Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης – Παναγιώτης Μελάς

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 7:00 μ.μ. οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ παρουσιάζουν το βιβλίο (Ποιητική Συλλογή) του ποιητή – λογοτέχνη Παναγιώτη Μελά «Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης» στην Αίθουσα του Δημαρχείου Καλλιθέας, στο υπόγειο του Δημαρχείου, Μαντζαγριωτάκη 76 (πεζόδρομο) Καλλιθέα

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 7:00 μ.μ. οι Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ παρουσιάζουν το βιβλίο (Ποιητική Συλλογή) του ποιητή – λογοτέχνη Παναγιώτη Μελά  «Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης» στην Αίθουσα του Δημαρχείου Καλλιθέας, στο υπόγειο του Δημαρχείου, Μαντζαγριωτάκη 76 (πεζόδρομο) Καλλιθέα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Αλέκος Πούλος, λογοτέχνης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Ευαγγελία Ρουμελιώτη-Δαρσινού, λογοτέχνης μέλος της ΕΕΛ και Γραμματέας της Επιτροπής Κρίσης Νέων Μελών

Αντώνης Μουλάς, φιλόλογος, λογοτέχνης και ηθοποιός

Συντονίζει ο Αντώνης Κομίνης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Απαγγέλλουν ποιήματα από το βιβλίο

Η Ελένη Τσαγανού, ηθοποιός και ποιήτρια, ο Αλέκος Πούλος και ο Αντώνης Μουλάς

 

Τέκνο της θαλασσινής ανάγκης

 

             «Ν’ ακούς ποίηση
             γιατί η ποίηση
             δεν είναι οίηση·
             η ποίηση
             είναι έμπνευση.

             Η ποίηση δεν είναι κομπασμός·
             είναι του καθημερινού μόχθου
             ο θαυμασμός».

(απόσπασμα από το ποίημα «Στην ποίηση»)

Όταν η πένα του ποιητή έρχεται να φωτίσει τον ανθρώπινο κάματο, τις μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινής ζωής μα και της Ιστορίας, η ποίηση συναντά την αληθινή αποστολή της.

Την αλήθεια αυτή έρχεται να υπηρετήσει το αξιόλογο έργο του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος με την ποιητική του αυτή συλλογή κατορθώνει να αγγίξει ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και του συναισθηματικού πλούτου που κουβαλά η πολυταξιδεμένη ψυχή των ανθρώπων του μόχθου. Στα τρία μέρη του ποιητικού έργου ξεδιπλώνεται η αγωνία του μαχόμενου ταξιδευτή της θάλασσας, η ευαίσθητη ματιά του για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, αλλά και η αγάπη για τα πρόσωπα που σημαδεύουν τη ζωή του, δοσμένα άλλοτε με μαχητικό και ασυμβίβαστο πνεύμα κι άλλοτε με χιούμορ και σκωπτικότητα, πάντοτε όμως με μια τρυφερότητα ανεπιτήδευτη.

Ο Παναγιώτης Μελάς καταθέτει σεμνά το δικό του δημιουργικό οβολό στη μεγάλη στρατιά των «ποιητών των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων». Ιχνηλατώντας αλλά και αποκαθηλώνοντας το καββαδιακό πρότυπο, προσεγγίζει τη μαγεία μα και την τραχιά όψη του θαλασσινού ταξιδιού, μετατρέπει τον πόνο σε μεράκι, την κοινωνική και ιστορική ανησυχία σε μούσα. Κι έτσι αφουγκράζεται τον αχό μιας κοινωνίας που ασφυκτιά και ματώνει πίσω από τα πέπλα της έπιπλαστης ευμάρειας, για να ταχθεί αταλάντευτα στο πλευρό των κατατρεγμένων. Συνάμα, στρέφει το βλέμμα σε προσφιλή πρόσωπα, για να τα υψώσει σε σύμβολα που ενσαρκώνουν το όραμα μιας νέας ζωής.

Γιατί ο λόγος, η ποίηση, η πνευματική δημιουργία δεν είναι μια ελιτίστικη προσέγγιση, αλλά μια βαθιά ανθρώπινη, λαϊκή, πηγαία υπόθεση.

 

Ένα ποιητικό ταξίδι στις θάλασσες

του μόχθου και των ονείρων

 

Ο συγγραφέας

 

Ο Παναγιώτης Μελάς γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Σπούδασε μηχανικός Ε.Ν. στην ‒τότε‒ ΔΣΕΝ Ασπροπύργου (σημερινή ΑΕΝ).

Έκανε καριέρα μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού και αρχιμηχανικού. Για κάποιο διάστημα εργάστηκε ως τεχνικός αεροσκαφών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), όπου συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση και στη δραστηριότητα, ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, του πρώτου σωματείου των εργαζομένων εκεί (ΠΕΕΕΑΒ).

Ως εν ενεργεία ναυτεργάτης, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). Συνταξιοδοτήθηκε και ενεργοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων. Είναι, επίσης, μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καλλιθέας.

Γράφει ποιήματα και πεζά, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε συνδικαλιστικά περιοδικά και επιθεωρήσεις και σε διαδικτυακές ιστοσελίδες. Ασχολείται, παράλληλα, με τη μουσική και την τεχνολογία ήχου-εικόνας.

Το 2020 με το διήγημά του Όνειρα στα χρόνια της υπομονής κέρδισε τον πρώτο έπαινο στο διαγωνισμό διηγήματος και ποίησης της ιστοσελίδας «Ατέχνως» με τίτλο «Ιστορίες εγκλεισμού την εποχή του κορονοϊού».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις