Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μηνύματα στο κενό από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ

Της Εύας Νικολαΐδου – από efsyn.gr

 Της Εύας Νικολαΐδου – από efsyn.gr

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ευαισθητοποιήθηκε από το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών και δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτ από έξι καταξιωμένες παρουσιάστριες ειδήσεων. Ωραία πρωτοβουλία!

Όμως, ακούγοντας τα λόγια των δημοσιογράφων προσπαθούσα να καταλάβω ποιο είναι το μήνυμα. Περιγράφουν ιστορίες ζήλειας, κακής συμπεριφοράς, ξυλοδαρμού υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δικές τους εμπειρίες, όμως, μας παρακινούν να ενώσουμε τις φωνές μας και να σπάσουμε τη σιωπή μας. Πώς, όμως, θα επιτευχθεί αυτό; Η ασάφεια στο μεγαλείο της! Γυναίκες που δεν έχουν υποστεί κακή μεταχείριση προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις κακοποιημένες να την καταγγείλουν. Θα τις επηρεάσουν επειδή είναι επώνυμες; Μα εκεί είναι το πρόβλημα;

Περίμενα να ακούσω: «Αφού σπάσετε τη σιωπή σας, θα σας υποδεχθεί μία δομή συμπαράστασης στην ΕΣΗΕΑ από εξειδικευμένο προσωπικό για να σας στηρίξει». Άραγε, η κακοποίηση, οι βιασμοί αφορούν μόνο γυναίκες; Ο γνωστός σκηνοθέτης δεν βίαζε αγοράκια; Οι δομές, τα ιδρύματα, τα ορφανοτροφεία κάνουν διάκριση; Η οικογένεια;

Το συμπέρασμα από αυτό το σποτ είναι ότι αν υποφέρετε από τους άνδρες, σπάστε τη σιωπή σας. Ούτε οι φεμινιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν μόνο αυτό. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον άντρα ως αντίπαλο, αλλά το κοινωνικό σύστημα. Τις ελλείψεις του κράτους. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς πια, ιδρύματα, δομές που θεωρητικά υποστηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μία ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη, δύσοσμη από την κρατική ανεπάρκεια.

Θα περίμενα ν’ ακούσω ότι το σωματείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, θα ιδρύσει από τα αναξιοποίητα ακίνητα που έχει, το Σπίτι του Δημοσιογράφου, όπου θα βρίσκουν καταφύγιο όχι μόνο οι κακοποιημένοι αλλά όσοι χάνουν τα σπίτια τους, ακόμη και άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που τους μαζεύουν πανάκριβα, ιδιωτικά γηροκομεία και ρουφούν τις συντάξεις τους.

Αφήστε τους άντρες και τις γυναίκες να συμφιλιωθούν και ενωμένοι να προσπαθήσουν να αλλάξουν την νοοτροπία, για μια ουσιαστική ισότητα με αλληλοσεβασμό. Άλλωστε και η πρωτοπόρος φεμινίστρια Σιμόν Ντε Μπωβουάρ έλεγε: «κάθε φύλο είναι θύμα του εαυτού του».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις