Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Βρείτε τα» με την Τουρκία, μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία και ΝΑΤΟϊκή «συνοχή» για μπίζνες

Συνάντηση Σολτς - Μητσοτάκη: Τι δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος - Σε ρόλο «κομπάρσου», που άκουγε «συμβουλές», ο πρωθυπουργός

Εάν ήθελε κανείς να συνοψίσει τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς θα το έκανε ως εξής, χωρίς να πέφτει καθόλου έξω: «Βρείτε τα» με την Τουρκία, μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία και ΝΑΤΟϊκή «συνοχή» για μπίζνες. Αυτές είναι, με λίγα λόγια, οι «συμβουλές» του Γερμανού καγκελαρίου στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ρόλο «κομπάρσου» απλά αναμάσησε τις γερμανικές προτροπές. 

Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ό,τι είχε δηλώσει και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», προτρέποντας σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά και δεν ξέχασε πως προτεραιότητα είναι οι μπίζνες και η γεωστρατηγική κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Όπως υποστήριξε η Ανατολική Μεσόγειος είναι «γεμάτη δυνατότητες σε οικονομικό επίπεδο». Είναι «προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες», είπε, χωρίς φυσικά να εξηγήσει ότι αυτές οι «ευκαιρίες» δεν συμπεριλαμβάνουν τους λαούς.  Κατά τα άλλα – και τελείως τυπικά – είπε το γνωστό: Δεν πρέπει να αμφισβητείται η κυριαρχία χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν «άλλες αχρείαστες εστίες έντασης», αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά κι εμφανίστηκε πρόθυμος να τα βρει με την Τουρκία, για χάρη της ΝΑΤΟϊκής «συνοχής».

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός συνέχισε να δηλώνει περήφανος για την εμπλοκή της χώρας. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα «Marder» (τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 που από τα νησιά στάλθηκαν στην Ουκρανία) δεν θα σταλούν στα νησιά του Αιγαίου. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση διαρκώς καμαρώνει για την αμυντική ικανότητας της χώρας στο Αιγαίο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, τι κάνει; Αποδυναμώνει τις δυνάμεις στην περιοχή την ώρα που η Τουρκία διαρκώς στέκεται στην αποστρατικοποίησή των νησιών.

Κάτι για την ακρίβεια στην ενέργεια; Τίποτα καινούργιο.  «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς. «Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων; Ο καγκελάριος της Γερμανίας είχε ήδη απαντήσει πριν τις δηλώσεις, μέσω της συνέντευξης του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».

Μητσοτάκης και Σολτς μίλησαν και για τις σχέσεις με την Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε την εξής εξυπνάδα: Η Κίνα «είναι αντίπαλος και εταίρος». Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι εξαρτημένη από κανέναν «σε επίπεδο μοναδικού προμηθευτή».

Για την COSCO στον Πειραιά; Όλα καλά. «Δεν ανησυχώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «τιμά τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν από τους προκατόχους» της κυβέρνησης του. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «υπάρχει ένα φίλτρο γεωπολιτικό για σημαντικές υποδομές που γίνονται στην Ευρώπη». Ο Σολτς αναφέρθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου που ενδιαφέρει την COSCO και ισχυρίστηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει το 35%, αλλά ένα ποσοστό 24,5%. Η επένδυση, είπε, θα είναι σε «ένα τερματικό ενός πολύ μεγάλου λιμανιού με πολλές εταιρείες». 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις