Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποκάλυψη για γραπτή ρηματική διακοίνωση της Γαλλίας προς την Τουρκία σχετικά με το καλώδιο – Αρνείται να απαντήσει η κυβέρνηση

Για ακόμη μια φορά καταρρέουν με πάταγο τα παραμύθια  περί «ισχυρών συμμαχιών» και μονοπωλιακών κολοσσών που δήθεν θα προστατεύσουν τα..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Για ακόμη μια φορά καταρρέουν με πάταγο τα παραμύθια  περί «ισχυρών συμμαχιών» και μονοπωλιακών κολοσσών που δήθεν θα προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες πολύ σοβαρές εξελίξεις με το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. 

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Αλεξάνδρας Φωτάκη στο in.gr,  η Γαλλία απέστειλε γραπτή ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία για τις εργασίες της γαλλικού πλοίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά ενημέρωση -και μάλιστα γραπτή- της τουρκικής κυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στο τουρκικό κράτος να προβάλει τις αξιώσεις του για δικαιοδοσία σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Ήδη από χθες, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, ότι «όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά», δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, με δεδομένες τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για προηγούμενη ενημέρωσή της και την έκδοση αντίστοιχης αντι-NAVTEX.

Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν αναφορές για «κρύο ντους στην Αθήνα», καθώς η ρηματική διακοίνωση ερμηνεύεται ως αίτημα άδειας από την τουρκική πλευρά. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να κρύψει αυτό το επικίνδυνο παζάρι για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ισχυριζόταν στην κυριακάτικη ανάρτηση του ότι Ελλάδα και Κύπρος «είναι οι χώρες που αδειοδοτούν τις εργασίες των ερευνών για ένα έργο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και στο οποίο συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες». 

Η επίκληση στην «δύναμη των όπλων» συνυπάρχει με τα παζάρια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς οι ανταγωνιστικοί ενεργειακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε επικίνδυνες εξελίξεις.  

Υπενθυμίζεται ότι μεγαλομέτοχος του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, στην οποία ανήκει και το γαλλικό πλοίο που θα κάνει τις θαλάσσιες έρευνες, είναι η γαλλική εταιρεία «Meridiam» που εμφανίζεται ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς επενδυτές που εμπλέκεται σε έργα υποδομής από την Ευρώπη, μέχρι τις ΗΠΑ και την Αφρική. 

Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, καθώς κατασκευάζει μεγάλα Νοσοκομεία μέσω ΣΔΙΤ. Εκτιμάται ότι οι συνολικές επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται στην Τουρκία αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως έχει γραφτεί ευρέως στον Τύπο, η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση των δικαιωμάτων διαχείρισης των δύο μεγάλων γεφυρών του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. 

Σχετικά θέματα

Post
Filter