Σε μια δίνη ανεξέλεγκτων εξελίξεων εξαιτίας της πολιτικής της εμπλοκής μπλέκονται ολοένα και περισσότερο Ελλάδα και Κύπρος, όπως φαίνεται και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρέγεφ, η οποία ανέφερε ότι αν η χώρα της δεχτεί επίθεση από το Ιράν ή άλλους «μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».
Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία έσπευσε να πει ότι η Κύπρος δεν δύναται και δεν προτίθεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ή όποιο άλλο κράτος και ότι το θέμα αφορά μόνο την παροχή μέσων, ναυλωμένων από το Ισραήλ, για την απομάκρυνση πολιτών και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες εάν παραστεί ανάγκη.
Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη» ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα για παροχή βοήθειας «αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσης» θα εξεταστεί και θα ιδωθεί πώς μπορεί να ικανοποιηθεί, με τους ναυτεργάτες να γίνονται πάλι στόχος για τις κολιγιές κυβέρνησης και εφοπλιστών…
Στο μεταξύ, πάντα στο πλαίσιο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με το κράτος – δολοφόνο, και οι πέτρες ξέρουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών όλα αυτά τα χρόνια συνεκπαιδεύονται εντατικά οξύνοντας έτσι τις ικανότητες των Ισραηλινών φονιάδων, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει από την πρώτη γραμμή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή που κάνει πλάτες στο Ισραήλ, με φρεγάτες και συστοιχίες «Πάτριοτ» στην περιοχή, χώρια τις άλλες υπηρεσίες, άρα «βοήθεια» επί αυτού του πεδίου έχει παρασχεθεί ήδη. Διόλου τυχαία, άλλωστε, η αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών τον Ιούλη στην Υεμένη, όπου και κατέστρεψαν την πόλη – λιμάνι Χοντέιντα, έγινε με σχέδιο που προηγουμένως (τον Μάη) προβάρισαν οι Ισραηλινοί σε συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία νότια της Κρήτης.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται να σταλεί ως βοήθεια για απεγκλωβισμό, περίθαλψη ή παροχή ειδών πρώτης ανάγκης Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά και εμπορικά πλοία να σταλούν, θα συνοδεύονται από πλοία του Στόλου.
Έτσι κι αλλιώς στην ευρύτερη περιοχή πλέει η φρεγάτα «Κουντουριώτης», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ. Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.
Νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Άντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Εξάλλου, παίρνοντας πάνω της την «Aspides», η κυβέρνηση ανέλαβε και τη διεύθυνσή της από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ προηγουμένως έστειλε, εδώ και 3 χρόνια, πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας – ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών και άλλων υποδομών της.
Σε κατάσταση επιφυλακής οι Αμερικανοί σε Σούδα και Λάρισα
Η εμπλοκή ωστόσο απλώνει τα δίχτυα της και εδώ, εντός συνόρων. Συγκεκριμένα, καθώς στην περιοχή συγκεντρώνονται διαρκώς πρόσθετες αμερικανικές μονάδες, όπως αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κατάσταση επιφυλακής έχουν μπει οι δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν σε Σούδα και Λάρισα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των μονάδων στην περιοχή.
Ειδικότερα, τα πλοία θα υποστηριχτούν σε ό,τι αφορά την επιμελητεία τους, μικροεπισκευές και τη μέριμνα από τον ναύσταθμο και το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Η δε Λάρισα θα λειτουργήσει ξανά ως τα «μάτια» των Αμερικανών στην εμπόλεμη ζώνη.
Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force «αξιοποιεί» τη Λάρισα εδώ και μια πενταετία, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II).
Σε αυτό το φόντο, από την άνοιξη του 2022 «σταθμεύουν» επί μονίμου βάσεως στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον 4 UAV. Εχουν μεγάλη ακτίνα δράσης (περίπου 1.850 χλμ.) επιτηρώντας από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση.
Μάλιστα, καθώς η Λάρισα αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο της αεροπορικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα (συνεπεία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών – ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ – και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις), οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ενισχύουν διαρκώς τις δυνατότητές της.
Θυμίζουμε σχετικά ότι όπως αποκάλυψε πριν από μερικές βδομάδες ο «Ριζοσπάστης», σχεδιάζουν να στήσουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης ένα εργαστήριο ελέγχου υγρών καυσίμων («Fuel Lab») για τα αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα, όπου φυσικά προβλέπεται και χώρος για την αποθήκευση χημικών, εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών. Τώρα, και σε ένα επόμενο βήμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπαίνουν και σε άλλες επιμέρους λεπτομέρειες βελτίωσης των λειτουργιών στη βάση – δείγμα κι αυτές του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού τους για τη Λάρισα. Π.χ. σκοπεύουν να ενισχύσουν τα συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (με ντιζελογεννήτριες κι άλλα μέσα) στο υπόστεγο («Hangar») όπου φυλάσσονται τα UAV τους, ενώ έπονται και άλλα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»