Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας: Από το Παρίσι μέχρι το Άντεν, στην υπηρεσία των ΝΑΤΟϊκών «παραγγελμάτων»

Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Dwight D. Eisenhower», μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες παραμονής στην Ερυθρά Θάλασσα

Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Dwight D. Eisenhower», μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες παραμονής στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα βρίσκεται στα Χανιά μέχρι και την Πέμπτη 2 Μάη, ενώ την ίδια ημέρα θα δέσει το γαλλικό «Charles de Gaulle», το οποίο θα αποπλεύσει στις 7 Μάη.

Τα δύο αεροπλανοφόρα, μαζί και τα «Cavour» (Ιταλία), «Juan Carlos I» (Ισπανία) και «Anadolu» (Τουρκία), συν οι ομάδες κρούσης τους, θα πάρουν μέρος στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Neptune Strike 24», στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά γυμνάσια με συμμετοχή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο. Τις δε επόμενες δυο βδομάδες τα εκπαιδευτικά σενάρια αναμένεται να κορυφωθούν με αμφίβια αεροναυτική αποβατική ενέργεια η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, καθώς η «Neptune Strike 24» περιλαμβάνει στο τελικό της στάδιο αεροαποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ισπανών πεζοναυτών οι οποίοι επιχειρούν από την ομάδα κρούσης του «Juan Carlos», όλα με στόχο τη συνεκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση άλλωστε διεξάγεται με ευθύνη της Διοίκησης του ΝΑΤΟ «STRIKFORNATO» (Naval Striking and Support Forces NATO), η οποία έχει έδρα την Πορτογαλία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μάη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος με φρεγάτα, αρματαγωγό και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικό από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, συγκεκριμένα δύναμη πεζοναυτών και SOF σε σενάρια κατάδειξης στόχων JTAC (Joint Terminal Attack Controllers) από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εξάλλου, καθώς οι υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ απλώνονται σε όλα τα επίπεδα, το διάστημα 23 – 25 Απρίλη διεξήχθη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα η συνδυασμένη σύσκεψη των Ομάδων Εργασίας (Working Groups) του ΝΑΤΟ για τις Πληροφοριακές και Ψυχολογικές Επιχειρήσεις (Information – Psychological Operations), όπως επίσης η σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας για τις Στρατιωτικές Δημόσιες Σχέσεις (Military Public Affairs).

Οι δράσεις διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή της Γραμματείας Συντονισμού Διασκέψεων Διεθνών Οργανισμών (ΓΣΔΟΟ) του ΓΕΕΘΑ και των αντίστοιχων φορέων του ΝΑΤΟ, και συμμετείχαν σε αυτές αντιπρόσωποι από το σύνολο των κρατών – μελών της λυκοσυμμαχίας.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αίτημα της Γαλλίας για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου «Crotale» της Πολεμικής Αεροπορίας, με αιτιολογία τη χρησιμοποίησή της για το χρονικό διάστημα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα από τη γαλλική πλευρά, εφόσον προτίθενται να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία χρειάζονται τη «συμμαχική συνδρομή», προκειμένου να εξασφαλίσουν την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών εντός της πρωτεύουσάς τους, που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Είπε συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας ότι «αν η Γαλλία το προφορικό αίτημα για την παροχή “Crotale” για την προστασία του Παρισιού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το διατυπώσει εγγράφως, η χώρα μας θα συναινέσει. Αλίμονο εάν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει – θυμίζω – Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλική Δημοκρατία, δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό».

Τέλος, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στέλνοντας φρεγάτα στον Κόλπο του Αντεν και συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση βάζει το προσωπικό στο «στόμα του λύκου», προς ενίσχυση των θέσεων της ντόπιας αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας. Ειδικότερα είπε, με τον κυνισμό που διακρίνει το κεφάλαιο και έχοντας και την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους: «Ξέρουμε ότι το προσωπικό μας επιχειρεί σε ζώνη κινδύνου. Το είχα πει από την αρχή (…) αλλά επίσης – μην κοροϊδευόμαστε και σε αυτό – το πλήρωμα αποκτά ανεκτίμητη εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες, όπως και η συστοιχία “Patriot” που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή».

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις