Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποστολή του ΠΑΜΕ στο Βελιγράδι: Μεγάλη κινητοποίηση στην ιστορική γέφυρα Νόβι Σαντ (Βίντεο-Φωτο)

Δείτε πλάνα από drone από τη συγκλονιστική κινητοποίηση της αποστολής του ΠΑΜΕ στο Βελιγράδι, στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ

Δείτε πλάνα από drone από τη συγκλονιστική κινητοποίηση της αποστολής του ΠΑΜΕ στο Βελιγράδι, στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ, το σημείο – σύμβολο τόσο της ΝΑΤΟικής θηριωδίας, όσο και της ηρωικής αντίστασης του σερβικού λαού απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1999.

Οι εκατοντάδες εκπρόσωποι των σωματείων ξεδίπλωσαν γιγαντοπανό το οποίο άπλωσαν στη γέφυρα, στέλνοντας το μήνυμα: «75 χρόνια το ΝΑΤΟ στοχοποιεί τους λαούς όλου του κόσμου – Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στην εμβληματική γέφυρα του Νόβισαντ ένα σημείο-σύμβολο, τόσο της ΝΑΤΟικής θηριωδίας όσο και της ηρωικής αντίστασης του σερβικού λαού απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1999, διαδήλωσε η αποστολή του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι.

Στην αποστολή συμμετέχει και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Οι εκατοντάδες εκπρόσωποι των σωματείων ξεδίπλωσαν γιγαντοπανό απλώνοντάς το στη γέφυρα και στέλνοντας το μήνυμα «75 χρόνια το ΝΑΤΟ στοχοποιεί τους λαούς όλου του κόσμου», ότι «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

 

Από εκεί, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, έγινε και ζωντανή σύνδεση με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που ήταν σε εξέλιξη στην Αθήνα, μεταφέροντας θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Μάλιστα, για αρκετούς από τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν στην αποστολή, τα μέρη αυτά και ειδικά οι γέφυρες του Νόβισαντ είναι γνώριμα, καθώς εκεί είχαν βρεθεί για να διαδηλώσουν και το 1999 κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Είχαν βρεθεί εκεί, στο πλάι του σέρβικου λαού που διαδήλωνε διαρκώς για να σωθούν οι συγκεκριμένες ζωτικές υποδομές.

Όπως εξήγησε άλλωστε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ), στους διαδηλωτές, και οι τρεις γέφυρες της περιοχής του Νόβισαντ βομβαρδίστηκαν σε μία προσπάθεια του ΝΑΤΟ να προκαλέσει λιμό στην κεντρική Σερβία, αφού από τις συγκεκριμένες υποδομές μεταφέρονται προϊόντα από τη μεγάλη πεδιάδα της χώρας για την τροφοδοσία του σερβικού λαού. Και, βέβαια δεν αρκέστηκαν μόνο σ’ αυτό, αφού οι βόμβες τους έπληξαν και εργοστάσια και άλλες ζωτικές εγκαταστάσεις με χιλιάδες πολίτες να χάνουν τη ζωή τους.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

 

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας τη διαχρονική διεθνιστική προσφορά του ΠΑΜΕ, από τη μέρα που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα. Άλλωστε η πρώτη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ήταν το 1999, αμέσως μετά την ίδρυσή του, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, για να καταγγείλει το αμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, που μόλις είχε ξεκινήσει.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν ξεχνάμε, γιατί δεν συγχωρούμε. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος. Και θύμισε ότι το 1991, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές, «κάποιοι υποστήριζαν ότι πάμε σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους. Εμείς ήμασταν από αυτούς που μείναμε όρθιοι και επιμέναμε ότι ο λαοί θα πληρώσουν σε παγκόσμιο επίπεδο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την αντεπανάσταση. Και πριν περάσουν πέντε χρόνια η έννοια Γιουγκοσλαβία, μία μεγάλη χώρα, με έναν περήφανο λαό, χωρίστηκε σε έξι κράτη, στη λογική του “διαίρει και βασίλευε”, και μετά ήρθε και ο ΝΑΤΟικός βομβαρδισμός το 1999».

Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ και των σωματείων εκείνες τις δραματικές 100 μέρες, θύμισε ότι εκτός από την παρουσία συνδικάτων στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι, καθημερινή και πολύμορφη ήταν η δράση και στην Ελλάδα, με όλο τον λαό και τη νεολαία στους δρόμους, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και τη στήριξή της στο έγκλημα: Στη Θεσσαλονίκη, που λαός της πόλης άλλαξε τις ταμπέλες κατεύθυνσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα άρματα να χάσουν τον δρόμο και να βρεθούν στη λαχαναγορά, στα λιμάνια, που ναυτεργάτες εμπόδιζαν το φόρτωμα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, στον σιδηρόδρομο, που οι εργαζόμενοι έβαζαν επίσης εμπόδια στη μεταφορά των ΝΑΤΟικών.

Διαδήλωση – απάντηση στην κατάπτυστη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου

 

Το ίδιο επισήμανε -παίρνοντας τον λόγο- και ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, θυμίζοντας τη συγκλονιστική δράση αλληλεγγύης των ελληνικών συνδικάτων στο πλευρό του σερβικού λαού όταν είχαν βρεθεί ακόμα και στη γέφυρα για να αποτρέψουν τον βομβαρδισμό της.

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάπτυστη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποδεχθεί την ένταξη του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, ύστερα μάλιστα από σχετική εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εξέλιξη που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση του σερβικού λαού, κάτι που διαπιστώνουν και οι συνδικαλιστές από τη χώρα μας που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο Βελιγράδι. Πρόκειται άλλωστε για εξέλιξη, που 25 χρόνια μετά το αιματοκύλισμα του σερβικού λαού τού δίνει άλλο ένα χτύπημα, συνεχίζοντας την πορεία διαμελισμού της χώρας του.

Από την άλλη, όπως σημείωσε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, «η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός αυτής της χώρας, που είναι στο πλευρό του σερβικού λαού, κάτι που αποδεικνύει και η αποστολή των συνδικάτων στη Σερβία.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, που αυτή τη στιγμή όλος ο σερβικός λαός βλέπει τις εικόνες και τα ρεπορτάζ από αυτή την αποστολή των συνδικάτων, βλέπει τον ελληνικό λαό δίπλα του 25 χρόνια μετά, κόντρα στην ελληνική κυβέρνηση και όσους στηρίζουν το ΝΑΤΟ».

Οι λαοί αδελφωμένοι απέναντι στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια

 

«Διαδηλώνουμε στο ιστορικό Νόβισαντ, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα διαδηλώνουν στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης χιλιάδες λαού και νεολαίας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Διαδηλώνουμε ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στέλνουμε το μήνυμα ότι οι λαοί παλεύουν αδελφωμένοι απέναντι στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, απέναντι στο νέο μακελειό που είναι σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη με χιλιάδες νεκρά παιδιά από το κράτος του Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του. Είναι καθήκον μας, οι λαοί μπορούμε να αντεπιτεθούμε», σημείωσε.

 

ΑΠΟ 902.GR

Σχετικά θέματα