Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Δεκάλογος του Πολιτισμού

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων του Κ.Κ.Ε. στον Πολιτισμό. Τηλεφώνησαν για να με συγχαρούν φίλοι, τονίζοντας: «Πρόσεχε τώρα, Κ.Κ.Ε. και δημοσιογράφος, σίγουρα θα παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες σου». Τους απάντησα: «Μακάρι, θα βοηθήσουμε και στη μόρφωσή τους».

 της Εύας Νικολαΐδου*

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων του Κ.Κ.Ε. στον Πολιτισμό. Τηλεφώνησαν για να με συγχαρούν φίλοι, τονίζοντας: «Πρόσεχε τώρα, Κ.Κ.Ε. και δημοσιογράφος, σίγουρα θα παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες σου». Τους απάντησα: «Μακάρι, θα βοηθήσουμε και στη μόρφωσή τους».

Συνομιλώ, κυρίως, με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Τελευταία, κουβεντιάζω, με απολαυστικό τρόπο τα πολιτιστικά δρώμενα, χωρίς να λείπουν και τ’ ανέκδοτα, με τον αξιαγάπητο σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου.

Θυμάμαι στα εγκαίνια του μουσείου της Ελεύθερνας, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια στον εκλεκτό φίλο και μοναδικό επιστήμονα Νίκο Σταμπολίδη, ενθουσιασμένος από την ανακάλυψή του. Εκείνος απάντησε:  «Πίσω από τα αρχαία ψάχνω να βρω τις κοινωνίες και τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν. Πολιτισμός είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι άνθρωποι».

Αν γινόταν στις μέρες μας μια κοινωνική ανασκαφή, θα ανακαλύπταμε μια απέραντη φυλακή. Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις γίνονται, απ’ όσο γνωρίζω,  μόνο στους κατάδικους, στους ύποπτους και σε όσους παίρνουν άδεια από την φυλακή με περιορισμούς. Δεν νιώθει ελεύθερος ένας λαός που παρακολουθείται.

Το θετικό, βέβαια, είναι ότι παρακολουθούνται όλες οι παρατάξεις, χωρίς διάκριση. Όχι όπως παλιά με τους κομμουνιστές που αγόραζαν από το περίπτερο τον Ριζοσπάστη ή την Αυγή και το μάθαινε αμέσως η ασφάλεια. Και σίγουρα δεν θα μας εξακριβώνουν μόνο από τα στοιχεία της ταυτότητάς μας αλλά θα έχουν επινοήσει κωδικούς. Πού να θυμούνται τόσα ονόματα! Είμαστε, δηλαδή, νούμερα. Επιβεβαιώνεται η φιλόσοφος Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, όταν στην συνέντευξη που μου έδωσε είπε: «Ο άνθρωπος μία φορά στη ζωή του κάνει τον γύρο της φυλακής του».

Αν θα έπρεπε να περιγράψω με έναν σωκρατικό, μαιευτικό τρόπο τον Δεκάλογο του Πολιτισμού, αυτά θα ήταν ορισμένα σημεία του:

  1. Πολιτικός Πολιτισμός: Δεν κρυφακούμε. Όχι μόνο μέσα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά ούτε και στο καφέ της Βουλής. Αν μας ανακαλύψουν, ζητάμε συγγνώμη, χωρίς να συμψηφίζονται τα λάθη μας με εκείνα των προηγούμενων.
  2. Δημοσιογραφικός: Δεν διακόπτουμε τον συνομιλητή μας. Μιλάμε λιγότερο από τον καλεσμένο μας. Δεν δημιουργούμε ψεύτικες ειδήσεις με σκοπό το κέρδος.
  3. Εκπαιδευτικός: Δεν ενοχλούμε και δεν κακοποιούμε τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας.
  4. Καλλιτεχνικός: Απέραντη εκτίμηση ακόμη και στον ηθοποιό που παίζει ρόλο κομπάρσου.
  5. Οικογενειακός: Αποδοχή και σεβασμός όλων των μελών.
  6. Οδικός: Δεν παρκάρουμε σε θέσεις αναπήρων. Προηγούνται οι πεζοί.
  7. Καθημερινός: Δεν πετάμε σκουπίδια στον δρόμο. Βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας.
  8. Περιβαλλοντικός: Αγάπη στο περιβάλλον που ζούμε και φυσικά στο ζωικό μας βασίλειο.
  9. Εργασιακός: Συναδελφική αλληλεγγύη.
  10. Νομικός: Δεν συκοφαντούμε τους αντιδίκους για να κερδίσουμε μια υπόθεση. Δεν κατασκευάζουμε ιστορίες εν γνώσει της αναληθείας. Δεν επανατραυματίζουμε τα θύματα.

Αν έστω και σ’ ένα μόνο απ’ αυτά, πάρουμε πάνω από τη βάση, θ’ αποτελεί είδηση για μένα. Γράψτε μου!

*Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Εύα Νικολαΐδου,
ανακοινώθηκε ως υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ