Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προετοιμάζεται η συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν με ανοιχτά όλα τα μέτωπα

Με την ένταση της αντιπαράθεσης σε μια σειρά από ανοικτά μέτωπα, με απειλές και προειδοποιήσεις, Μόσχα και Ουάσιγκτον στρώνουν το έδαφος για την συνάντηση..

Με την ένταση της αντιπαράθεσης σε μια σειρά από ανοικτά μέτωπα, με απειλές και προειδοποιήσεις, Μόσχα και Ουάσιγκτον στρώνουν το έδαφος για την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, έχουν βρεθεί η Λευκορωσία, η Ουκρανία, αλλά και η Συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί» και το διάστημα

«Είμαστε ενωμένοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της Ρωσίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επίθεσή της στην Ουκρανία, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές μας αξίες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας», γράφει ο Τζο Μπάιντεν σε άρθρο στην «Washington Post» προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε πως δεν αναμένει «καμία σημαντική τομή ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης» με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά θεωρεί πως «παρά τις αντιφάσεις – τις οποίες δεν προκάλεσε η Ρωσία – εξακολουθούμε να έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα».

Η Ουκρανία και η Λευκορωσία στο επίκεντρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε την Δευτέρα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τη σύνοδο κορυφής και σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και ότι θα υπερασπιστεί αυτήν τη θέση στην επικείμενη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ελβετία. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Β. Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, στο «μέτωπο» της Λευκορωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε «ανησυχίες» για την εντεινόμενη συνεργασία Μόσχας και Μινσκ, ανέφερε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία Ρωσίας – Λευκορωσίας δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ» και για αυτό το λόγο «η Δύση αντιμετωπίζει τόσο έντονα τη Λευκορωσία». Το ΝΑΤΟ «χρειάζεται να παρέμβει συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας «για να αποτρέψει μια φυσική πορεία αμοιβαία επωφελούς ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ διώκουν Αμερικανούς με «πολιτικά αιτήματα» και πως οι «διαδηλωτές» έξω από το Καπιτώλιο δεν ήταν «απλά ένα πλήθος ληστών και ταραχοποιών».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» πρότεινε σήμερα μιλώντας σε Ρώσους βουλευτές, να αποσυρθεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025, εάν η Ουάσινγκτον δεν άρει τις κυρώσεις στον διαστημικό τομέα που παρεμποδίζουν τις ρωσικές δορυφορικές εκτοξεύσεις, απαγορεύοντας στη Ρωσία να εισάγει συγκεκριμένα μικροτσίπ που χρειάζονται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», η οποία επέτρεπε άοπλες εναέριες πτήσεις επιτήρησης στις χώρες που την είχαν υπογράψει, για τον έλεγχο τήρησης των μεταξύ τους συμφωνιών. Απαντώντας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, υπέγραψε σήμερα αντίστοιχο διάταγμα αποχώρησης από τη συνθήκη, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της συνθήκης, δημιουργώντας μια απειλή για τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επικοινωνία Πούτιν – Μισέλ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, παραδεχόμενοι αμφότεροι την «μη ικανοποιητική» κατάσταση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.

Στη συνομιλία συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Ουκρανία, Λευκορωσία, Λιβύη, Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν κ.ά. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο της ΕΕ, ο Μισέλ επανέλαβε τις θέσεις της για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες» της Μόσχας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διευθέτηση κρίσεων, όπως στη Λευκορωσία.

Αντίστοιχα, ο Πούτιν σημείωσε ότι παρά την τρέχουσα όξυνση, Ρωσία και ΕΕ παραμένουν σημαντικοί εταίροι σε εμπόριο και επενδύσεις. Και από τους δυο τονίστηκε «η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ατζέντα για το κλίμα και η επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων».

Το ΝΑΤΟ καλεί… Ρωσία

Το ΝΑΤΟ καλεί την Ρωσία να συναντηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας (NRC) δεν έχει συνέλθει επί 19 μήνες. Προσκαλέσαμε τη ρωσική κυβέρνηση σε μια νέα συνάντηση πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν υπήρξε θετική απάντηση», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην εφημερίδα «Die Welt».

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», πρόσθεσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας.

Από 902.gr με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Tass»

Σχετικά θέματα

Απόψεις