Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Πακετάρουν» τους S-300 με προορισμό την Ουκρανία

Παζάρια και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας - Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ριζοσπάστης"

Τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνους ρόλους εντός αμερικανοΝΑΤΟικού στρατοπέδου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, και ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, συμμετείχαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη του οποίου ήταν η «κρίση στη Μέση Ανατολή» και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου ειδικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό, ενώ έγινε και «ανταλλαγή απόψεων», μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των κρατών – μελών της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ουκρανίας.

Σε αυτό το κλίμα συζητήθηκε η «περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία», συζήτηση όπου ο Γ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην «έως σήμερα υποστήριξη της Ελλάδας». Είχε προηγηθεί η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να ενισχύσει με νέο χρηματοδοτικό πακέτο την Ουκρανία, αλλά και το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Θέμα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ ήταν, επίσης, η κατάσταση στο Σουδάν, η οποία συζητήθηκε παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε, τέλος, στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, πρόβαλε ως «λύση» στους πολέμους που κλιμακώνονται την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα μας, κι ενώ τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα ισοδυναμούσαν κυριολεκτικά με «πολεμικό ανακοινωθέν».

Εμμεση κυβερνητική επιβεβαίωση των «Financial Times»

Θυμίζουμε ότι, επαναλαμβάνοντας «την πλήρη και αταλάντευτη υποστήριξη στην Ουκρανία», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε «να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί κάθε αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων».

Κάλεσε δηλαδή τα κράτη – μέλη να στείλουν επιπλέον και αναβαθμισμένο πολεμικό υλικό στο καθεστώς Ζελένσκι, κλιμακώνοντας τον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γενικευτεί, με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Περιττό να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανταποκρίνεται από τους πρώτους σ’ αυτές τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχοντας αυξήσει κατακόρυφα τη συμβολή της στον πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, στέλνοντας μέχρι και απαγορευμένα όπλα λευκού φωσφόρου, ενώ η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για νέα βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι «διευκολύνει», κατά αρμόδιους παράγοντες, την παραχώρηση στο Κίεβο των συστημάτων S-300, TOR/MI, OSA-ΑΚ και άλλων.

Σημειωτέον, οι «Financial Times» έγραψαν ότι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, προέτρεψαν τόσο τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να παραχωρήσουν ορισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα τύπου «Patriot» και S-300 (στην ελληνική περίπτωση).

Βασικό «επιχείρημα» είναι ότι η Ελλάδα και η Ισπανία δεν τα χρειάζονται όπως τα χρειάζεται η Ουκρανία και ότι δεν αντιμετωπίζουν «καμία επικείμενη απειλή» (κάνοντας οι Ευρωενωσιακοί για άλλη μια φορά «γαργάρα» το λεγόμενο casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο). «Προτροπές» που αναμένονταν και χτες στο ΣΕΥ προς τους Γεραπετρίτη και Κεφαλογιάννη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χτες σχετικά, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία, στον ουκρανικό λαό», ενώ επιχειρώντας να καλλιεργήσει εφησυχασμό και να συγκαλύψει τη συζήτηση στο παρασκήνιο, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας».

Στο μεταξύ, όλο αυτό το διάστημα, προετοιμάζοντας προφανώς το κλίμα, η κυβέρνηση διαρρέει ότι ως συστήματα βαίνουν απαξιούμενα ή/και είναι «μη επιχειρησιακά αναγκαία». Ισχυρισμός έωλος και παραπλανητικός, καθώς είναι οπλικά συστήματα ναι μεν προχωρημένης ηλικίας, με σημαντικές όμως τακτικές δυνατότητες, γι’ αυτό άλλωστε τα προορίζουν για ένα σύγχρονο πολεμικό μέτωπο, όπως της Ουκρανίας. Η αξία τους αποδεικνύεται και από τις αντιδράσεις των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έκπληκτοι βλέπουν στην κυριολεξία να αδειάζουν οι αποθήκες.

Πλοία και πληρώματα σε «επικίνδυνη περιοχή»

Αλλά και στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε τελεσίγραφα και απειλές στο Ιράν, παίζοντας ρόλο «μπροστινού» του Ισραήλ, που είναι κράτος – δολοφόνος και σερίφης του ευρωατλαντισμού στην περιοχή.

Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση, όντας σημαιοφόρος του ευρωατλαντισμού στην περιοχή, θέλει κι άλλα, εξ ου και ο Γ. Γεραπετρίτης έβαλε χτες θέμα λέγοντας επί λέξει: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Ηδη έχει κάνει πολλά. Θα επιλέξει είτε να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων με περισσότερο ενεργή παρουσία, είτε θα παραμείνει στην κατάσταση αυτή».

Σε αυτό το πλαίσιο, αμέσως μετά το Συμβούλιο αναχώρησε για το Κατάρ και το Κουβέιτ, χώρες του Κόλπου, «ώστε να προσπαθήσουμε από κοινού όλοι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία συντελείται», επιχειρώντας να δώσει χαρακτήρα φιλειρηνικό στο εν εξελίξει παζάρι του κεφαλαίου για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή.

Μια περιοχή όπου η ελληνική αστική τάξη έχει και στρατιωτική παρουσία, με τη φρεγάτα «Υδρα», στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζουν να την αντικαταστήσει μετά το Πάσχα άλλη ελληνική φρεγάτα («Ψαρά»). Η «περιοχή επιχειρήσεων» περιλαμβάνει επισήμως την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον ΒΔ Ινδικό Ωκεανό.

Κατά πληροφορίες, το ημερήσιο κόστος ανάπτυξης εκεί μιας φρεγάτας μπορεί να φτάσει και το μισό εκατομμύριο ευρώ, που βαραίνει το εκάστοτε κράτος – μέλος (βασικά τον λαό), χώρια βέβαια τους κινδύνους για το πλήρωμα. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», παραδέχτηκε ξανά ότι το πλήρωμα αντιμετωπίζει «δύσκολες συνθήκες» «σε μία επικίνδυνη περιοχή», ενώ ήδη «έχει εκτελέσει δεκάδες αποστολές εγγύς προστασίας σε εμπορικά πλοία».

Ταυτόχρονα, έτερη φρεγάτα, η «Σπέτσες», συνεχίζει και πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL, για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ. Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα και αυτής της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Τέλος, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη, κι αυτά στο «μάτι του κυκλώνα», στην περιοχή Yanbu. Η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές κι άλλα σχέδια για μπίζνες έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Ενισχύεται η επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα των «Financial Times» και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το δημοσίευμα των “Financial Times”, που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας “Patriot” και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά – εμμέσως πλην σαφώς – και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή. Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις