Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΣΗΕΑ — «Νίκος Καραντηνός» – Το όνομα του κομμουνιστή δημοσιογράφου δόθηκε στον 5ο όροφο

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί η ονοματοδοσία του 5ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ σε όροφο Νίκου Καραντηνού προς τιμή του αξέχαστου κομμουνιστή δημοσιογράφου και χρόνια μέλος του Προεδρείου της Ενωσης.

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί η ονοματοδοσία του 5ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ σε όροφο Νίκου Καραντηνού προς τιμή του αξέχαστου κομμουνιστή δημοσιογράφου και χρόνια μέλος του Προεδρείου της Ενωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τον οποίο υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με επικεφαλής την πρόεδρό της, Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου. Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη».

Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης,  Γιώργος Λεονταρίτης, ο γιος του Ν. Καραντηνού, Χάρης, η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου, η οποία ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο για τον Ν. Καραντηνό από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», καθώς και δημοσιογράφοι, συνάδελφοί του από την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη», στον οποίο εργάστηκε από το 1974 έως και το τέλος της ζωής του.

Ο Δ. Κουτσούμπας πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας με το όνομα του Ν. Καραντηνού μαζί με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ. Η Μ. Αντωνιάδου ευχαρίστησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την παρουσία του στην τελετή ονοματοδοσίας, αλλά και για το γεγονός ότι, όποτε χρειάζεται βοήθεια η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται στο πλευρό της.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στον Νίκο Καραντηνό λέγοντας πως πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας, αλλά και συνολικότερα των αγώνων του λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής και στη συνέχεια, έχοντας απέναντί του άγρια «θηρία» και ξένες δυνάμεις, τον γερμανικό και ιταλικό φασισμό, τους Αγγλους και τους Αμερικάνους, που επενέβησαν στη χώρα με ευθύνες της τότε εξουσίας.

Ο Νίκος Καραντηνός, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ – όπως ξέρετε ήταν κομμουνιστής, δεν έκρυβε ποτέ την ιδιότητά του ως μέλος του Κόμματος – της ΕΠΟΝ. Ηταν ο “Διονύσης” της κατοχής, αυτό ήταν το ψευδώνυμό του. Πάλεψε στη συνέχεια στον αγώνα του Δεκέμβρη, εξορίστηκε, ακολούθησε τη μοίρα όλων των κομμουνιστών, των αριστερών, των προοδευτικών ανθρώπων της εποχής εκείνα τα “πέτρινα χρόνια”. Πέρασε από εξορίες, φυλακές, από διώξεις, με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, αλλά πάντα ολόρθος στο μετερίζι της δημοσιογραφίας και των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, στο πλευρό του ΚΚΕ, στο πλευρό τελικά του ελληνικού λαού. Μετά τη δικτατορία ήταν στον “Ριζοσπάστη”».

Και συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας: «όσοι περάσαμε από τον “Ριζοσπάστη” -κι εγώ είχα την τιμή και τη χρέωση που μου έδωσε το Κόμμα για μια δεκαετία, τη δεκαετία του ’90 αρχές του 2000 και ως διευθυντής της εφημερίδας τότε- να γνωρίσουμε από κοντά τον Νίκο Καραντηνό τον νοιώθαμε ως πραγματικό δάσκαλο. Και στους συναδέλφους, τους συντρόφους της εφημερίδας, αλλά κυρίως όμως ήταν ευρύτερα γνωστός -εσείς έτσι κυρίως τον γνωρίσατε- μέσα από τους αγώνες που έδινε για τους δημοσιογράφους, τα δικαιώματά τους, για να μπορούν να στέκονται ορθοί, να κάνουν το ρεπορτάζ, να κάνουν τη δουλειά τους μακριά από κελεύσματα της μεγαλοεργοδοσίας, μακριά από συμφέροντα οικονομικά, πολιτικά, κομματικά ή άλλα και βεβαίως πάντα σε αντιπαράθεση με όσους ήθελαν να φιμώσουν τον δημοσιογράφο, να τον κάνουν υποχείριό τους, να τον ελέγχουν και να ελέγχουν, τελικά, την αντικειμενική -όσο αυτή μπορεί να είναι στη σημερινή κοινωνία- δημοσιογραφία και δημοσιογραφικό έργο».

Ο Νίκος Καραντηνός, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε μάχες στην ΕΣΗΕΑ, τον αναγνώριζαν οι συνάδελφοί του ψηφίζοντάς τον, όπως και τον Μανώλη Μαθιουδάκη, για χρόνια πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, τον Γιώργο Λεονταρίτη, άλλα στελέχη της ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας μεγάλες παρακαταθήκες που πρέπει να τιμούμε.

Τέλος ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Αν ήταν σήμερα μαζί μας θα μας έλεγε: Θέλω να σας δω αύριο στους δρόμους του αγώνα, για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν εκατοντάδες σωματεία, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, δεκάδες Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, που δεν είναι όπως ξέρετε όλες κομμουνιστικές, δεν ανήκουν όλες στο ΠΑΜΕ. Είναι πάρα πολλοί από άλλα πολιτικά κόμματα, άλλες παρατάξεις. Ολος ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αύριο θα βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα.

Αυτό θα μας έλεγε. Μη συμβιβάζεστε. Περπατήστε ορθοί. Παλέψτε ενάντια στην εξουσία, παλέψτε για τα δικαιώματα. Μην υποχωρείτε. Το μέλλον είναι μπροστά, παρότι οι εποχές είναι δύσκολες, παρότι οι συσχετισμοί είναι πάρα πολύ αρνητικοί σήμερα, όμως το μέλλον είναι μπροστά, γιατί “τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα”. Και σε αυτό εσείς οι δημοσιογράφοι μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ξεναγήθηκε, επίσης, και στο Αναγνωστήριο – Μουσείο της ΕΣΗΕΑ. Το πολύτιμο αρχείο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, βρίσκεται στον 2ο όροφο και είναι ανοιχτό στους μελετητές.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον στα παράνομα αντιστασιακά φύλλα που κυκλοφορούσαν την περίοδο της κατοχής, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει έκδοση της ΕΣΗΕΑ με εφημερίδες της περιόδου, 1940 – 1944 που βρίσκονται στο αρχείο της.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προσφέρθηκε ως δώρο η έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με τίτλο: «1922 – Με ξιφολόγχη και γραφίδα στο μικρασιατικό μέτωπο».

Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων της Φιλοσοφικής. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου Τύπου στην Αθήνα. Αναδείχτηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της «Νέας Γενιάς». Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία.

Από το 1974 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον «Ριζοσπάστη». Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Διετέλεσε, επίσης, γενικός γραμματέας στο πρώτο, ιδρυτικό, ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Με την ανιδιοτελή προσφορά του, μέσα και από τα συνδικαλιστικά όργανα όπου επανειλημμένα εκλεγόταν, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου, κατάφερε να κατακτήσει την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του κλάδου.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις