Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Για «προειδοποιητικό χτύπημα» μιλάει το Τελ Αβίβ – Ήταν «αποτυχημένη προσπάθεια» απαντά η Τεχεράνη

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, οι λαοί των χωρών της περιοχής κινδυνεύουν άμεσα από ένα γενικευμένο πόλεμο,..

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, οι λαοί των χωρών της περιοχής κινδυνεύουν άμεσα από ένα γενικευμένο πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν “παίζουν” τα χαρτιά της στρατιωτικής διπλωματίας και των άμεσων επιθέσεων.

Το Ισραήλ απάντησε, τελικά,  στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες , αλλά με ένα περιορισμένο χτύπημα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί επίσημα από ισραηλινές κρατικές αρχές και με τρόπο που αποστερεί τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να επανέλθει με μία εντυπωσιακότερη απάντηση. 

Αντίθετα, μάλιστα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα  το Ισραήλ για στρατηγικούς λόγους φέρεται να μην αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων. 

Από την άλλη πλευρά το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου της χώρας Χοσεΐν Νταλιριάν να γράφει στο Χ: «Δεν υπήρξε αεροπορική επίθεση από εξωτερικά σύνορα προς το Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας». 

Μέχρι αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε τα εξής:

— Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS News ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ιράν. Το αμερικανικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον στόχου στο Ιράν, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά Μέσα, που αναφέρουν ότι τρία drones αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν.

Στο Ισφαχάν υπάρχει μια μεγάλη αεροπορική βάση και αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγη κάποιος στόχος και τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς.

Αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν αυτές οι πληροφορίες αρκετές αεροπορικές εταιρίες άλλαξαν τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών.

Το Ιράν υποβάθμισε το γεγονός με τον  εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου της χώρας Χοσεΐν Νταλιριάν να γράφει στην πλατφόρμα Χ ότι  ο Ισραήλ είχε «κάνει μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει “τετρακόπτερα” (drones) τα οποία καταρρίφθηκαν». Προσθέτει ότι όλες οι εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εγκαταστάσεων, είναι ασφαλείς.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης -που πρώτα έσπευσαν να αναφέρουν την «ισραηλινή επίθεση στο Ιράν»- εκτιμούν τώρα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, πραγματοποίησαν «συμβολική» επιχείρηση, με μικρά drones, για να αποδείξουν ότι μπορούν να χτυπήσουν στην καρδιά του Ιράν.

Εκτίμηση που δεν απέχει από όσα γράφει η εφημερίδα The Jerusalem Post, σύμφωνα με τη οποία το χτύπημα του Ισραήλ συνιστούσε προειδοποίηση. Οπως αναφέρει η εφημερίδα της Ιερουσαλήμ, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το πλήγμα κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πάντως, οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για λίγο από και προς την Τεχεράνη, επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Irna. Η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Flydubai ματαίωσε ωστόσο σήμερα τις πτήσεις της προς το Ιράν.

Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι τα εμπορικά πλοία που διέρχονται «από τον Αραβικό Κόλπο και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό ενημερώθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή» σε περίπτωση αυξημένης δραστηριότητας drones στην περιοχή. 

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις