Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μάτι: Απόφαση – ΑΙΣΧΟΣ

«Οδηγός» και για άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού είναι η κατάπτυστη απόφαση για το Μάτι, που εξέδωσε χτες το..

«Οδηγός» και για άλλα εγκλήματα σε βάρος του λαού είναι η κατάπτυστη απόφαση για το Μάτι, που εξέδωσε χτες το δικαστήριο, προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση των συγγενών. Τα δικά τους λόγια είναι τα μόνα που μπορούν να τη χαρακτηρίσουν: Αίσχος και ντροπή!
Η απόφαση «χτίστηκε» πάνω στην άθλια λογική του «ανθρώπινου λάθους» και της «ατομικής ευθύνης» …των νεκρών να σωθούν από μόνοι τους, όπως από την πρώτη στιγμή «έδειχνε» με θράσος η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σ’ αυτό σιγόνταραν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρησιακές «ανεπάρκειες», «ασυνεννοησία» και διαχειριστικά «κενά», συσκοτίζοντας ότι πίσω απ’ αυτά βρίσκονται οι τεράστιες ελλείψεις πυροσβεστών και μέσων πυρόσβεσης, αλλά και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων μεγάλων απειλών, με ευθύνη του κράτους.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ξεδιάντροπη επιχείρηση συγκάλυψης ξεκίνησε από την πρώτη ώρα της δολοφονικής πυρκαγιάς. Η ΝΔ, που ανέλαβε αμέσως μετά, έδειξε ότι το κράτος έχει συνέχεια στο ξελάσπωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, παρά τη «σκόνη» για το πώς χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ «επικοινωνιακά» το ζήτημα, για το αν ζήτησε συγγνώμη ο τάδε υπουργός κ.λπ.
Στο τέλος της ημέρας, αξιοποίησε την τεράστια καταστροφή για να νομοθετήσει τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟποίηση της Πολιτικής Προστασίας, ανοίγοντας νέα, επικίνδυνα κεφάλαια στη στρατιωτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ το περίφημο 112 διαφημίζεται ακόμα και σήμερα ως το …αποκορύφωμα της πρόληψης από παρόμοιες καταστροφές!
Πρόκειται για το γνωστό «τρεχάτε ποδαράκια μου», που ενεργοποιούν σε κάθε απειλή, χωρίς κανένα σχέδιο από το κράτος, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τις υποδομές, πετώντας έτσι το μπαλάκι σ’ αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μήπως όμως και στην πλημμύρα της Μάνδρας, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους το 2017, έγινε κάτι διαφορετικό; Τα ίδια και χειρότερα! Οι καταδίκες περιορίστηκαν σε υπηρεσιακά στελέχη και οι ευθύνες σκόρπισαν σε παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, το κράτος απαλλάσσεται της ευθύνης του να προστατεύει τον λαό από φυσικές και άλλες καταστροφές. Και όταν χάνονται ζωές, αρμόδιοι και αναρμόδιοι οχυρώνονται πίσω από το «ανθρώπινο λάθος» και τις «επιχειρησιακές» ευθύνες. Σαν όλα αυτά να συμβαίνουν σε «κενό αέρα» και όχι στο έδαφος της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία ακόμα και της ζωής του λαού.
Αυτή η πολιτική, την οποία υπηρετούν η ΕΕ, όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, ευθύνεται που τη μοιραία εκείνη μέρα υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική, την ώρα που όλες οι δυνάμεις είχαν επιστρατευτεί για να σβήσουν τη φωτιά στην Κινέτα.
Αυτή η πολιτική ευθύνεται που δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης περιοχών όπως το Μάτι, όπου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Η ίδια πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι πολλοί από τους εγκαυματίες σπάραζαν αβοήθητοι και δεν είχαν άμεσα την φροντίδα που χρειάζονταν, επειδή στην Ανατ. Αττική δεν υπάρχει νοσοκομείο, όπως τόσα χρόνια διεκδικούν οι κάτοικοι.
Η ίδια πολιτική φταίει για τις ψευτο-αποζημιώσεις και τον γραφειοκρατικό Γολγοθά που βρήκαν μπροστά τους οι πυρόπληκτοι προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους, ενώ πολλοί απ’ αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οριστικά το Μάτι.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα με τα Τέμπη: Η κυβέρνηση τα ρίχνει όλα στο «ανθρώπινο λάθος», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι «βλέπουν» διαχειριστικές ευθύνες σε ορισμένα μόνο στελέχη και υπουργούς.
Συγκαλύπτονται έτσι οι πραγματικές αιτίες και το υπόβαθρο των ποινικών και πολιτικών ευθυνών, που είναι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου με βάση Οδηγίες της ΕΕ, και την οποία μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει και καταγγέλλει.
Μόνο ο λαός και η νεολαία με την πάλη τους μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της συγκάλυψης και του ξεπλύματος των πραγματικών ενόχων. Διεκδικώντας να πληρώσουν οι υπαίτιοι, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που ετοιμάζει το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, την επόμενη Μάνδρα…
(Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 30 Απρίλη 2024)

Σχετικά θέματα

Απόψεις