Τρόπους με τους οποίους η αποστολή στρατευμάτων χώρας μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δεν θα εμπλέξει την ιμπεριαλιστική συμμαχία σε πόλεμο με την Ρωσία, μελετά η Γερμανική κυβέρνηση, σε μια ακόμη ένδειξη της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση αυτή έριξε πρώτος στο τραπέζι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προκαλώντας αντιδράσεις, τόσο μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και από την Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων του κοινοβουλίου (Bundestag), έδωσε εντολή στις Ερευνητικές Υπηρεσίες του, για την έκφραση γνώμης εάν η μεμονωμένη αποστολή στρατευμάτων από χώρα μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα εμπλέξει και τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
Σύμφωνα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), οι Ερευνητικές Υπηρεσίες δηλώνουν ότι η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων από χώρα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν θα καθιστούσε αυτόματα όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση. Είναι αλήθεια ότι το εν λόγω κράτος θα γινόταν το ίδιο μέρος στη σύγκρουση, όπως προκύπτει από την αδημοσίευτη ακόμη έκθεση.
«Εάν το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ ενεργήσει μονομερώς – δηλαδή όχι στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ που είχε αποφασιστεί προηγουμένως και εκτός των δομών στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ – ούτε το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, ούτε τα άλλα κράτη-εταίροι του ΝΑΤΟ γίνονται συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το DPA.
Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες της γερμανικής βουλής αναφέρουν: «Εάν τα στρατεύματα ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ εμπλακούν σε συλλογική αυτοάμυνα (άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ) υπέρ της Ουκρανίας σε μια υπάρχουσα σύγκρουση (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) και δεχθούν επίθεση από το άλλο μέρος στη σύγκρουση (Ρωσία) κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή της σύγκρουσης, αυτό δεν αποτελεί περίπτωση του άρθρου 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ».
Τόνισαν ότι, το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ συνδέεται με χώρες και στρατεύματα του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση στο έδαφός τους ή πάνω από αυτό.
«Μια στρατιωτική εμπλοκή γαλλικών χερσαίων στρατευμάτων υπέρ της Ουκρανίας θα βασιζόταν στο συλλογικό δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου θα ήταν επιτρεπτή βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η έκθεση.
Στον αντίποδα σύμφωνα με την έκθεση, «Μια στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας εναντίον στόχων στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, θα συνιστούσε “ένοπλη επίθεση” (σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο) κατά την έννοια του άρθρου 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ, το οποίο θα καθόριζε τις πραγματικές απαιτήσεις για μια συλλογική απάντησης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Οι Ερευνητικές Υπηρεσίες είναι μια υπηρεσία της Bundestag που αποτελείται από οκτώ εξειδικευμένα τμήματα με περίπου 100 υπαλλήλους. Οι εμπειρογνώμονες ερευνούν θέματα κατόπιν αιτήματος μεμονωμένων βουλευτών, αλλά και για επιτροπές της Bundestag. Παράγουν σύντομες πληροφορίες, τεκμηρίωση, τεκμηριωμένες εκθέσεις, λεπτομερείς αναλύσεις και γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Bundestag αναφέρονται και ως «δεξαμενή σκέψης του κοινοβουλίου».
(Με πληροφορίες από: DPA)
Από 902.gr