Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κόχυλας, ένα βουνό σύμβολο για το νησί της Σκύρου — της Χρυσάνθης Ζυγογιάννη

Η Χρυσάνθη Ζυγογιάννη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος “LIFE” και Μέλος της Επιτροπής Αγώνα «Σκύρος SOS», μίλησε στην εκδήλωση  «ΣΚΥΡΟΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ,..

Η Χρυσάνθη Ζυγογιάννη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Προγράμματος “LIFE” και Μέλος της Επιτροπής Αγώνα «Σκύρος SOS», μίλησε στην εκδήλωση  «ΣΚΥΡΟΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ». Στην ομιλία της με θέμα:  «Κόχυλας, ένα βουνό σύμβολο για το νησί της Σκύρου. Οι απειλές για την βιοποικιλότητα από την εγκατάσταση αιολικού βιομηχανικού έργου» ανέπτυξε και το πώς, «Η Σκύρος επιχειρηματολογεί εναντίον των αιολικών βιομηχανικών έργων. Η οργάνωση του Αγώνα της τοπικής κοινωνίας»:

Η Σκύρος επιχειρηματολογεί εναντίον των αιολικών βιομηχανικών έργων. Η οργάνωση του αγώνα της τοπικής κοινωνίας

της Χρυσάνθης Ζυγογιάννη

Πριν από 15 χρόνια, η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους αψηφώντας την τοπική κοινωνία και τις αντιδράσεις αυτής επέλεξε την Σκύρο για τη χωροθέτηση του μεγαλύτερου έργου που επιχειρήθηκε έως τότε σε αιγαιοπελαγίτικο νησί με μοναδικό στόχο το κέρδος. Τον Μάρτιο του 2005, με την ιδιότητα του επενδυτή και με την επωνυμία «Κοινοπραξία Αιολική Νότιας Σκύρου Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου όρους Εντέκα Α.Ε.», υπέβαλε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτημα για 9 αιολικούς σταθμούς με 111 ανεμογεννήτριες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 333 MW (και όλα αυτά) στη νότια Σκύρο στο όρος «Κόχυλα» σε ένα προστατευόμενο τόπο από το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης Natura 2000», εκεί όπου ορθώνεται το εμβληματικό Βουνό της Σκύρου.

Τον Αύγουστο (8.8.)2006 εγκρίνεται η άδεια παραγωγής τμήματος της επένδυσης.

Μέχρι τις αρχές του 2007, (μέσα σε αυτά τα 2 περίπου χρόνια)η τοπική κοινωνία της Σκύρου δεν γνωρίζει τίποτα. Οι επενδυτές δρουν χωρίς να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές, τους πολίτες και τους φορείς του νησιού παραβιάζοντας το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα  των κατοίκων στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με έργα που έχουν σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον.

Οι προθέσεις των επενδυτών σιγά- σιγά ξεσκεπάζονται και η κοινωνία αρχίζει να ανησυχεί.  Αμέσως δημιουργείται η Ένωση Πολιτών Σκύρου με πρωταρχικό στόχο την βαθιά  ενημέρωση των κατοίκων. Ο Δήμος Σκύρου, με τον τότε Δήμαρχο κ. Χατζηγιαννάκη Μιλτιάδη, πραγματοποιεί Ημερίδα στην οποία παρουσιάζονται τα υπέρ και τα κατά ενός τέτοιου έργου. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι το τεράστιο αυτό έργο είναι ασύμβατο με το μικρό μέγεθος της Σκύρου και την κλίμακα του νησιωτικού τοπίου και  είναι σίγουροι πως θα οδηγήσει στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νησιού.   Η Δημοτική Αρχή, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι συστρατεύονται, δημιουργούν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και ξεκινούν τις κινητοποιήσεις. Στο πλευρό τους είναι οι φίλοι της Σκύρου και περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

  • Τον Μάιο (04.05.)2008 κατόπιν μαζικής λαϊκής συγκέντρωσης η Σκυριανή κοινωνία εκδίδει Ψήφισμα Εναντίωσης με βασικά επιχειρήματα: Την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή του προστατευόμενου από το Σύνταγμα και  τις  κοινοτικές  διατάξεις οικοσυστήματος  της περιοχής εγκατάστασης (δηλαδή του Όρους Κόχυλα- περιοχή Natura) τόσο εξαιτίας  του  πλήθους  των  Α/Γ, όσο και της  πληθώρας  των  συνοδών  έργων.
  • Την απουσία σχεδίου αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης των ανεμογεννητριών μετά το τέλος της λειτουργίας τους.
  • Τη μείωση του ζωτικού χώρου των Σκυριανών και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, λόγω της μετατροπής της νότιας Σκύρου σε μια μεγάλη, απέραντη βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνουμε ότι στο νησί υπάρχουν πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο, στο κεντρικό και το νότιο μέρος του νησιού (ασκώντας ήδη πίεση βιώσιμου χώρου).
  • Το σοβαρό πλήγμα στη κτηνοτροφία και στη μελισσοκομία, παραδοσιακές ασχολίες που αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού του νησιού και συγκεντρώνονται στην Νοτια Σκύρο..
  • Την τουριστική υποβάθμιση της Σκύρου λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης στο τοπίο, όχι μόνο όσον αφορά στην ίδια την περιοχή του Κόχυλα ως τουριστικού – οικοτουριστικού προορισμού, αλλά και γενικότερα την τουριστική αξία ολόκληρου του νησιού.
  • Tη μείωση της αξίας της γης, των οικοπέδων και των κατοικιών λόγω της αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
  • Τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα παραπάνω και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο νησί.

Και βέβαια στην

  • Την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας.

Ο Δήμος Σκύρου και οι Φορείς του νησιού εκείνη την περίοδο  συντάσσουν μάλιστα μία εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί όπου συνδυάζεται η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια προσαρμοσμένη (πρόταση )στη μικρή κλίμακα του νησιού, χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον και το νησιωτικό τοπίο, με το εξής σοβαρό πλεονέκτημα :το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, θα μοιραζόταν κυρίως ανάμεσα στο Δήμο Σκύρου και στους ντόπιους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας !!

Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις κινούνται σε3 άξονες:

  1. Την Νομική οδό. Ο δικαστικός αγώνας, με τον κ. Ξανθούλη, περιλαμβάνει:
  • (Τρεις) Αιτήσεις Ακύρωσης στο ΣτΕ.
  • Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Γνωμοδοτήσεις και Υπομνήματα στις δημόσιες υπηρεσίες.
  1. Βαθιά Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πόρτα- πόρτα, σε όλα τα σπίτια των Σκυριανών, διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και συλλογή φυσικών υπογραφών των κατοίκων.
  2. Ενημέρωση για την επικέιμενη καταστροφή του νησιού εκτός των συνόρων της Σκύρου.
  • Γίνεται πλήθος δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, Ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις και ακολούθουν επιστολές συμπαράστασεις από τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο.

Την περίοδο 2010- 2016 υλοποιήθηκε από τον Δήμου Σκύρου το Ευρωπαικό Πρόγραμμα LIFE για την βιοποικιλότητα του νησιού, με εταίρους την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η συμβολή του προγράμματος ήταν πολύ σημαντική. Πάνω από 30 ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί και ο τοπικός πληθυσμός συμμετείχε στην υλοποίηση πολλών δράσεων. Έως το 2012 Στην Νότια Σκύρο σηματοδοτήθηκε και χαρτογραφήθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών 28 χιλιομέτρων. Επίσης με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων δημιουργούνται οικοτουριστικές διαδρομές και το 2013 ξεκινάνε στην Σκύρο οι πρώτες οργανωμένες ομάδες επισκεπτών για τουρισμό ορνιθοπαρατήρησης. Η Σκύρος αρχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό οικοτουριστικό προορισμό στο σύνολο του νησιού αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην Νότια Σκύρο.

Επίσης μέσα από τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται από την Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσα του LIFEοι μαθητές και οι νέοι της Σκύρου ενημερώνονται για την υψηλή οικολογική αξία της περιοχής και την επισκέπτονται τακτικά.

Τον Οκτώβρη του 2011 το πρόγραμμα συντάσσει τεχνικό υπόμνημα καταπέλτη για την τεκμηρίωση των επιπτώσεων του προτεινόμενου έργου στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Κόχυλα και στην βιοποικιλότητα της Σκύρου συμβάλλοντας σημαντικά στον αγώνα

Ο δίκαιος αγώνας εναντίωσης της Σκύρου γιγαντώνεται και γίνεται σημείο αναφοράς για όλους τους αντίστοιχους αγώνες στην Ελλάδα.

Η μεγάλη νίκη ήρθε στις 25 Οκτωβρίου του 2013. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης, καλεί τον Δήμαρχο Σκύρου και τους εκπροσώπους της επενδύτριας Μονής σε συνάντηση λίγο πριν υπογράψει την άδεια εγκατάστασης των αιολικών. Στην συνάντηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου και των φορέων μαζί με βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Πλήθος κόσμου από τη Σκύρο και φίλοι της Σκύρου από την Αθήνα μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο πεζοδρόμιο και στην είσοδο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με πανό και συνθήματα. Ο Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα «Δεν πρόκειται να υπογράψω την συγκεκριμένη άδεια χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας». Η επένδυση πάγωσε, ο Σκυριανός λαός νίκησε! Περίμενε όμως την οριστική απόσυρση του έργου.

……………………………..

Άλλη μία νίκη έρχεται να προστεθεί στον δίκαιο αγώνα των Σκυριανών. Στις 23/01/2018 με υπουργική απόφαση απαγορεύεται η χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε τμήμα της περιοχής Natura μετά από τις  δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου (2010-2016) . Η απόφαση έχει  ισχύ 2 έτη. Η Σκύρος πλέον ησυχάζει….

Δεν θα είναι όμως για πολύ. Πράγματι οι επενδυτές επιτίθενται ξανά και στα τέλη του 2019 το έργο αδειοδοτείται εκ νέου από τη ΡΑΕ, έχοντας συγχωνεύσει τα επτά από τα εννέα Α/Π ουσιαστικά σε δύο, στο «1οΑιολικό Πάρκο Σκύρου Ε.Π.Ε» και στο «9ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου Ε.Π.Ε» συνολικής ισχύος 333MW, που αποτελείται πλέον από περίπου 60 ανεμογεννήτριες των 5,6 ΜW η κάθε μία.

Ο Δήμος Σκύρου ενημερώνει τον τόπο για τις εξελίξεις. Οι Σκυριανοί συσπειρώνονται ξανά.

Ο δρόμος πλέον είναι γνωστός. Στα επιχειρήματα κατά της εγκατάστασης όμως έρχεται να προστεθεί και η εναντίωση των Σκυριανών στα σχέδια του κράτους για την περιβαλλοντική καταστροφή της Χώρας από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών σταθμών και απαιτεί την απόσυρση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα.

  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου στις 6 Απριλίου του 2020 σύσσωμη η Δημοτική Αρχή τάσσεται ενάντια στο επιχειρούμενο αυτό έργο
  • Συγκροτείται η Επιτροπή Αγώνα Σκύρου με την συμμετοχή του Δήμου, των συλλόγων και των φορέων του νησιού και δημιουργείται και η Πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων της Σκύρου ενάντια στα αιολικά.
  • Περίπου 20 τοπικοί φορείς δηλώνουν εγγράφως την συμπαράσταση τους στον αγώνα μέσα από ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
  • Τον Ιούνιο του 2010 το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην αδειοδότηση των αιολικών σταθμών στην Σκύρο.
  • Βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους στον αγώνα των Σκυριανών.
  • Περιβαλλοντικές οργανώσεις εγγράφως προειδοποιούν για την καταστροφή που θα επέλθει σε μία προστατευόμενη περιοχή.
  • Μέχρι σήμερα έχουμε 3.000 φυσικές υπογραφές κατοίκων και φίλων της Σκύρου και 2.000 ηλεκτρονικές.
  • Ο δικαστικός αγώνας αρχίζει ξανά.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να διαβάσω την επιστολή συμπαράστασης του Εξωραϊστικού συλλόγου Καλλικριού Σκύρου. Το Καλικρί είναι ένας από τους 10 οικισμούς στην Νότια Σκύρο, που στο σύνολό τους έχουν περίπου 300 κατοίκους. Η περιοχή αυτή που από τους μελετητές των επενδυτών  περιγράφεται ως  ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΗ στέλνει το παρακάτω μήνυμα: (Ανάγνωση επιστολής….)

Τέλος η Σκύρος ενώνει την φωνή της με όλους τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τα κινήματα σε όλες  τους τόπους της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί ή επιχειρείται να εγκατασταθούν ανεξέλεγκτα αιολικά έργα. Από την Κρήτη….έως το Δέλτα του Έβρου…

Ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε και να υπερασπιστούμε τους τόπους μας και ο μαζικοί αγώνες θα δικαιωθούν.

Σχετικά θέματα

Απόψεις