Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: “Προετοιμάζουν” την Ευρώπη για πόλεμο και οργανώνουν «ταχεία στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία

Με στόχο να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και να επιτευχθούν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν την ταχεία αποστολή..

Με στόχο να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και να επιτευχθούν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν την ταχεία αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εκτός από την στήριξη της Ουκρανίας με «ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών», η ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα, η Μέση Ανατολή και το αγροτικό ζήτημα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Για «κομβική στιγμή» στα τρία χρόνια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο ίδιος στην αρχή της εβδομάδας σε άρθρο του είχε επισημάνει την ανάγκη η ΕΕ να μπει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου», αποτυπώνοντας τις προετοιμασίες της λυκοσυμμαχίας για μια γενικευμένη σύγκρουση.

«Το κύριο καθήκον μας είναι η ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και, με βάση πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τσεχίας, η ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία», αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Σαρλ Μισέλ. Επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει «στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων», καθώς και στην προώθηση των προσπαθειών για τη χρήση κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε σχέση με την Άμυνα -την πολεμική προετοιμασία της ΕΕ επί της ουσίας- σημειώνει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την αμυντική βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους και να μειώσουμε τα ρυθμιστικά βάρη και τα εμπόδια. Η οικοδόμηση αυτής της στρατηγικής Ασφαλείας απαιτεί ισχυρή ηγεσία και κατανόηση του επείγοντος χαρακτήρα των απειλών που αντιμετωπίζουμε».

Περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

 
 

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με συνέπεια την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και έκανε λόγο για «αδυναμίες», οι οποίες γίνονται εμφανείς στην πλευρά της Ρωσίας. «Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος Πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να “αναστείλει” αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε στην καθιερωμένη ομιλία του στη Βουλή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δήλωσε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα ήθελε να διασφαλιστεί πως τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη θα επενδυθούν στην αγορά όπλων για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι για το 2024 αυτά υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις στρατιωτικές προμήθειες.

Στο μεταξύ, την πρόταση της Πολωνίας για «αμυντικές» δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ – από 2% – επανέλαβε και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κ. Κάλας.

Πρωτοστατεί στην πολεμική προετοιμασία η κυβέρνηση της ΝΔ

 

Σημαντικό ρόλο στην πολεμική προετοιμασία της ΕΕ, διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της ΕΕ και για τις κοινές προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων, που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, όπως τονίζουν σχετικώς κυβερνητικές πηγές. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών κατά τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, όπως προϊδεάζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναμένεται να τονίσει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Σχετικά με την Ουκρανία, σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η συνέχιση της στήριξης της όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, για τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αλλά και για τη σημασία του Ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών. Επιπλέον, θα ενημερώσει και για την επίθεση με πυραύλους κατά την παραμονή του στην Οδησσό.

Στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν για την «αξιοποίηση» των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων

Την πρόταση της Κομισιόν για να μεταφερθεί το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη – στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων – και να διατεθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, παρουσίασε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το 90% θα διοχετευθεί μέσω του ταμείου της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» για την αγορά όπλων για το Κίεβο και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση και ανοικοδόμηση.

Η Κομισιόν υπολογίζει τη μεταφορά στην Ουκρανία κερδών 2,5 – 3 δισ. ευρώ ετησίως, που παράγονται από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα οποία έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη.

Το ακριβές διαθέσιμο ποσό για το Κίεβο κάθε χρόνο θα εξαρτηθεί από τα παγκόσμια επιτόκια, καθώς τα κέρδη είναι οι αποδόσεις περίπου 210 δισ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται στην ΕΕ.

Η πρόταση της ΕΕ δεν προβλέπει, προς το παρόν, τη δήμευση του κεφαλαίου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μόνο τη χρήση των κερδών που παράγουν.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την πρόταση «ληστεία και κλοπή» και ξεκαθάρισε πως θα απαντήσει.

Παρατείνεται η εξαίρεση ουκρανικών προϊόντων από δασμούς

 
Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία που ξεκίνησαν χθες
 

Το αγροτικό θα είναι ένα από τη ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ενώ χτες επανήλθαν τα μπλόκα και οι διαμαρτυρίες στην Πολωνία.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να παραταθεί μεν η εξαίρεση των ουκρανικών προϊόντων από δασμούς μέχρι τον Ιούνη του 2025, αλλά να βάλουν πλαφόν στα ουκρανικά προϊόντα που εξαιρούνται.

Η εξαίρεση των ουκρανικών προϊόντων από τους δασμούς ισχύει από τη ρωσική εισβολή το 2022 και έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και μεταφορέων, ιδίως στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας.

Αυτήν τη φορά η ΕΕ υιοθέτησε «μηχανισμούς προστασίας» για τις εισαγωγές «ιδιαίτερα ευαίσθητων» προϊόντων, όπως η βρώμη, το καλαμπόκι, το μέλι και το πλιγούρι, αλλά όχι το σιτάρι και το κριθάρι, όπως και την επιβολή «έκτακτου φρένου στις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι θα επιτρέψει στο Κίεβο να στηρίζει τους παραγωγούς, να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών «και να ενισχύσουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ».

Από 902.gr

Απόψεις