Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή — Πρώτος σταθμός το Σκοπευτήριο Καισαριανής την Κυριακή 28 Απρίλη

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 -- Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ -- Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με θέμα «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής.

Στο 1ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή, σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση».

Στο 2ο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», τα «Αχ Ερωτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά. που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Αφήγηση στο 1ο μέρος, όπου θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργεί Στέκι Φοιτητών, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται την έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Τι πανεπιστήμιο έχουμε ανάγκη σήμερα;» καθώς και την Απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έχει δημοσιευθεί στον «Οδηγητή», ενώ το Στέκι θα πλαισιώνεται με ταμπλό για τις μεγάλες αυτές φοιτητικές κινητοποιήσεις και για τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

Επίσης, θα λειτουργεί Στέκι Νέων Εργαζομένων, ως σημείο συνάντησης για τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ που θα ξεναγούνται στον χώρο.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης έκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή.

Παράλληλα θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών. Σε αυτό περιλαμβάνονται ξεναγήσεις στο Θυσιαστήριο και στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» (στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ.) και γωνιά δραστηριοτήτων για τους 200 της Καισαριανής. Ακόμα θα υπάρχει γωνιά δραστηριοτήτων για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, όπου τα παιδιά θα φιλοτεχνούν σχέδια εμπνευσμένα από το λογότυπό του και την ιστορία του. Για τις μικρότερες ηλικίες των παιδιών θα υπάρχουν καλλιτεχνικά εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια με φυσικά υλικά, κατασκευές με χρώματα και πηλό, διαδραστικό σόου με σαπουνόφουσκες, καθώς και aerial yoga.

 

Εκθεση – αφιέρωμα στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών

 

Με αποσπάσματα από τις «Γειτονιές του Κόσμου», το εξαίρετο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που ανασυνθέτει ολόκληρη τη δεκαετία του ’40, διανθίζεται η έκθεση που φτιάχτηκε ειδικά για την εκδήλωση στην Καισαριανή, η οποία θα σημάνει την έναρξη του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Η έκθεση ξεκινάει από την επιβολή της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τις γερμανικές, τις ιταλικές και τις βουλγαρικές δυνάμεις και περιγράφει τόσο την κατάσταση στη χώρα όσο και την κατάσταση του ΚΚΕ, που με την έναρξη της τριπλής κατοχής βρέθηκε σε μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές στην Ιστορία του. Περιγράφει τον άθλο της ανασυγκρότησης των καθοδηγητικών του Οργάνων και Οργανώσεων, μετά την απόδραση στελεχών του από τις φυλακές και τις εξορίες και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης, στην οργάνωση της αλληλεγγύης για την επιβίωση του λαού.

Παράλληλα, περιγράφει τη δράση των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ίδρυσαν, τις εκτελέσεις κομμουνιστών, λαϊκών αγωνιστών, αλλά και απλών ανθρώπων που έφτασαν περίπου τις 50.000 κ.λπ.

Αναλυτικά καταγράφεται το χρονικό της θηριωδίας με τις εκτελέσεις και τα μπλόκα από τον Γενάρη του ’44 έως τη «ματωμένη Κυριακή» του Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, ενώ ξεχωριστά αναφέρεται στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Συγκλονιστικά είναι σε αυτή την ενότητα τα ταμπλό που με λόγια στελεχών του Κόμματος, λογοτεχνών και κατοίκων της Καισαριανής μιλούν για τη θηριωδία της εκτέλεσης και τον θρήνο που ακολούθησε.

Η έκθεση «κλείνει» με συμπεράσματα από την πολιτική του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής.

 

Λεωφορεία για το Σκοπευτήριο

 

Λεωφορεία για την μετακίνηση στην Καισαριανή δρομολογούν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Συγκεκριμένα:

Πειραιάς, στις 6 μ.μ. από Αγιά Σοφιά με στάση στο Δημοτικό Θέατρο.

Νίκαια, στις 6 μ.μ. από Κουμπάκη – Πλ. Χαλκηδόνας- Περιβολάκι – Κρατικό- παράδρομο εθνικής Ρέντη.

Κερατσίνι, στις 6 μ.μ. από πλατεία Λαού (Ταμπούρια), με στάση Π. Φύσσα και Λαμπράκη.

Πέραμα, στις 6 μ.μ. από γραφεία ΚΟΒ, με στάση στο τέρμα (καραβάκια) και στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες), Λ. Λαμπράκη.

Καματερό, στις 6 μ.μ. από στάση Μανάρα 

Άγιοι Ανάργυροι, στις 6.15 μ.μ. από το δημαρχείο  απέναντι από την πλατεία.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις