεις έρωτές της φαίνεται να προκαλούν και να ανησυχούν έντονα τον Λένιν!

Και μια άλλη Κολλοντάι, με αξιοσημείωτο λογοτεχνικό έργο, μυθιστορήματα, αυτοβιογραφίες, ημε-
ρολόγια, με σημαντικά θεωρητικά και πολιτικά κείμενα που διακρίνονται για την πρωτοτυπία και τη δεινή τους επιχειρηματολογία.

Η συγγραφέας Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκώς, για να εξιστορήσει την απίστευτη ζωή αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας, που σφράγισε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ανατρέχει σε κείμενα της Αλεξάνδρας Κολλοντάι, σε αρχεία, συγκεντρώνει μαρτυρίες/απομνημονεύματα των συντρόφων της, κοινωνικές και ιστορικές μελέτες αφιερωμένες στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Μετάφραση: Ξανθίππη Τσελέντη, Βασιλική Τσίγκανου
Διόρθωση: Μαρία Ζιώγου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ

Για πρώτη φορά 1909 ψηφίστηκε η ιστορική απόφαση στο Συνέδριο της Διεθνούς,  όπου η Κολλοντάι μετείχε ως εκπρόσωπος του ΓΣΚ,  στις 8 Μαρτίου να γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας (σ.51 του βιβλίου).

Ιστορική, επίσης, η Ημέρα της Γυναίκας του 1917, διαδηλώσεις παντού στην Αγ. Πετρούπολη,  μεταλλεργάτες εργάτες υφαντουργίας ενώθηκαν με τις γυναίκες, με διαφορετικά αιτήματα ισότητα των δύο φύλων (τότε ακόμη δύο), φιλειρηνικά συνθήματα, κατά του τσάρου.. (σ.73) 

Απόψεις