Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Mητσοτάκης-Σολτς: «Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», «πράσινες» και άλλες μπίζνες

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» με τον μανδύα του «σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο» επανέλαβαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός..

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» με τον μανδύα του «σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο» επανέλαβαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Κλείνοντας προκλητικά τα μάτια στις ανείπωτες θηριωδίες που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, αλλά και στην 70χρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εστίασαν στα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη, ενώ ο Ολ. Σολτς είπε ότι «η Χαμάς κρατάει ομήρους γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά χωρίς μητέρες και συγγενείς σε σκοτεινές σήραγγες», την ώρα που χιλιάδες παιδιά στη Γάζα έχουν θαφτεί νεκρά κάτω από συντρίμμια των βάρβαρων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Ακόμα, ο Γερμανός καγκελάριος προέβη σε ωμή παραδοχή του πολέμου προπαγάνδας που διεξάγεται, αφού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση για να πείσει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», είπε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε» και πως «έχουμε απαγορεύσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στη Γερμανία», μαζί φυσικά με τις λαϊκές διαδηλώσεις υπέρ του λαού της Παλαιστίνης.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στη «μοναδική λύση», τη λύση των δύο κρατών, η οποία όμως μόνο ως ευχολόγιο ακούγεται, όταν η στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ είναι απροκάλυπτη, ακόμα και όταν καταπατά αποφάσεις του ΟΗΕ χωρίς να έχει κυρώσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποστήριξη «κάθε βοήθειας στους αμάχους μέσω ανθρωπιστικών παύσεων».

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας «από μαύρο πρόβατο τα χρόνια της κρίσης, πλέον διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», ως αποτέλεσμα «συνετής οικονομικής πολιτικής», σφοδρά αντιλαϊκής δηλαδή, η οποία έχει οδηγήσει σε συνεχόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι είναι «ακλόνητος ο προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στο περαιτέρω χαράτσωμα του λαού, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση, ώστε να χρηματοδοτούνται οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων που «επενδύουν σε δυναμικούς τομείς στην Ελλάδα», όπως η «”πράσινη” τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες και τα αεροδρόμια», ενώ έδωσε έμφαση στη «γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού δρόμου στην Ευρώπη», τη «σύνδεση χωρών που παράγουν αιολική ενέργεια τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν ηλιακή ενέργεια το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα», στο πλαίσιο του σχεδίου απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Σχετικά με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για «πρόσθετους πόρους για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του Μεταναστευτικού».

«Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη, στη βάση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών των κρατών», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο λίγο πριν ο Ολ. Σολτς δήλωσε ότι «η Γερμανία είναι στόχος δευτερογενούς μετανάστευσης και αντιμετωπίζει προκλήσεις» και κάλεσε σε «κοινές λύσεις» για τη «δυνατότητα μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων» προς τη Γερμανία.

Επίσης, αναφέρθηκαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, δηλώνοντας σταθερά στο πλευρό του Κιέβου, με τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει «παρών» στη γεωπολιτική διελκυστίνδα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα προσφέρει εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς αγαθών προς την Ουκρανία μέσω των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης».

Ο καγκελάριος Σολτς σημείωσε ότι «οι συνέπειες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μας απασχολούν» και έδειξε το ενδιαφέρον του για τα «θύματα του …ιμπεριαλισμού και του μένους του Ρώσου προέδρου», ενώ πρόσθεσε ότι θα παρέχεται βοήθεια όσο είναι απαραίτητο.

Στα Ελληνοτουρκικά, και με αφορμή την ανακοίνωση της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η «επαναφορά των σχέσεων με την Τουρκία σε “ήρεμα νερά”», ενώ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Γερμανό καγκελάριο τέθηκε και το Κυπριακό, όπου εκφράστηκε η πεποίθηση για ανάγκη επανεκκίνησης των συζητήσεων με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, στάθηκαν αμφότεροι στα σχέδια διεύρυνσης της ΕΕ, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με πλούσιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.Aπό 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις