Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σολτς: Προτείνει κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα και μονάδα ταχείας αντίδρασης

Τις προτάσεις του για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας και λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία με κατάργηση της αρχή της ομοφωνίας..

Τις προτάσεις του για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας και λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία με κατάργηση της αρχή της ομοφωνίας στην ΕΕ παρουσίασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας επί της ουσίας τα σχέδια της γερμανικής αστικής τάξης για την στρατιωτικής και γεωπολιτική ισχυροποίηση της ΕΕ αλλά και της ενίσχυσης του ηγετικού ρόλου  της Γερμανίας μέσα στη λυκοσυμμαχία, 

Ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα στην Τσεχία και σε ότι αφορά την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ αναφέρθηκε σε ένα κοινό σύστημα αεράμυνας «που θα δημιουργηθεί από κοινές προσπάθειες θα αποτελούσε όφελος για την ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη», όπως είπε προσθέτοντας ότι θα ήταν λιγότερο δαπανηρό και πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε λύση σε εθνικό επίπεδο.

Ανέφερε ακόμα ότι  τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα επενδύσει πολύ περισσότερα στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας και θα το κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι ευρωπαίοι γείτονές της. Μεταξύ των πιθανών εταίρων ο Ολαφ Σολτς ανέφερε την Ολλανδία, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και τα Σκανδιναβικά κράτη. 

Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός «ευρωπαϊκού αρχηγείου» και μιας ευρωπαϊκής μονάδα «ταχείας αντίδρασης ως το 2025» λέγοντας ότι η Γερμανία έχει «ειδική ευθύνη» και σε αυτό το πεδίο και πως πρόθεσή της είναι να συμμετάσχει με περίπου 5.000 στρατιώτες στη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκής μονάδας ταχείας αντίδρασης.

Σε ότι αφορά τη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ  επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας για κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας σε αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την εξωτερική και τη φορολογική πολιτική. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση του βέτο από χώρες ή χώρα που διαφωνούν. Συνέδεσε δε αυτήν τη θέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και αργότερα η Γεωργία, θα πρέπει να ενταχθούν στο μπλοκ, ενώ υποστήριξε ότι Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία θα πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν για μετακινήσεις πολιτών χωρίς διαβατήρια.

Μίλησε ακόμα για αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου. 

Για την Ουκρανία επανέλαβε τη δέσμευσή του για στήριξή της με κάθε μέσο κάνοντας λόγο στρατιωτική βοήθεια διαρκείας προς το Κίεβο.

(Πηγή: DW, ΤASS)

Σχετικά θέματα

Απόψεις