Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπα παζάρια

Με το Μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των..

Με το Μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που σηματοδοτεί την παραπέρα ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Στο επίκεντρο των παζαριών για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης βρίσκονται: Ο μηχανισμός των μετεγκαταστάσεων (τουλάχιστον 30.000 κάθε χρόνο) και της λεγόμενης «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», «κοστολογώντας» την ανθρώπινη ζωή των ξεριζωμένων «20.000 ευρώ το κεφάλι», ως αποζημίωση από τις χώρες που δεν αποδέχονται τις μετεγκαταστάσεις και με τις χώρες υποδοχής να αναλαμβάνουν την ευθύνη «αυστηρής» φύλαξης των «ευρωπαϊκών συνόρων», δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Ο διαχωρισμός των αιτήσεων ασύλου, με προδιαλογή των ξεριζωμένων και fast track διαδικασίες ασύλου μέσω της λεγόμενης «διαδικασίας των συνόρων», ενόσω οι ξεριζωμένοι θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε υπερδομές – φυλακές. Η μεγαλύτερη «ευελιξία» των κρατών – μελών για τον καθορισμό των «ασφαλών τρίτων χωρών», με τις οποίες θα μπορούν να συνάπτουν ακόμα και συμφωνίες για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε αυτές, όπως η αντίστοιχη βάρβαρη συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρουάντα. Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκεται στα σκαριά, όπως φαίνεται, με την Ιταλία και την Τυνησία.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν μετά την πρώτη ημέρα, η Πολωνία, με την υποστήριξη της Ουγγαρίαςμπλοκάρουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος απαιτώντας να αναθεωρηθεί ο μηχανισμός των μετεγκαταστάσεων, καθώς οι δύο χώρες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, αλλά και να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις.

Η Πολωνία, και η Ουγγαρία δεν υποστήριξαν την πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησαν. Τώρα απαιτούν η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Σύμβουλος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη μέσω Twitter ότι «το πολωνο-ουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Ομοφωνία για την αντιλαϊκή επίθεση

Ξεχωριστή θεματική του Συμβουλίου ήταν και η Οικονομία, εξετάζοντας «την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων συμπερασμάτων σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, την ενιαία αγορά και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ευρώπης».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα της Συνόδου, είναι να εντοπίσουν «τρόπους για την οικοδόμηση μιας εύρωστης και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας», με «ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά τον ψηφιακό τομέα και τις υπηρεσίες», επίσης με «τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας» στον ανταγωνισμό της με άλλα κέντρα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, εφημερίδα «Ριζοσπάστης», από 902.gr)

Σχετικά θέματα

Απόψεις