Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χειρουργεία ΕΣΥ: «Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο…»

Ενοικίαση χειρουργείων σε ιδιώτες νομοθετεί ο Γεωργιάδης! – Από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Αναλύοντας και σχολιάζοντας, πριν από μερικές μέρες, μια βασική διάταξη του νομοσχέδιου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», γράφαμε:

Διάταξη δικού της νόμου (άρθρο 10  ν. 4999/2022) τροποποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική τη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Είναι μια ακόμα κίνηση στη σκακιέρα της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Η στρατηγική ιδιωτικοποίησης υλοποιείται και με τα απογευματινά χειρουργεία του χαρατσιού. Στόχος η παράδοση των χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους ιδιώτες εμπόρους της υγείας. Παρά την εκκωφαντική προπαγάνδα του ακροδεξιού και αδίστακτου νεοφιλελεύθερου Γεωργιάδη, που προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, με τα απογευματινά χειρουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί σημαντικά η ενιαία λίστα χειρουργείων των νοσοκομείων.

Στις ενιαίες λίστες των χειρουργείων έχουν συσσωρευτεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της να μη διορίζει μαζικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό όλων των άλλων ειδικοτήτων, που είναι η μόνη λύση για να μειωθούν οι λίστες και ο χρόνος αναμονής. […]

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των απογευματινών χειρουργείων, θα είναι να αυξήσουν τα κίνητρα στους χειρουργούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, να νοικιάζουν χειρουργικά τραπέζια στους εμπόρους της υγείας που απασχολούν ιδιώτες χειρουργούς και να αυξήσουν το χαράτσι σε βάρος των ασθενών που θα χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία.

Αυτή η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη κι αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα. Προκύπτει από την τακτική της βαθμιαίας ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που με μεθοδικότητα εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πότε στο όνομα της αύξησης των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ και πότε για να ξεμπλοκάρει δήθεν η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, της παράδοσης των χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους ιδιώτες εμπόρους της Υγείας ήρθε πιο γρήγορα. Την προανήγγειλε ο Γεωργιάδης χτες, στην τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που ολοκλήρωσε τη λεγόμενη πρώτη ανάγνωση του νομοσχέδιου.

Παίρνοντας το λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας, είπε (διατηρούμε τη σύνταξη των πρακτικογράφων της Βουλής):

«Επίσης επαναλαμβάνω ότι θα κάνω δεκτό το αίτημα και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κυρίου Εξαδάκτυλου, που τοποθετήθηκε για αυτό το θέμα πολύ έντονα και θα προσθέσω μέχρι την Ολομέλεια στο άρθρο 7, αν θυμάμαι καλά, που είναι το άρθρο το σχετικό με τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ζητήσω και θα συμπεριλάβουμε εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορούνε με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επί πληρωμή, επί πληρωμή των ιδιωτών γιατρών στο νοσοκομείο, όχι αυτών που μαζί με το μπλοκάκι. Σήμερα, μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι αν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση,  την ζητά η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουν. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε να μπορεί ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουν και να χειρουργεί με την χειρουργική του ομάδα μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Εδώ θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη όπως κάναμε για τα επόμενα χειρουργεία και οι όροι και προϋποθέσεις θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση». 

Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Εξαδάκτυλος λειτούργησε σαν «λαγός». Εκανε μια πρόταση και ο Γεωργιάδης την υιοθέτησε ασμένως, χωρίς να έχει προηγηθεί έστω μια προσχηματική διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η παραχώρηση των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε, αιφνιδιάζοντας τους πανάσχετους και αδιάβαστους της αντιπολίτευσης, που δεν ήταν σε θέση να πουν τίποτα πέραν των όσων τους είχαν γράψει οι επιστημονικοί τους συνεργάτες, με αποτέλεσμα ο Γεωργιάδης να περάσει αβρόχοις ποσί από την Επιτροπή, η διάταξη που θα προσθέσει θα είναι εξουσιοδοτική. Δηλαδή, θα δίνει στον ίδιο το απόλυτο δικαίωμα να καθορίσει τους όρους της «αγοραπωλησίας», με υπουργική απόφαση.

Τι μας έλεγε μέχρι τώρα ο Γεωργιάδης; Οτι με την καθιέρωση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, θα υπάρξει ορυμαγδός χειρουργικών επεμβάσεων, ότι τα χειρουργεία των νοσοκομείων θα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις. Τι κάνει τώρα; Βάζει ταμπέλα «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων!

Αυτό αποτελεί ομολογία ότι τα περιβόητα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή δεν πρόκειται να «περπατήσουν», οπότε θα περισσεύουν χειρουργεία για τους εμπόρους της Υγείας, που θα αποκτήσουν έτοιμες υποδομές για την πελατεία τους, πληρώνοντας ένα ενοίκιο της πλάκας, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν σταθερό κεφάλαιο για κτίρια και μηχανήματα που απαιτεί η λειτουργία ενός χειρουργείου.

Είναι γνωστό ότι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας παρατηρείται συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, καθώς η σκόπιμη εξαθλίωση του ΕΣΥ σπρώχνει κόσμο στα ιδιωτικά μαγαζιά (όσους μπορούν να πληρώσουν), ενώ το ίδιο το ΕΣΥ εκχωρεί στα ιδιωτικά μαγαζιά μια σειρά τομέων, όπως οι κάθε είδους απεικονιστικές εξετάσεις. Εν προκειμένω, το σταθερό κεφάλαιο (κτίρια-εξοπλισμός χειρουργείου-συντήρηση) θα το βάζει το κράτος (ο σκληρά φορολογούμενος ελληνικός λαός) και οι έμποροι της Υγείας θα μπαίνουν ως ενοικιαστές, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του κέρδους τους.

Με την ενοικίαση χειρουργείων στους εμπόρους της Υγείας, η λίστα αναμονής για χειρουργείο δε θα μικρύνει αλλά θα μεγαλώσει. Οποιος έχει λεφτά θα πληρώνει και θα χειρουργείται από τους ιδιώτες, αφού οι γιατροί του ΕΣΥ δεν επαρκούν ούτε καν για τις πρωινές βάρδιες και τις εφημερίες (πόσω μάλλον και για απογευματινά χειρουργεία). Οποιος δεν έχει λεφτά θα περιμένει τη σειρά του. Και θα περιμένει περισσότερο, καθώς τα χειρουργεία θα ενοικιάζονται σε ιδιώτες, ενώ το ΕΣΥ θα γίνεται όλο και πιο υποστελεχωμένο.

Με τη συνεχή υποστελέχωση του ΕΣΥ, με τη μη πρόσληψη σε μαζική κλίμακα του απαιτούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα «περισσεύουν» χειρουργικά τραπέζια και το πρωί. Αν προσέξετε την τοποθέτηση του Γεωργιάδη, θα διαπιστώσετε ότι δεν κάνει αναφορά στο χρόνο ενοικίασης χειρουργικών τραπεζιών σε ιδιώτες. Δεν μιλάει μόνο για απόγευμα.

Ηταν εξαρχής φανερό ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν επρόκειτο να «περπατήσουν» και ότι ήταν απλά ο δούρειος ίππος για να μπουν οι ιδιώτες στο ΕΣΥ «κανονικά και με το νόμο», ως κανόνας και όχι ως εξαίρεση με την επίκληση επειγουσών αναγκών, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ο Γεωργιάδης, εφαρμόζοντας την τακτική του ναζιστικού blitzkrieg (πόλεμος αστραπή), σπεύδει από τώρα να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, σε ανώνυμες εταιρίες δηλαδή, ώστε κάθε διοίκηση να μπορεί να κάνει «παιχνίδι» με τους εμπόρους της Υγείας, να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, «μουντζώνοντας» τον κόσμο που δεν έχει λεφτά, να τους παραχωρεί τα «φιλέτα».

 

Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ

 

Και προτού ο Γεωργιάδης ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την ενοικίαση των χειρουργείων του ΕΣΥ στους εμπόρους της Υγείας, το νομοσχέδιο ήταν ένα αντι-ΕΣΥ έκτρωμα που προωθεί την ιδιωτικοποίηση. Ο κουτοπόνηρος Γεωργιάδης, ενώ τροποποίησε νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικά μαγαζιά, θέλοντας να κάνει πιο ελκυστική αυτή την επιλογή, εμφάνισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση σαν να τροποποιούσε παλαιότερο νόμο.

Στις 7 Δεκέμβρη του 2022 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4999 (ΦΕΚ 225 Α). Με το άρθρο 10 αυτού του νόμου τροποποιήθηκε η περίπτωση α, της παραγράφου 1, του άρθρου 11 του νόμου 2889/2001, καταργήθηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δόθηκε η δυνατότητα  σ’ αυτούς να λειτουργούν παράλληλα και ιδιωτικά μαγαζιά υγείας. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο 10 του νόμου 4999/2022 (η έμφαση δική μας):

«1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις…

«Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου. Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα. Τα περιστατικά που υποβάλλονται σε διαγνωστικές πράξεις ή παρακλινικές εξετάσεις ή χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό».

Πέρασε τόσος καιρός και οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν υπέβαλαν αιτήσεις στους διοικητές ή στους προέδρους των νοσοκομείων για να τους εγκρίνουν τη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών υγείας. Στις 22 Μάρτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Νομοθετική Υπηρεσία της Βουλής το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις  γα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Με το άρθρο 7 αυτού του επαίσχυντου νομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 10 του νόμου 4999/2022 και γίνεται πιο ελκυστικό, για να «τσιμπήσουν» οι γιατροί του ΕΣΥ και να υποβάλουν αιτήσεις για να λειτουργήσουν παράλληλα ιδιωτικά ιατρεία-μαγαζιά.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου κάνουν και μια αλχημεία: παρουσιάζουν αυτή τη ρύθμιση όχι ως τροποποίηση του άρθρου 10 του δικού τους νόμου 4999/2022, αλλά σαν τροποποίηση της περίπτωσης α, της παραγράφου 1, του άρθρου 11 του νόμου 2889/2001. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Παραθέτουμε τα σχετικά χωρία του άρθρου 7 του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στη Βουλή (η έμφαση δική μας): 

Αρθρο 7

Οροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας – Αντικατάσταση περ. α΄ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001

Η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής:…

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.

Ειδικότερα, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.

Από τη σύγκριση των διατάξεων του άρθρου 10 του νόμου 4999/2022 και του άρθρου 7 του επαίσχυντου νομοσχεδίου γίνεται εξόφθαλμα φανερό ότι η νέα διάταξη για την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών υγείας από τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ γίνεται πιο ελκυστική, καθώς καταργούνται οι προϋποθέσεις που έθετε η διάταξη του 2022. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσδοκεί να υποβάλουν μαζικά αιτήσεις οι γιατροί του ΕΣΥ για άδεια λειτουργίας ιδιωτικού μαγαζιού.

Θεωρούμε σίγουρο πως αν και με αυτή τη ρύθμιση δεν τσιμπήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση,  προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

 

Η λίστα χειρουργείων στους «προθύμους» και τους «φακελάκηδες»

 

Με την επικρατούσα δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με το ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει το φακελάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν μαζικά απογευματινά χειρουργεία και έτσι να μειωθεί ουσιαστικά η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο φαφλατάς Γεωργιάδης όσο και ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και γι’ αυτό φρόντισαν με την ΚΥΑ για την Ενιαία Λίστα (ΦΕΚ 152 Β, 12.1.2024) να αναγορεύσουν σε διαχειριστές της τους χειρουργούς της αρεσκείας τους, που θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν απογευματινά χειρουργεία.

Αυτοί όχι μόνο θα έχουν κωδικούς πρόσβασης στην ενιαία λίστα χειρουργείων, αλλά και θα εντάσσουν σ’ αυτήν ασθενείς κατά το δοκούν (πελατεία). Ετσι, θα έχουν και τη δυνατότητα να παρουσιάζουν πλασματικά στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών που ήταν στη λίστα και χειρουργήθηκαν, καταβάλλοντας σ’ αυτούς χοντρό χαράτσι. Ηδη, στο ξεκίνημα των απογευματινών χειρουργείων, όταν βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των φιεστών που οργανώνει ο ακροδεξιός Μπουμπούκος, οι καθηγητάδες χειρουργούν το απόγευμα ασθενείς εκτός λίστας!

Τα σχετικά για τον διαχειριστή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζονταν από απόφαση του Πολάκη (αναπληρωματικός υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα (η έμφαση δική μας):

«Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ορίζει ως υπεύθυνο/η για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου -έναν τουλάχιστον- υπάλληλο του νοσοκομείου. Ο εν λόγω υπάλληλος σκόπιμο είναι να προέρχεται, πρωτίστως, από το στελεχιακό δυναμικό του Τμήματος/Γραφείου Κίνησης ασθενών.

(Αρθρο 1, παράγραφος 2, εδάφια β’ και γ’)

Ο υπάλληλος συντάσσει τη Λίστα βάσει των παραπάνω στοιχείων, χωριστά για κάθε κλινική ή τμήμα του νοσοκομείου, η οποία, αφού εγκριθεί ως προς την ανάρτησή της από τον Αναπληρωτή Διοικητή ή τον Διοικητή (όταν δεν υπάρχει Αν. Διοικητής), παραδίδεται στην αρμόδια κλινική και στην επιτροπή χειρουργείου προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα χειρουργείου».

(Αρθρο 1, παράγραφος 2δ, εδάφιο α’)

Η διάταξη αυτή άλλαξε ως εξής με την πρόσφατη ΚΥΑ των Γεωργάδη, Θεμιστοκλέους, Πετραλιά και Παπαστεργίου (η έμφαση δική μας):

«Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ορίζεται ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και  της λειτουργία της Λίστας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ορίζει  τον υπεύθυνο υπάλληλο/υπάλληλους για την διαχείριση της Λίστας. Επίσης, μπορεί να ορίζει περαιτέρω ιατρό χειρουργικής ειδικότητας ως υπεύθυνο για τη διαχείριση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων. Οι ανωτέρω ορίζονται και ως διαπιστευμένοι χρήστες του συστήματος οι οποίοι έχουν δικαίωμα επεξεργασίας δεδομένων στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων μόνο για ασθενείς του ιδίου Νοσοκομείου».

(Αρθρο 1, παράγραφος 2, εδάφια β’ και γ’)

Ενώ τα απογευματινά χειρουργεία παρουσιάστηκαν και διαφημίστηκαν σαν εργαλείο για να αποσυμφορηθεί η ενιαία λίστα χειρουργείων και να χειρουργούνται οι ασθενείς χωρίς να περιμένουν χρόνια, ο Γεωργιάδης τον γύρισε τον χαβά. Είπε στη χτεσινή ομιλία του στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Πότε είπε κάποιος από εμάς ότι στα απογευματινά χειρουργεία είναι υποχρεωμένο το νοσοκομείο να πάρει μόνο από τη λίστα; Εχω πει μια φορά, γράφει η Υπουργική Απόφαση μέσα ότι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μόνο από τη λίστα; Εχω πει εγώ σε μια μου συνέντευξη ότι είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μόνο από τη λίστα;[…] Δεν απαγορεύεται εγώ που είμαι στη λίστα να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο και να πω «τώρα που ανοίξατε απογευματινά χειρουργεία,  θέλω να πάω στα απογευματινά». Αυτό επιτρέπεται. Οπως επίσης δεν απαγορεύεται ένας τρίτος που δεν είναι στη λίστα και που ήθελε να πάει να χειρουργηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο να πει τώρα «αντί να πάω στο ιδιωτικό και να σκάσω στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Πολάκης 1000 ευρώ, θα πάω στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και θα πληρώσω 300 ευρώ». Γιατί να του απαγορεύσουμε του ανθρώπου να πληρώσει λιγότερα; Για ποιο λόγο; Για να μην πάει ένας παραπάνω στο ΕΣΥ; Για να μην χάσει έναν ασθενή πελάτη μια κλινική ιδιωτική; Αυτό σας καίει;  Αυτό είναι το κώλυμα του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα προστατεύσει τους κλινικάρχες; Πείτε το για να το καταλάβουμε».

Υπάρχει περίπτωση να μειωθεί έτσι η λίστα; Οποιος έχει λεφτά θα βγαίνει από τη λίστα και θα χειρουργείται κατά προτεραιότητα. Και οι μεγαλογιατροί (πανεπιστημιακοί και του ΕΣΥ) θα βάζουν μπροστά την πελατεία τους, ενώ θα ακολουθήσουν και οι εκτός ΕΣΥ έμποροι της Υγείας, που θα νοικιάζουν χειρουργεία, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής για τους φτωχούς και όχι να μικρύνει.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό έκτρωμα έχει και άλλες πλευρές. Γι’ αυτό θα επανέλθουμε.

 

Σχετικά θέματα