Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον – Η εκδήλωση για την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ») η εκδήλωση «Σκύρος: Παρελθόν,..

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ») η εκδήλωση «Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον», με στόχο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο – προβληματισμό, να ακουστεί η αγωνία και ανησυχία της Σκύρου μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στο νησί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης καταστρέφοντας μια τεράστια έκταση χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura, και μαζί της να καταστραφούν οι ζωές των κατοίκων της Σκύρου.  

Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, ολόκληρη, μέσω live streaming, (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) αναλύθηκαν με εξαιρετικό τρόπο από καλά καταρτισμένους ομιλητές τα ζητήματα που γεννιούνται από την ενδεχόμενη εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών και την συνεπακόλουθη και αναπόφευκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του κλίματος και της οικονομίας του νησιού.

Μια κούκλα ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Σκύρου, συντρόφευε, αμίλητη, τους ομιλητές, δημιουργώντας στην αίθουσα μια αίσθηση ανησυχίας και αμηχανίας: Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της Σκύρου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Μαριάννα Γκέκα, η οποία, διάβασε ένα όμορφο κείμενο της δημοσιογράφου Αννας Δαμιανίδη, το οποίο γράφτηκε μετά το σεισμό της Σκύρου στις 26 Ιουλίου 2001. Ο σεισμός είχε σημειωθεί στις 3:20 στα ξημερώματα, είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς και ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα. Μόνο υλικές ζημιές και προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού:

«Η Σκύρος μπερδεύει»

«Δεν είναι παράξενο που οι σεισμολόγοι διαφωνούν για τον σεισμό στη Σκύρο. Η Σκύρος πάντα μπέρδευε, είναι στη φύση της το να γεννά αμηχανία.

Από το πρώτο μπέρδεμα, τότε που κρύψανε τον Αχιλλέα στο ανάκτορο, ντυμένον κοριτσίστικα, για να αποφύγει τον πόλεμο. Θα αναρωτιόμαστε πάντα, αν μετάνιωσε για την περιέργεια που έδειξε, τότε που έπιασε τα όπλα τα αφημένα επίτηδες από τον
Οδυσσέα; Νοστάλγησε ποτέ τη ζωή στον νησιώτικο γυναικωνίτη; Αν αγαπούσε τον πόλεμο, γιατί να κρυφτεί; Βασικό μπέρδεμα της ανθρώπινης φύσης.

Πάντως η Σκύρος, έκτοτε, ολομόναχη στ’ ανοιχτά, σαν τολμηρό καράβι, κρατά τη δύναμη να θέτει σε δοκιμασία μέτρα και σταθμά, έτσι όπως είναι κόσμος μικρός, ολόκλειστος κι ανοιχτός μαζί.

Ανοιχτή στη θάλασσα, χωρίς γραμμές άλλων νησιών να χαράζονται στον ορίζοντα. Ανήκει στις Σποράδες, και ταυτοχρόνως δεν ανήκει πουθενά, αλλιώτικη από τις άλλες.

Σκύρα, πέτρα, δουλεμένη σαν δαντέλα κάτω από το τραγουδισμένο κάστρο της, αυτό που ράγισε ο σεισμός. Με τη χώρα της μακριά από το λιμάνι, δύσκολη. Με τον φάρο της, κυκλώπειο, άξιο της μοναξιάς της. Με τις κοιλάδες, τις πηγές της που χάθηκαν, σαν τρομαγμένες νύμφες, τους ναυτικούς της, που γύρισαν όλο τον κόσμο όταν ήταν ακόμα ο κόσμος μεγάλος, τους ξυλογλύπτες της, που ζήλεψαν τα κεντήματα των γυναικών, τα πιο τρελά κι αχαλίνωτα σχέδια, και τα έφτιαχναν στα τέμπλα των εκκλησιών και στις καρέκλες των σπιτιών τους, με την ίδια τέχνη.

Ας μη χαθεί η μαγική της δύναμη, όπως χάθηκε το νερό, ας μη νικήσει η διαχείριση του σεισμού την ομορφιά της, ας τη φυλάξουν οι νεράιδες κι ο Άι-Γιώργης από εγκατάλειψη και προδοσία».

Στο καλωσόρισμά της η δημοσιογράφος Μαρίνα Μιχαλοπούλου, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην σημερινή μας εκδήλωση με τίτλο ΣΚΥΡΟΣ:ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ, ένας ανοιχτός διάλογος για την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Σκύρο.

Ονομάζομαι Μαρίνα Μιχαλοπούλου, είμαι δημοσιογράφος και δεν είμαι από την Σκύρο. Αγαπώ όμως το νησί πάρα πολύ και θα έλεγα ότι το έχω ερωτευτεί. Εκεί έχω περάσει τα τελευταία μου καλοκαίρια, το έχω συνδέσει με πολύ ωραίες αναμνήσεις και εκεί θέλω να συνεχίσω να περνώ τα καλοκαίρια μου.

Αυτή η αγάπη είναι και ο λόγος που με φέρνει σήμερα εδώ στην εκδήλωση αυτή. Στόχος της εκδήλωσής μας είναι αυτός ακριβώς που λέει ο τίτλος: Να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες σχετικά με τη μετατροπή της Σκύρου ή όχι στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης, καταστρέφοντας όμως ταυτόχρονα μια τεράστια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura»… και έκλεισε τον χαιρετισμό της με την επισήμανση:

«…Απευθύναμε πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, στον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, σε εκπρόσωπο της μονής Μεγίστης Λαύρας που είναι ο κύριος μέτοχος της Κοινοπραξίας που προτίθεται να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στο νότιο μέρος της Σκύρου, στον παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και στην εταιρεία Eren Total, η οποία σκοπεύει να επενδύσει το 25% στο έργο.

Κάποιοι από τους προαναφερθέντες απάντησαν αρνητικά και κάποιοι δεν απάντησαν καθόλου».

Στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν: ο Αντιπεριφεριάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο πρώην Δήμαρχος  Σκύρου και  βουλευτής Εύβοιας (ΣΥΡΙΖΑ) Μίλτος Χατζηγιαννάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου και Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα “Σκύρος SOS” Γιάννης Ευγενικός.  Διαβάστηκε και χαιρετισμός –μήνυμα του σημερινού Δημάρχου Σκύρου, Νίκου Μαυρίκου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Αναστασία Φαλτάιτς: «Σκύρος, Κιβωτός Πολιτισμού»

Η Αναστασίας Φαλτάιτς, διευθύντριας στο Faltaits Museum – Μουσείο Φαλτάιτς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έτσι η ομιλία της διαβάστηκε από την Κα Μαριάννα Γκέκα.

Στην ομιλία της, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

«… Η Σκύρος, ένα νησί με ιστορία και προϊστορία χιλιετηρίδων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να διατηρήσει μεγάλο μέρος της πανάρχαιης κουλτούρας και παράδοσής της, σήμερα κινδυνεύει άμεσα, μαζί με την οικονομική και οικολογική της καταστροφή, να χάσει δια παντός ό,τι αντιπροσωπεύει τον ιδιότυπο και τόσο σθεναρά διατηρημένο πολιτισμό της.

Όλες οι εκφάνσεις του πολιτισμού αυτού, όπως εκφράζεται ως άυλη και υλική κληρονομιά και διατρέχει, μέχρι σήμερα, σχεδόν αδιατάρακτα όλες τις διαστρωματώσεις της Σκυριανής κοινωνίας, με την μετατροπή του νησιού σε βιομηχανική ζώνη-βαριάς μάλιστα βιομηχανίας- πρόκειται να εξαφανιστούν μαζί με την βίαιη έξοδο των κατοίκων από το νησί», και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορεί να ανέχεται να σκορπά τη ζωή του κάτω από τον αδιάκοπο βόμβο των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών και ν’ αντικρίζει κάθε βράδυ το ασταμάτητο αναβοσβήσιμο των φώτων στην κορυφή των τεράτων;

Μου ζητήθηκε να γράψω για τον πολιτισμό της Σκύρου, αλλά πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής και έκφρασης ομάδων ανθρώπων και ως εκ τούτου δε μπορεί να αποδοθεί ξεχωριστά από όλες τις άλλες εκφράσεις της ζωής τους.

Επομένως, αν μιλάμε για το Σκυριανό πολιτισμό είναι αυτονόητο ότι όταν το νησί της Σκύρου θα καταστεί ακατοίκητο από τους κατοίκους του, τότε, αυτόματα κάθε έκφραση πολιτισμού θα πάψει να υπάρχει»… και έκλεισε την ομιλία της με κάλεσμα:

«Και τώρα, η φιλοχρηματία και η απληστία των καλογέρων της Λαύρας κινδυνεύει να αφανίσει την κοινωνία των Σκυριανών και να μετατρέψει το νησί σε πεδίο μεγατονικής βιομηχανικής εγκατάστασης. Στο χέρι μας είναι, όλοι μαζί, να το αποτρέψουμε».

Ολόκληρη η ομιλία της Αναστασίας Φαλτάιτς εδώ.

Στη συνέχεια ο Ορνιθολόγος και Συντονιστής του Μπάγκειου Ιδρύματος Φίλιππος Δραγούμης μίλησε για τις «Επιπτώσεις των αιολικών στα πουλιά» και με μια σειρά σλάιτς κατέδειξε ότι: «Όλη η παραγωγή ενέργειας της ανεμογεννήτριας είναι μια τεράστια παγίδα για τα πτηνά».

Αποστόλης Καλτσής: Το «βασίλειο» του Μαυροπετρίτη κι ένας ολέθριος ενεργειακός σχεδιασμός

Ο Αποστόλης Καλτσής, Βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών. Από το 2007 έως και σήμερα η επαγγελματική και ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στο πεδίο της Διατήρησης της Φύσης. Είναι μέλος και εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από το 2004, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης, μίλησε για την «Σημασία της Σκύρου για τα πουλιά: το «βασίλειο» του Μαυροπετρίτη κι ένας ολέθριος ενεργειακός σχεδιασμός » κατέδειξε με ένα πλούσιο οπτικό υλικό, τους θανάσιμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα σπάνια αρπακτικά του νησιού αλλά και τα άλλα ζώα: «Με την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση της όχλησης που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στα πτηνά αλλά και σε σπάνια θηλαστικά ζώα που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή Natura του Κόχυλα», σημείωσε.

Το εξαιρετικό οπτικό υλικό που χρησιμοποίησε ο Αποστόλης Καλτσής στην προφορική ομιλία του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δημήτρης Σουφλέρης: «Το επόμενο μέτωπο: Η Κεντρική Εύβοια και ο θαλάσσιος χώρος Κύμης-Σκύρου»

O Δικηγόρος και Εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης Δημήτρης Σουφλέρης, μίλησε για «Το επόμενο μέτωπο: Η Κεντρική Εύβοια και ο θαλάσσιος χώρος Κύμης-Σκύρου», και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

«… στην Εύβοια, τον περισσότερο επιβαρυμένο τόπο της Ελλάδας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η ανάπτυξη τους έχει ξεκινήσει από το 2000 και συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Έχουν εγκατασταθεί στη Νότιο Εύβοια περισσότερα από 30 αιολικά πάρκα (κανονική ονομασία ΑΣΠΗΕ=Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας) και λειτουργούν περισσότερες από 700 α/γ. Καλύπτουν πλήρως την περιοχή από το νοτιότερο μέρος του νησιού μέχρι τον οδικό άξονα Κύμης-Αλιβερίου (τον οποίο μερικώς έχουν περάσει πχ στην περιοχή της Αμαρύνθου-Ερετρίας). Στον σχεδιασμό προβλέπονται μέχρι το βορειότερο άκρο του νησιού…» και σημείωσε με έμφαση: «Στα χωριά της Ν. Εύβοιας οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν ούτε να κοιμηθούν από τον θόρυβο που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες», «Ακόμα 90 άδειες για εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ εκκρεμούν για τον δήμο Κύμης».

Μια σύντομη περίληψη — αναφορά και τεκμηρίωση σημείων της – της προφορικής ομιλίας του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με θέμα την «Συστημική ανάλυση της χωροθέτησης αιολικών σταθμών στην Ελλάδα», ο Δημήτρης Γκότσης μίλησε για τα «Προβλήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης Α.Π.Ε» και τόνισε:

«Ό,τι είναι ανανεώσιμο δεν σημαίνει ότι είναι και οικολογικό». «Στην Ελλάδα αυξάνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουμε το βιωτικό μας επίπεδο».

Ο Δημήτρης Γκότσης είναι Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με ειδίκευση στο Green Sustainable Design και συμμετέχει σε ερευνητικές εργασίες σχετικά με το ζήτημα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ΑΠΕ. Παράλληλα, είναι Συνοδός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων στη φύση και προσφέρει εθελοντισμό για το περιβάλλον.

O Νίκος Βίττης, είναι Αγρονόμος και Τοπογράφος – Μηχανικός,  Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, παράλληλα διετέλεσε Σύμβουλος Υπουργού Περιβάλλοντος, Ειδικός Επιστήμονας στην Εισαγγελία Διαφθοράς και expert σε εκπαιδεύσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΑΣΕ και άλλους φορείς, ανέπτυξε τα «Προβλήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης Α.Π.Ε», σημειώνοντας με έμφαση: «Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στο τοπίο δεν ελέγχονται».

Γιώργος Ξανθούλης: Η νομική διάσταση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων 333 MW στο όρος Κόχυλας της Σκύρου

Ο Γιώργος Ξανθούλης, δρ. Νομικής και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μίλησε, μέσα από το θεσμικό και το νομικό πρίσμα, για τη «Νομική διάσταση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων 333 MW στο όρος Κόχυλας της Σκύρου».

 «Ως προς τα μεγέθη των εγκατεστημένων Α/Π παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των Διοικητικών Περιφερειών», παρατήρησε ο Γιώργος Ξανθούλης, «η δική μας Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έρχεται πρώτη (1η) στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού διαθέτει 1.484,9 MW (38 %) και ακολουθεί εκείνη της Πελοποννήσου με 619,2 MW (16%) και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με 481,2 MW (12%). Σίγουρα, αν η Σκύρος ήταν Περιφέρεια από μόνη της, τα 333MW της θα την τοποθετούσαν στην τέταρτη θέση…»

Την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χρυσάνθη Ζυγογιάννη: «Η Σκύρος επιχειρηματολογεί εναντίον των αιολικών βιομηχανικών έργων. Η οργάνωση του Αγώνα της τοπικής κοινωνίας»

Η Χρυσάνθη Ζυγογιάννη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος “LIFE” και Μέλος της Επιτροπής Αγώνα «Σκύρος SOS», ανέπτυξε  το θέμα: «Η Σκύρος επιχειρηματολογεί εναντίον των αιολικών βιομηχανικών έργων. Η οργάνωση του Αγώνα της τοπικής κοινωνίας». Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη Σκύρο, τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού και την οργάνωση του αγώνα τους και επισήμανε: «Οι επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία του νησιού θα είναι αλυσιδωτές». Και κατέληξε στην ομιλία της:

«Τέλος η Σκύρος ενώνει την φωνή της με όλους τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τα κινήματα σε όλες  τους τόπους της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί ή επιχειρείται να εγκατασταθούν ανεξέλεγκτα αιολικά έργα. Από την Κρήτη….έως το Δέλτα του Έβρου…

Ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε και να υπερασπιστούμε τους τόπους μας και ο μαζικοί αγώνες θα δικαιωθούν».

Ολόκληρη η ομιλία της Χρυσάνθης Ζυγογιάννη εδώ.

Σκύρος: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον  – Κλείσιμο

του Μιχάλη Καραμπίνη

Ο Μιχάλης Καραμπίνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκύρο, είναι Αρχαιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Μεταξύ των δημοσιεύσεων του είναι και το “The Island of Skyros from Late Roman to Early Modern Times. An Archaeological Survey” (Leiden University Press 2015).

Στην ομιλία του, που ήταν και το κλείσιμο των κεντρικών ομιλιών της εκδήλωσης, ο Μιχάλης Καραμπίνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδιοκτησίας της περιοχής και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε κάτω από τον έλεγχο της μονής Αγίας Λαύρας, διαβάζοντας «απόσπασμα από το κείμενο της δωρεάς που πραγματοποίησε στις αρχές του 11ου αι. η μοναχή Γλυκερία, χήρα του Ιωάννη Κουβουκλησίου, προς τον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας και πνευματικό της πατέρα, Ευστράτιο. Τότε είναι που για πρώτη φορά ξεκινούν οι σχέσεις της Λαύρας με το νησί. Μεταξύ άλλων, η δωρεά αυτή περιλάμβανε εκτάσεις στο νότιο τμήμα της Σκύρου, συνέπεια της οποίας είναι το θέμα που συζητάμε σήμερα» και παρακάτω: «Είναι σαφές βεβαίως ότι όλες αυτές οι δωρεές κατέληγαν στη Λαύρα, η οποία μερικούς αιώνες αργότερα θα φροντίσει να ανταμείψει τους Σκυριανούς για την ευσέβειά τους: με αποικιοκρατική νοοτροπία θα αποφασίσει να εγκαταστήσει 60 ανεμογεννήτριες στο νότιο τμήμα του νησιού, και μάλιστα σε περιοχές όπου ξεκάθαρα είναι εκτός της ιδιοκτησίας της».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό του νησιού με αποτέλεσμα: «Στο ιατρικό κέντρο της Σκύρου δεν υπήρχε δυνατότητα να της κάνουν ούτε ακτινογραφία. Εν έτει 2020, ένας Σκυριανός ο οποίος χρειάζεται να κάνει μία ακτινογραφία, πρέπει να πάρει το καράβι και να ταξιδέψει στην Εύβοια για να το κάνει».

Παρακάτω, αναφερόμενος στην αισθητική της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα βουνά διαπίστωσε: «Είναι ένα πράγμα η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας σε πεδινή έκταση και κάτι τελείως διαφορετικό η τοποθέτησή της σε μια βουνοκορφή. Αισθητικά είναι σαν κατασκευάζεις εξαώροφη πολυκατοικία στην κορυφή ενός λόφου. Σε ότι αφορά στη Σκύρο ιδιαίτερα, θυμίζω ότι το μέγιστο υψόμετρο του νησιού είναι 792 μέτρα, ενώ η κάθε μία από τις 60 ανεμογεννήτριες που είναι να εγκατασταθούν έχει ύψος περίπου 180 μέτρα (δηλαδή το ¼ του υψόμετρου του νησιού). Για να έχουμε μια ακόμη τάξη μεγέθους, ενδεικτικά αναφέρω ότι το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας σήμερα, ο πύργος των Αθηνών, έχει ύψος 103 μέτρα.

Και κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του:

«Απειλείται το βουνό της Σκύρου και οι ψυχές του. Δεν είμαστε μόνο προσκυνητές, αλλά και φύλακές του. Φαίνεται πως ο παραλογισμός της εποχής μας έφτασε σε τέτοιο σημείο που δεν αναγνωρίζουμε πλέον ποια είναι τα αυγά και ποια είναι τα πασχάλια. Ο άνθρωπος έγινε αυτοκαταστροφικός. Έχασε τα μυαλά του. Καταστρέφει το περιβάλλον στο οποίο ζει. Μπροστά σε αυτόν το παραλογισμό, οι φύλακες του βουνού, αλλά και κάθε βουνού της Ελλάδας, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα αντισταθούμε σθεναρά, γιατί πολύ απλά έχουμε χρέος στον τόπο που κληρονομήσαμε».

Ολόκληρη η ομιλία –κλείσιμο του Μιχάλη Καραμπίνη εδώ.

Στη συνέχεια μετά τους βασικούς εισηγητές της εκδήλωσης  ακολούθησε ένας ενδιαφέρων ανοιχτός διάλογος με παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους  στην αίθουσα  του αμφιθεάτρου «Μιλτιάδης Εβερτ» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις