Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με καθολική συμμετοχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα της Σκύρου

Στις 29 Μαΐου, σύσσωμες οι δυνάμεις της κοινωνίας της Σκύρου αποδοκίμασαν την εμπλοκή της Μεγίστης Λαύρας στα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Όρος «Κόχυλας» στη Νότια Σκύρο. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. στο μετόχι του Αγ. Γεωργίου, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, με αποφασιστικότητα, δυναμικότητα και ενότητα

Καθολική η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της εγκατάστασης στη Σκύρο βιομηχανικού σταθμού ανεμογεννητριών των επενδυτών και της Μονής Μεγίστης Λαύρας

Στις 29 Μαΐου, σύσσωμες οι δυνάμεις της κοινωνίας της Σκύρου αποδοκίμασαν την εμπλοκή της Μεγίστης Λαύρας στα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Όρος «Κόχυλας» στη Νότια Σκύρο. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S. στο μετόχι του Αγ. Γεωργίου, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, με αποφασιστικότητα, δυναμικότητα και ενότητα.

Το μήνυμα πως η Σκύρος δεν θα επιτρέψει την οικολογική και οικονομική καταστροφή της από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών μετέφεραν με τις δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Σκύρου, κ. Νικόλαος Μαυρίκος, οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων κύριοι Γιώργος Λαμπαθάκης, Κυριάκος Αντωνόπουλος και Δημήτριος Φτούλης, ο βουλευτής Ευβοίας κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης και από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Ευγενικός και κ. Μιχάλης Καραμπίνης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, επιτροπή αποτελούμενη από το Δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, μετέβησαν στο Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, όπου συνάντησαν τον ηγούμενο προκειμένου να του παραδώσουν το κείμενο διαμαρτυρίας της Σκύρου προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγ. Όρους.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29 Μαΐου δηλώνει την καθολική αντίδραση των Σκυριανών απέναντι στα τρομακτικά συμφέροντα των επενδυτών, αντίδραση που θα κλιμακωθεί εώς ότου το έργο ακυρωθεί οριστικά.

Ακολουθεί το κείμενο διαμαρτυρίας.

Ολόκληρο το νησί έχει έκταση 210.000 στρέμματα, από αυτά 37.000 θα μετατραπούν σε αιολικό πάρκο

Εκ της Συντονιστικής Ομάδας της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S.

 

Διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα της Σκύρου

 

Σκύρος, Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Αγίου Όρους

Σεβαστοί γέροντες,

Χριστός Ανέστη!

Είναι γνωστό, ότι τα μετόχια αποτέλεσαν διαχρονικά, καθοριστικής σημασίας θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη των μοναστηριών της χερσονήσου του Άθωνα. Παρόλα αυτά, η σημερινή περιπέτεια της Σκύρου ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς είναι ιδιαιτέρως διδακτική για την ικανότητα των αγιορείτικων μονών να προσαρμόζονται στις οικονομικές κατευθύνσεις κάθε εποχής. Έτσι, σήμερα η Μεγίστη Λαύρα εμφανίζεται ιδιαιτέρως εκσυγχρονισμένη, επιστρατεύοντας, προς ίδιον οικονομικό όφελος, την τελευταία λέξη μίας αμφιλεγόμενης στο σύνολό της επιχειρηματική δραστηριότητα που βιώνει σήμερα η χώρα μας: την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το ατόπημα της Μεγίστης Λαύρας, η οποία από το έτος 2005 που εμφανίστηκε ως επενδυτής με την επωνυμία «Κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου όρους Εντέκα Α.Ε.», έως σήμερα, 17 χρόνια μετά, είναι διπλό: (α) προσπαθεί να μετατρέψει ένα κληροδότημα που προήλθε από τη Σκύρο προς αυτήν, σε μία οικολογική και οικονομική καταστροφή για το νησί και (β) απαντά στην ευσέβεια των κατοίκων της Σκύρου, διαχρονικά αποδεδειγμένη μέσω των αναρίθμητων προσφορών τους στο μετόχι της Λαύρας στο νησί, με αχαριστία, αδιαφορία και υπεροψία: Αγνοεί επιδεικτικά την καθολική αποδοκιμασία των φορέων και κατοίκων της Σκύρου σε αυτό το έργο, εκπεφρασμένη με αναρίθμητες υπογραφές, ψηφίσματα, αποφάσεις, επιστολές και συγκεντρώσεις και αρνείται κατόπιν πολλών προσκλήσεων να συνδιαλλαγεί μαζί τους.

Αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με εκκλησιαστικό καθίδρυμα, αλλά μάλλον με αποικιοκρατική δύναμη, η οποία χαράσσει την πολιτική της με αποκλειστικό γνώμονα την οικονομική εκμετάλλευση. Αποικιοκρατική δύναμη, η οποία μπροστά στο κέρδος, δεν διστάζει να παρακάμψει κάθε ηθική αναστολή.

Με τη σημερινή συγκέντρωση, σας υπενθυμίζουμε ότι οι πραγματικοί αφέντες της Σκύρουείναι οι κάτοικοί της. Αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με τα τοπία της, αγάπησαν δέντρα, γεννήματα και βράχους και εν τέλει εξάρτησαν το βιοπορισμό τους από αυτόν τον τόπο. Επανερχόμαστε με αυτή τη διαμαρτυρία, για να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε το νησί μας σε μία απέραντη βιομηχανική περιοχή, δεν θα σας επιτρέψουμε να καταστρέψετε τις ζωές μας.

Σας υποβάλλουμε εγγράφως τη διαμαρτυρία μας, προσβλέποντας στην αλλαγή της επιλογής σας με στόχο την αγαστή συμβίωση και συνεργασία για το καλό του τόπου.

Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, φορείς και σύλλογοι του νησιού, κάτοικοι και φίλοι της Σκύρου.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις