Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σολτς: Επιστροφή στη λιτότητα και τα πλεονάσματα του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής στη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις..

Ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής στη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας. Όμως η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν θα ήταν καλή απάντηση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, απαιτεί από τα κράτη-μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Έχει συμφωνηθεί ότι θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή στο τέλος του 2023.

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχουμε ανάγκη μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους», ώστε «οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ανάγκη από μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία, η οποία όμως να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη-μέλη».

Ήδη, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει γερές περικοπές δαπανών. Ο Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την κάλυψη ενός ελλείμματος 20 δισ. ευρώ (22 δισ. δολαρίων) στον προϋπολογισμό του 2024 με περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία εκτός από την άμυνα – μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει τους εταίρους τους στον συνασπισμό, τους Πράσινους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την επιστροφή στη λιτότητα και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν τη «δημοσιονομική βιωσιμότητα» και τον στόχο να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, που ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο CNN ο Κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στο συνέδριο της εργοδοτικής Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).

Ο Όλαφ Σολτς τάχθηκε σαφώς υπέρ της επιστροφής στη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «θέλουμε να καταστήσουμε δυνατή την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για να εξασφαλίσουμε τη μετατροπή των οικονομιών μας. Όμως η απεριόριστη αύξηση του χρέους δεν θα ήταν καλή απάντηση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19, απαιτεί από τα κράτη-μέλη να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Έχει συμφωνηθεί ότι θα τεθεί και πάλι σε εφαρμογή στο τέλος του 2023. Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχουμε ανάγκη μια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε και πάλι τα σημερινά υψηλά επίπεδα χρέους», ώστε «οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα πως το κράτος τους μπορεί να δρα σε καιρούς κρίσης».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ανάγκη από μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία, η οποία όμως να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη-μέλη». Ήδη, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει γερές περικοπές δαπανών. Ο Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την κάλυψη ενός ελλείμματος 20 δισ. ευρώ (22 δισ. δολαρίων) στον προϋπολογισμό του 2024 με περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία εκτός από την άμυνα – μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει τους εταίρους τους στον συνασπισμό, τους Πράσινους. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις