Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θ. Παφίλης: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο»

  Μιλώντας στην μεγάλη συγκεντρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του..

 

Μιλώντας στην μεγάλη συγκεντρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και  Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, σημείωσε:

«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην εκδήλωση τερματισμού της 41ης Μαραθώνιας Πορείας για να καταδικάσουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Για να απαιτήσουμε να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι βάσεις και τα στρατηγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Για να επιστρέψει εδώ και τώρα η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ερυθρά Θάλασσα. Για αποχώρηση της Ελλάδας από την αποστολή “ΑΣΠΙΔΕΣ” της ΕΕ και επιστροφή της πυροβολαρχίας των “PATRIOT” από τη Σαουδική Αραβία. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, που εδώ και έξι μήνες πεθαίνει από τη γενοκτονία, από τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες Μαραθωνοδρόμους που συμμετείχαν στη φετινή Πορεία. Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στην 41η Μαραθώνια Πορεία. Χαιρετίζουμε τη νεολαία, που με τη μαζική της παρουσία σήμερα φανερώνει πως η νέα γενιά δεν θέλει και δεν θα γίνει κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών! Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

 

61 χρόνια μετά την πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, οι θερμές πολεμικές εστίες στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, σε δεκάδες σημεία σε όλη την υδρόγειο κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει περισσότερο η αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 1949, που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για επεμβάσεις και πραξικοπήματα, για το μακέλεμα δεκάδων λαών, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν παράγοντα “ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας” και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως όφελος για τον λαό μας. Σημειώνουμε ιδιαίτερα πως αποτελεί πρόκληση και προσβολή στα εκατομμύρια νεκρών από τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις η δήλωση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη ότι το ΝΑΤΟ είναι ΙΕΡΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Καλούμε τον προοδευτικό κόσμο όχι απλά να βγάλει συμπεράσματα από την κατάντια και τον ξεπεσμό του, αλλά να εγκαταλείψει τους παπαγάλους της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας που ξεπερνούν ακόμα και τα άλλα αντιδραστικά παραδοσιακά αστικά κόμματα. Η θέση τους βρίσκεται στο πλάι του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Με τους λαούς και όχι με τους εγκληματίες φονιάδες τους. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας και επεκτείνονται έχουν παίξει βρώμικο ρόλο κατά των λαών σε δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να παίζουν, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό.

 

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Η ΕΕΔΥΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα συμβάλλει στην ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, στο παραπέρα άπλωμα και δυνάμωμα της δράσης του.

75 χρόνια το ΠΣΕ πάλεψε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο πλάι των λαών. Για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για μια άλλη κοινωνία της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή μυρίζουν μπαρούτι και αίμα. Η κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, ύστερα και από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και η προχθεσινή επίθεση του Ισραήλ προμηνύουν μεγάλες περιπέτειες για τους λαούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει τρομακτικές διαστάσεις, με θύματα τους λαούς.

Οι πολεμικές εστίες στην περιοχή, που φέρουν τη σφραγίδα της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ και έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση. Η εν εξελίξει γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και στο Λίβανο, οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα στρώνουν το έδαφος για γενίκευση του πολέμου.

Η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η αποστολή της φρεγάτας “ΥΔΡΑ” και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα μαζί με την ανάληψη από την ελληνική πλευρά ρόλου συντονιστή -μέσω του στρατηγείου της Λάρισας- στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν ότι σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ στην πολεμική αντιπαράθεση, τότε θα αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους οι χώρες που διαθέτουν βάσεις των ΗΠΑ, φανερώνουν τους θανάσιμους κινδύνους για τον λαό μας από την ύπαρξη και την επέκταση του δικτύου των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις. Με αντίποινα απειλεί και η ηγεσία της Ρωσίας.

Είναι επίκαιρο το σύνθημά μας:

Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού γιατί με την πολιτική τους έχουν εμπλέξει τη χώρα μας μέχρι στιγμής σε δυο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συναινεί στις επικίνδυνες πολεμοκάπηλες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Διεκδικεί, για λογαριασμό της αστικής τάξης, αναβαθμισμένο ρόλο συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις μέσω του δικτύου των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών που υπάρχουν στη χώρα μας. Τροφοδοτεί με πολεμικό υλικό την Ουκρανία και μάλιστα έφθασε στο σημείο να στείλει απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου συμβάλλοντας έτσι στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου!

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η σφαγή και η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κομμάτων γιατί εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, φθάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Διαχρονικά ενισχύει τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αρνείται να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Και από το σημερινό βήμα εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και βροντοφωνάζουμε:

Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά – Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά.

Φίλες και φίλοι,

Η διατήρηση της “συνοχής” στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας συνδέονται με τον λεγόμενο Οδικό Χάρτη για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας για επώδυνους συμβιβασμούς εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και της χώρας. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ.

Έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να βιώνουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου κατά των λαών. Η παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, όπως καταγράφεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και στη δημιουργία της δικής της πολεμικής μηχανής, ικανής να δρα τόσο αυτόνομα όσο και συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, φανερώνουν το αποκρουστικό της πρόσωπο που προβάλλει μέσα από την αποκαλούμενη πολεμική οικονομία, τις δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλη την υδρόγειο, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού δισεκατομμυρίων ευρώ στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και τη στήριξη την οποία παρέχει στο Ισραήλ.

Ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη καλούμε τον λαό να καταδικάσει τον χαρακτήρα και τον βρώμικο ρόλο της ΕΕ. Να αποδυναμώσει με τη δράση, αλλά και με την ψήφο του τα κόμματα και τις πολιτικές που σπέρνουν τη φτώχεια, την ακρίβεια, τους πολέμους, την προσφυγιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η πολιτική της καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και αυξάνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί και η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τον επικίνδυνο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και την ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Καλούμε τον λαό να προβληματιστεί: Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και σε θύμα αντιποίνων; Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο “ουκρανικό μέτωπο”, στην Ερυθρά Θάλασσα, στις δεκάδες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ εναντίον άλλων λαών;

Απευθυνόμαστε στους φαντάρους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους βεβαιώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό τους, στον αγώνα τους για να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό. Για να πάψουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να υπηρετούν τα αιματοβαμμένα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά – έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά.

 

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Οι ίδιες οι εξελίξεις φανερώνουν ότι η ολοένα βαθύτερη ελληνική εμπλοκή δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, εξυπηρετεί μέχρι κεραίας τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ρίχνουν νερό στον μύλο της επιθετικότητας του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ.

Έχουμε πίστη στη δύναμη που έχει ο λαός ώστε να συγκρουστεί, να διαμορφώσει με την πάλη του τους όρους για να απαλλαγεί από τους εκμεταλλευτές του και τις συμμαχίες τους και με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα να ανοίξει τον δρόμο για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους άλλους λαούς.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τονίζουμε και πάλι: Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα “Ύδρα” από την επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα και οι πύραυλοι “PATRIOT” από τη Σαουδική Αραβία.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας μέχρι την τελική νίκη!

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».