Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1η Μαη 2024: Δεν είναι αργία, είναι απεργία! Απεργούμε και διαδηλώνουμε, τιμάμε αγωνιστικά τη μέρα της εργατικής τάξης

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν..

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!»: Με απεργία και συγκεντρώσεις την Τετάρτη 1 Μάη σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις γιορτάζουν τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης μετατρέποντάς τη σε εφαλτήριο για να δυναμώσει η πάλη τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο και να διαδηλώσουν για καλύτερους όρους δουλειάς, Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, σε μια συγκυρία που οι κίνδυνοι για τους λαούς κλιμακώνονται.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, δρομολογούνται λεωφορεία από περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

– Κόκκινος Μύλος, 8.45 π.μ., Τριγωνική Πλατεία

– Μενίδι, 8.30 π.μ., πλατεία Καράβου

– Ολυμπιακό Χωριό, 8.15 π.μ., Κακλαμανάκη 21

Η απεργιακή προετοιμασία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη, κόντρα στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικότερα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τη μεταφέρει φέτος την Τρίτη 7 Μάη. Η απόφαση αυτή, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο ήδη από τον Φλεβάρη, «ελήφθη προκειμένου να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μια περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές».

Δεμένα τα βαπόρια την 1η του Μάη!

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Μέρα αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης

«Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίζει, η συγκεκριμένη μέρα «σηματοδοτεί τον αγώνα των εργατών, απέναντι στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/ Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μαζί ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ετοιμάζονται να συνδιοργανώσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος μόλις λίγες μέρες μετά τα …καβγαδάκια τους και την εναλλαγή ρόλων στην υπονόμευση των προηγούμενων απεργιών.

Στον αντίποδα, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της απεργίας κινούνται μεγάλες Ομοσπονδίες

Στο κάλεσμα ανταποκρίνονται Ομοσπονδίες και σωματεία, μεταφέροντας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Ηδη πολλές Ομοσπονδίες έχουν καλέσει με ανακοινώσεις τους σε απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με αιχμή μια σειρά από διεκδικήσεις.

«Με παρακαταθήκη τις απεργιακές μάχες που δώσαμε, καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις η απεργία της Πρωτομαγιάς να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στον αγώνα μας», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ιδιαίτερα στα «εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς», καθώς «από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 32 εργαζόμενοι, 12 από αυτούς στην οικοδομή». Παρά τον τραγικό αυτό απολογισμό, «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, ούτε της κυβέρνησης ούτε της υπουργού Εργασίας», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας και διεκδίκησης για τους εργαζόμενους του κλάδου. Την ώρα που η εργοδοσία αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία της σε δυσθεώρητα ύψη, εμείς όχι μόνο δεν μπορούμε να απολαύσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά αντίθετα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα εργατικά ατυχήματα, τους θανάτους και το σακατιλίκι συναδέλφων, τη φτώχεια, την ανεργία, την απόλυτη και σχετική εξαθλίωση», αναφέρει η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία στον κλάδο να πάρουν αποφάσεις και να στηρίξουν την επιτυχία της απεργίας, να οργανώσουν τη μάχη με συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη – ρεκόρ στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων και στις ελλείψεις μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους μας», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και υπενθυμίζει το πρόσφατο «ατύχημα» σε χαρτοβιομηχανία στην Κατερίνη, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου. Η Πρωτομαγιά «αποτελεί τον φάρο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης», ξεκαθαρίζει και καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Στα εμφιαλωμένα ποτά

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα που η ακρίβεια και η φτώχεια έχουν γίνει ο εφιάλτης των λαϊκών νοικοκυριών, αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και απαιτούμε άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και των πολιτικών εκφραστών της. Λέμε όχι σε κάθε σκέψη περαιτέρω εμπλοκής της πατρίδας μας στον πόλεμο, απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν τα σφαγεία στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Μαχητικά και μαζικά τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά».

Στη Στερεά

Σε αγωνιστικό απεργιακό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλούν Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε Στερεά και Εύβοια, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή. Απεργιακές κινητοποιήσεις όπου ο αγώνας για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με τους αγώνες για ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για αξιοπρεπή ζωή.

Ήδη τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία την 1η Μάη και μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Στερεάς και της Εύβοιας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στη Λαμία θα διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιό της και το Σωματείο τους, με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας να καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να υποδεχθούν και αυτήν τη φορά αγωνιστικά τους συναδέλφους τους από τη ΛΑΡΚΟ και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους.

Άλλες εκδηλώσεις για την 1η Μάη

  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. της Τετάρτης, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα.
  • Για την απεργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1 Μάη και την απεργιακή του συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του, προετοιμάζεται το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών. Καλεί επίσης στο μουσικό – ιστορικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα (7.30 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Ηλιακό Χωριό (δημοτική βιβλιοθήκη). Θα παρουσιαστεί αντιπολεμική ποιητική συλλογή και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Υπεραστικοί».
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης, καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές και όλο τον πειραιώτικο λαό να δώσουν μαζικά «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς (10.30 π.μ., στο ρολόι στο Πασαλιμάνι). Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία στις 10 π.μ. στο μνημείο Ηρώων Πρωτομαγιάς στο Πασαλιμάνι.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται στις πόλεις όλης της χώρας

 
 

Ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε:

Αθήνα, 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Πειραιάς, 10.30 π.μ., στο Πασαλιμάνι (ρολόι)

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία 

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ. στο Δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10 π.μ., στην πλατεία Λαού

Βέροια, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ωρολογίου

Δράμα, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 11 π.μ., στην πλατεία Ευμολπιδών

Ζάκυνθος, 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

Θήβα, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου

Ιστιαία, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11.30 π.μ., στον Δημοτικό Κήπο

Καλαμάτα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου

Κομοτηνή, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης

Κως, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Λέσβος, 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη

Λευκάδα, 10.30 π.μ., στην πλατεία του Αγίου Μηνά

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

Πύργος, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία, «Σάκη Καράγεωργα».

Σάμος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Χαλκίδα 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Σχετικά θέματα

Απόψεις