Τη στροφή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας προς το ακόμα αυστηρότερο, κάτι που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξής του στο «Spiegel» ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με φόντο τις αποφάσεις της ΕΕ για παραπέρα ένταση της καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων.
Ο Σολτς προανήγγειλε «μαζικές απελάσεις για όσους δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία (…) Περισσότερες και γρηγορότερες απελάσεις», τονίζοντας ότι όποιος δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα ασύλου και δεν έχει προοπτικές παραμονής στη Γερμανία θα πρέπει να επιστρέφει στην εκάστοτε χώρα προέλευσης.
Για την ένταση αυτής της καταστολής επικαλέστηκε τη δυνατότητα «διατήρησης του κοινωνικού κράτους με τη σημερινή του μορφή».
Διευκρίνισε δε ότι θεωρεί τη Γεωργία και τη Μολδαβία ασφαλείς χώρες προέλευσης.
Επιπλέον, υπεραμύνθηκε των αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και του νέου ευρωενωσιακού «μηχανισμού αλληλεγγύης», ο οποίος προβλέπει πρώτη καταγραφή των νεοαφιχθέντων στα εξωτερικά σύνορα και έπειτα κατανομή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Υποστήριξε την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με γειτονικές χώρες της ΕΕ, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς και την ιδέα παροχών σε είδος αντί χρημάτων και επιδομάτων σε αιτούντες άσυλο.
Τα σχέδια περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και των απελάσεων έσπευσε να επικροτήσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων της Γερμανίας, ζητώντας ενίσχυση των διοικητικών δικαστηρίων με επιπλέον προσωπικό, καθώς μέχρι τα μέσα του 2023 εκκρεμούσαν πάνω από 120.000 υποθέσεις ασύλου.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έφτασαν στα ισπανικά Κανάρια Νησιά το Σάββατο από την Αφρική. Φέτος καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά από τη Σενεγάλη και άλλες αφρικανικές χώρες. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη, 23.537 μετανάστες έφτασαν φέτος στα Κανάρια Νησιά, αύξηση 80% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την οργάνωση Walking Borders.
(Πηγή: Ριζοσπάστης)