Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης για αντιπυρική περίοδο: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»… και έχουν καεί ήδη πάνω από 5.000 στρέμματα!

Σε εκδήλωση του υπουργείου «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» για την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» («Ασπίδα» στα νέα ελληνικά) παρευρέθηκε..

Σε εκδήλωση του υπουργείου «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» για την παρουσίαση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» («Ασπίδα» στα νέα ελληνικά) παρευρέθηκε και μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» (που ανακοινώθηκε πρώτη φορά το 2021), κυρίως, ακόμα αφορά …ορισμένες διαφάνειες με έργα που είναι να γίνουν μέχρι το 2025 και αφορούν την αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Συνολικά, δηλαδή, οι πολυδιαφημιζόμενες από την κυβέρνηση προμήθειες μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως αναλύονται στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» θυμίζουν περισσότερο τη λαϊκή ρήση «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ενώ τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο ο σχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της πρόληψης και της καταστολής των φυσικών καταστροφών ή ανταποκρίνεται σε ό,τι θέλει η – γενικά μικρή – αγορά τέτοιων ειδών.

Για του λόγου το αληθές, στην παρέμβαση του ο Β. Κικίλιας, υπουργός «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε πως, μιας και το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» θα αρχίσει να παραδίδεται από το 2025, φέτος τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί, όπως αυτολεξεί είπε, είναι …μάχη, μάχη, μάχη!

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβαση του μια ρήση, σύμφωνα με τον ίδιο, του Μπέντζαμιν Φράνκλιν: «Όποιος αποτυγχάνει να προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για να αποτύχει» περιγράφοντας όντως την πολιτική της κυβέρνησης και στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ανέφερε πως η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η πολυήμερη πυρκαγιά στα Πιέρια όρη που έκαψε 5.000 στρέμματα δάσους, εμμέσως πλην σαφώς αποδόθηκε …στην «κλιματική κρίση», στο υψηλό υψόμετρο και στο ότι έκαιγε σε δυσπρόσιτη περιοχή! Προετοιμάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα για ότι ακολουθήσει αναφέρθηκε στον «ασυνήθιστα θερμό και άνυδρο χειμώνα».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως δεν θα πει μεγάλες κουβέντες, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο, για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο τον δυνατόν πιο προετοιμασμένους»!

Τελικά, είπε αρκετές μεγάλες κουβέντες. Είπε χαρακτηριστικά πως στον τομέα της πολιτικής προστασίας «Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2024» και αν σε κάτι έχει δίκιο είναι πως όντως η Ελλάδα σήμερα έχει μεγάλες διαφορές ακόμα και με αυτή του 2023, αφού μόνο πέρυσι κάηκαν πάνω από 1.740.000 στρέμματα!

Ανέφερε πως πρώτη φορά γίνονται τόσα πολλά έργα και δαπανώνται τόσα χρήματα για την πρόληψη την στιγμή που λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι κάποιες 10άδες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000. Στην πυροσβεστική υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή, ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Στη συνέχεια, αφού ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στις «επιθέσεις της κλιματικής κρίσης», έδωσε την αίσθηση ότι το περσινό αφήγημα της κυβέρνησης για τις τεράστιες καταστροφές «δείτε τι έγινε στη Χαβάη», φέτος θα εξελιχθεί σε «δείτε τι έγινε στο Ντουμπάι».

Τέλος, σχετικά με τις ευρωεκλογές επανέλαβε το χιλιοειπωμένο «η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα», την στιγμή που η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ συνεχώς επιβεβαιώνεται πως για τον λαό φέρνει συνεχώς νέες περιπέτειες. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις