Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο πρώτος εορτασμός της Οχτωβριανής Επανάστασης στην Ελλάδα μέσα από τον Ριζοσπάστη

Τον Οκτώβρη του 1920, τρία χρόνια μετά την έναρξη της μεγαλειώδους προλεταριακής Επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο, η νεαρή Σοβιετική Ρωσία στέκεται γερά στα πόδια της

Τον Οκτώβρη του 1920, τρία χρόνια μετά την έναρξη της μεγαλειώδους προλεταριακής Επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο, η νεαρή Σοβιετική Ρωσία στέκεται γερά στα πόδια της.

Στο μεταξύ στις 17 Νοέμβρη (6 Νοέμβρη με το παλιό ημερολόγιο)  του 1918 ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας (Σ.Ε.Κ.Ε.), η Ελλάδα στέλνει στρατεύματα στις 2 Γενάρη (20.1. με το νέο) στη Κριμαία για να χτυπήσει την σοσιαλιστική επανάσταση, μαζί με Γάλλους, Πολωνούς και Ρώσους του αντιμπολσεβικικού στρατού. Στις 27 Απρίλη ηττημένη από τους Μπολσεβίκους,  η Εκστρατεία της Κριμαίας έληξε άδοξα. Η Ελλάδα μαζί με την ήττα κουβαλάει και την ντροπή της συμμετοχής της σ’ αυτή την εκστρατεία.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από τις 15 Σεπτέμβρη του 1919 από «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ» βάζει κάτω από τον τίτλο του τον χαρακτηρισμό «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ», περνώντας ουσιαστικά κάτω από τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο του Σ.Ε.Κ.Ε. σηματοδοτώντας τους νέους προσανατολισμούς του.

Στις 2 Ιούνη 1920, με απόφαση του 2ου Συνεδρίου του Σ.Ε.Κ.Ε. (5-12 Απρίλη 1920) η Κ.Ε. αναλαμβάνει επίσημα τον έλεγχο της πολιτικής του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Κάτω από τον τίτλο του και μαζί με το «Εφημερίς Σοσιαλιστική» προστίθεται η φράση «ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ΕΛΕΓΧΟΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Στις 24 Οκτώβρη 1920 (6.11.1920), την παραμονή της επετείου,  ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κυκλοφορεί με τίτλο «Η Τρίτη Επέτειος της Ρωσσικής Επαναστάσεως» – «Η Αυριανή Μεγάλη Πανεργατική Εορτή», και δημοσιεύει τις Ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς σχετικά με τους εορτασμούς που αποφάσισαν της επετείου της Ρώσικης Επανάστασης.

Και το κάλεσμα του ΣΕΚΕ:

«Προς τον εργαζόμενον Λαόν Αθηνών και Πειραιώς

Αύριον Κυριακήν, 25 τρέχοντος εορτάζονται εις όλον τον κόσμον η μεγάλη κοσμοϊστορική επέτειος της Ρωσικής Επαναστάσεως. Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την μεγάλην εκείνην ημέραν. Κατά την οποίαν οι αδελφοί μας εργάται και χωρικοί της Ρωσίας έσπασαν τα δεσμά της σκλαβιάς τους κι απέκτησαν την κοινωνικήν ελευθερίαν τους. Και  κατά τα τρία αυτά χρόνια ο κόσμος των Τυράννων και των Πλουτοκρατών μετεχειρίσθη όλα τα άνομα μέσα για να πνίξει την ελευθερίαν τους.

Σύντροφοι,

Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς οι Ελληνες εργάται, χωρικοί και βιοπαλαισταί εσυρθήκαμε στο άνομο αυτό έγκλημα και εσταλθήκαμε εκεί πέρα για να γίνουμε οι δολοφόνοι των αφελφών μας Ρώσων. Είνε ανάγκη να ξεπλύνουμε το στίγμα αυτό. Είνε ανάγκη και υποχρέωσις τιμής να διακηρύξουμε ότι δεν είμεθα υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό. Είναι υποχρέωσις τιμής να εορτάσουμε κι εμείς την μεγάλην επέτειο.

Σύντροφοι, Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ώρα 3 μ.μ. συγκεντρωθείτε όλοι στο Θέατρο «Ολύμπια», όπου θα γίνη ο εορτασμός της μεγάλης επετείου.

Οι εργάται του Πειραιώς θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς στις 2 μ.μ. για να έλθουν κι αυτοί στα «Ολύμπια» την ωρισμένην ώραν.

Ελάτε όλοι εκεί να διαλαλήσετε ότι όλοι οι Τύραννοι πρέπει να πέσουν και θα πέσουν παντού, όπως έπεσαν στη Ρωσία.

Ελάτε όλοι την Κυριακή εις τας 3 μ.μ. εις τα «Ολύμπια» να φωνάξουμε:
— Ζήτω η Ελευθερία των Ρώσων εργατών και χωρικών.
– Ζήτω η Ελευθερία του εργαζόμενου Λαού της Ελλάδος.
– Κάτω οι αισχροί Τύραννοι και Εκμεταλλευταί.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

 

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25 Οκτώβρη 1920 (7 Νοέμβρη), ο Ριζοσπάστης κυκλοφορεί με τις τέσσερις σελίδες του αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση και με τίτλο στη πρώτη σελίδα: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ»

«Κλείνουν σήμερα τρία χρόνια από την ημέρα που όλος ο πτωχός εργαζόμενος λαός της Ρωσίας, γκρεμίζοντας και τα τελευταία στηρίγματα του αστικού κράτους, έβαλε τις στερεές  βάσεις ενός εργατικού κράτους της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας των Σοβιετών εργατών και των χωρικών της Ρωσίας.

Τρία χρόνια τώρα το ηρωικό προλεταριάτο της Ρωσικής Σοβιετικής Δημοκρατίας αγωνίζονται εναντίον της διεθνούς αστικής τάξεως, που δεν άφησε μέσον αχρησιμοποίητο, που δεν άφησε αδυναμία ανεκμετάλλευτη για να πνίξη μέσα στο αίμα και στη δυστυχία την ελευθερία ενός λαού. Οι συνομωσίες, οι δολοφονικές απόπειρες, οι τυχοδιωκτικές εκστρατείες διαφόρων τσαρλατάνων σαν τον Κολτσάκ, σαν τον Ντενικίν και τον Βενιζέλο, ο αδιάκοπος αποκλεισμός που έστειλε  χιλιάδες μικρά παιδιά στον άδη,  όλα τα μέσα που μόνον με τη λέξη άτιμα μπορούν να χαρακτηρισθούν, όλα αυτά υπήρξαν τα όπλα του γκρεμιζομένου αστικού κόσμου εναντίον του καινούργιου κόσμου, του κόσμου των εργαζομένων ανθρώπων που ανατέλλει από την Ρωσία.

Σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά το φοβερό σάρωμα του Κερένσκυ και όλων των λειψάνων της παληάς αστικής κυριαρχίας στη Ρωσία, το έργο της Ρωσικής Επαναστάσεως στέκει όχι μόνον ακλόνητο, μα και δυναμωμένο, ικανό να κάμει να τσακιστούν στο βράχο του όλες οι πρόστυχες και γελοίες απόπειρες και ραδιουργίες των μεγάλων και μικρών, έξυπνων και ηλιθίων στραταρχών και διπλωματών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Και το έργο αυτό της Ρωσικής Επαναστάσεως δεν έδωσε μόνο μια καινούργια πνοή στον εξαντλημένο οργανισμό της Ρωσίας. Ολοι οι πτωχοί άνθρωποι, όλος ο εργαζόμενος κόσμος, όλο το συνειδητό προλεταριάτο της Οικουμένης ένοιωσε το ζωογόνο φύσημα της Ρωσικής Επαναστάσεως, που έδωκε καινούργια δύναμι και πεποίθησι στην αγωνιζομένη εργατική τάξι κι έκαμε να παγώσουν από τον τρόμο τους όλα τα πολυώνυμα στηρίγματα της σημερινής κοινωνίας.

Όταν ο εγκληματικός πλουτοκρατικός πόλεμος εθέριζε την ανθρωπότητα, όταν το αδικοχυμένο αίμα του εργαζόμενου λαού επλημμύριζε σαν κόκκινος ποταμός τα πάντα, όταν τα χτυπήματα του φοβερού πολεμικού θεού ελύγιζαν τη δύναμι του προλεταριάτου των άλλων χωρών και εζάλιζαν τους αρχηγούς τους σε σημείο που τους έκαναν να γονατίζουν δουλικά μπροστά στο μεγάλο ψέμμα του αμυντικού πολέμου και των «εθνικών συνόρων» και να σπρώχνουν έτσι τους φτωχούς λαούς στη φοβερή αλληλοσφαγή, η Ρωσική Επανάσταση άφησε να ξεσπάση και να ξεχυθή σ’ όλον τον κόσμο η κραυγή του πόνου και της απελπισίας των εργατών και των χωρικών της Ρωσίας, που έκαμε να ξυπνήση το προλεταριάτο της Διεθνούς, η Ρωσική Επανάστασι σκόρπισε το φως για να ιδούν όλοι οι προδομένοι και γελασμένοι, όλοι οι εργαζόμενοι και προδομένοι, ότι ο κόσμος των Τυράννων εχρεωκόπησε και έφτασε η μοιραία στιγμή της αναστάσεως των σκλάβων.  

Τότε αντήχησε σ’ όλο τον κόσμο η βαρειά και σταθερή φωνή:

— Χαίρε Ελεύθερη Ρωσία!

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδος, το μόνο Κομμουνιστικό Κόμμα της συνειδητής εργατικής τάξεως της χώρας μας, γιορτάζει σήμερα μαζύ με όλον τον κόσμο των προλεταρίων της Γης. Και εξ ονόματος της Ελληνικής εργατιάς, ενώνει σήμερα τον αγνό και ενθουσιώδη χαιρετισμό τους με την κραυγή όλων των δυστυχισμένων του Κόσμου.

— Χαίρε Ελεύθερη Ρωσία!

Το συνειδητό προλεταριάτο της Ελλάδος , που, μικρό τότε κι αδύνατο, άκουσε και αισθάνθηκε βαθειά το απελευθερωτικό σάλπισμα της Ρωσικής Επαναστάσεως, το Ελληνικό προλεταριάτο, που με σφιγμένη καρδιά  παρακολουθούσε μια – μια τις φάσεις του γιγαντιαίου αγώνος των Σοβιέτ της Ρωσίας εναντίον του συνασπισμένου παγκοσμίου κεφαλαίου, το προλεταριάτο, που έπασχε για τις συμφορές και πανηγύριζε για τους θριάμβους του Κόκκινου Στρατού των Ρώσων εργατών και χωρικών, στέλνει σήμερα, μαζύ με τους επαναστάτες όλου του Κόσμου, τον επαναστατικό του χαιρετισμό στο μεγάλο δημιούργημα της Ρωσικής Επαναστάσεως, Και όπως σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακούγεται σήμερα και στη χώρα μας σοβαρή και επιβλητική η φωνή:

— Χαίρε Ελεύθερη Ρωσία!

Η σημερινή γιορτή της συνειδητής εργατικής τάξεως της χώρας μας δεν είνε μια συνηθισμένη γιορτή. Κι ο χαιρετισμός μας προς τους Ρώσους εργάτες και χωρικούς δεν είνε ένας τυπικός χαιρετισμός για το μεγάλο τους έργο.

Δεν χαιρετίζουμε σήμερα απλώς την επιτυχία της Ρωσικής Επαναστάσεως.

Δεν σκύβουμε μόνο με σεβασμό μπροστά στο έργο των μεγάλων και των μικρών, των γνωστών και των αγνώστων ηρώων του Ρωσικού επαναστατικού κινήματος.

Δεν χύνουμε σήμερα δάκρυα μόνο  ευγνωμοσύνης για την ίδρυσι της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς που γεννήθηκε, βέβαια, από τον πόνο και την αγανάκτηση του προδωμένου προλεταριάτου όλου του κόσμου, αλλά αγκαλιάστηκε και προστατεύτηκε προπάντων από την ελεύθερη Ρωσική Εργατική Δημοκρατία, για να μπορέση να σκίση το ματωμένο πέπλο, με το οποίο ο παγκόσμιος πλουτοκρατικός πόλεμος σκέπασε την επαναστατική αλήθεια του Διεθνούς Σοσιαλισμού.

Ο σημερινός χαιρετισμός είναι ο όρκος του Ελληνικού προλεταριάτου, που πέταξε πια κατά μέρος κάθε δισταγμό και αμφιβολία και δίνει το χέρι στους εργάτες όλου του κόσμου, για να διακηρύξη την οριστική του απόφασι να αγωνιστή για τον τελικό σκοπό.

Γιορτάζοντας σήμερα το Ελληνικό προλεταριάτο την Τρίτη επέτειο της Ρωσικής Επαναστάσεως, δίνει λόγο τιμής ότι θα αγωνιστή για να θριαμβεύση τελειωτικά το έργο των Ρώσων εργατών και χωρικών, ότι θ’ αγωνιστή για να κινήση όλες τις φτωχές λαϊκές μάζες της Ελλάδος σ’ έναν ενεργόν αγώνα υπέρ των Ρωσικών Σοβιέτ, σ’ έναν αγώνα που θα  προετοιμάση και θα αναπτύξη την ικανότητα του εργαζομένου Ελληνικού Λαού, για να πραγματοποιήση και στην Ελλάδα τα Σοβιέτ των εργατών – χωρικών.

Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδος, νοιώθει πως έχει την υποχρέωσι, αλλά και τη δύναμι, να φωνάξη, σκεπάζοντας όλες τις βραχνές και υστερικές κραυγές των  εκλογικών διαπληκτισμών των αστικών κομμάτων, να φωνάξη εξ ονόματος της συνειδητής εργατικής τάξεως της χώρας: — Χαίρε, χαίρε, χαίρε, Ελεύθερη Δημοκρατία των Ρώσων Εργατών και Χωρικών!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ν. Δημητράτος, Γ. Δούμας, Ι. Κορδάτος, Π. Δημητράτος, Μ. Σιδέρης»

 

Στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας υπάρχει κείμενο – ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στο εξωτερικό και το εσωτερικό, και κάλεσμα δράσης, της Κεντρικής Επιτροπής με τίτλο «ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΚΟΥΣ», με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1920.

Στη δεύτερη σελίδα δημοσιεύονται Εντυπώσεις εκ Ρωσίας, του  Γάλλου κομμουνιστή, πολιτικού και συγγραφέα, Μαρσέλ Κασέν και αναφέρονται στα επιτεύγματα στην Παιδεία, την Υγεία και τις σχέσεις του Κράτους με τη Θρησκεία, και στην Προπαγάνδα. Επιτεύγματα και κατακτήσεις των τριών πρώτων χρόνων του Σοσιαλιστικού Σοβιετικού Κράτους.

Στην τέταρτη (τελευταία) σελίδα δημοσιεύεται το κάλεσμα στη γιορτή στο Θέατρο «Ολύμπια» (στην οδό Ακαδημίας, εκεί που μέχρι πρότινος ήταν η Εθνική Λυρική Σκηνή) και το πρόγραμμα.

Την άλλη μέρα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της Δευτέρας 26 Οκτώβρη δημοσιεύει ρεπορτάζ από τον Πανεργατικό εορτασμό και αποσπάσματα από τις ομιλίες των Γ. Παπανικολάου, εκ μέρους της ΓΣΕΕ, του Αβραάμ Μπεναρόγια εκ μέρους του Τμήματος των Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σ. Σιδέρη εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Αργότερα το Τμήμα Αθηνών του ΣΕΚΕ παρουσίασε δυο θεατρικά «μονόπρακτα κοινωνικά δράματα», το «Στην Εξώπορτα» του Δ. Ταγκόπουλου και το ρώσικο «Για τους Τυράννους».

Τις επόμενες δυο χρονιές 1921 και 1922, γιορτάστηκε η επέτειος στις 25 Οκτώβρη. Από το 1923, με την αλλαγή του ημερολογίου, η γιορταστικές εκδηλώσεις γίνονται στις 7 Νοέμβρη.

 

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της Πέμπτης 8 Νοέμβρη, με αφιέρωμα της πρώτης σελίδας στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Κάτω από το λογότυπο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ υπάρχει η φράση ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΟΡΓΑΝΟΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ) ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Πρώτη δημοσίευση ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 7 Νοέμβρη 2017

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις