Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκρηκτική κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Παζάρια και διπλωματικός «πυρετός» ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν και Τουρκίας

Το «περιορισμένο» -όπως προβάλλεται- εύρος του χτυπήματος του Ισραήλ στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, δεν προσφέρεται για εφησυχασμό, το αντίθετο. 

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς στην περιοχή συγκεντρώνεται όλο και περισσότερη εύφλεκτη ύλη.

Το «περιορισμένο» -όπως προβάλλεται- εύρος του χτυπήματος του Ισραήλ στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, δεν προσφέρεται για εφησυχασμό, το αντίθετο. 

Οι πολεμικές σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, μετά την εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό προστέθηκαν στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, τις ισραηλινές επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους του, το Ισραήλ προχώρησε την Παρασκευή σε επίθεση με drone στην πόλη Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν. Πρόκειται για μια περιοχή που συγκεντρώνει κρίσιμες υποδομές για το Ιράν, όπως πυρηνικές εγκαταστάσεις, μονάδες παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων, αεροπορική βάση. Το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ δεν ανέλαβε επισήμως την ευθύνη, κατά την πάγια τακτική του. Η επίθεση έγινε γνωστή κυρίως από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ήταν περισσότερη μια συμβολική κίνηση που δεν είχε στόχο να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις χτυπήσει. Πριν την ισραηλινή επίθεση είχαν δημοσιευτεί δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ για ένα «περιορισμένο» χτύπημα απέναντι στο Ιράν, με αντάλλαγμα το «πράσινο φως» για μια χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας, που θα εντείνει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού. 

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν επιχείρησε να υποβαθμίσει την ισραηλινή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι εκρήξεις που ακούστηκαν ήταν από την κατάρριψη τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Ισφαχάν. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως δεν σκοπεύει το Ιράν να απαντήσει. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση» κατά του Ιράν. «Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ (…) Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνην όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά στην Ιταλία. Φυσικά, τα περί «αποκλιμάκωσης» από τα γεράκια του πολέμου μόνο ως φάρσα μπορούν να χαρακτηριστούν, πόσο μάλλον όταν το Ιράν αποτελεί στενό σύμμαχο της Κίνας και της Ρωσίας που αποτελούν στρατηγικό αντίπαλο του ευρωατλαντικού μπλοκ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν πιστεύει τη δήθεν «φιλειρηνική» έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή που απηύθυναν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των (G7). 

Οι αποφάσεις δε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βρωμοκοπάνε μπαρούτι, σηματοδοτώντας την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών – μελών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Αποφάσεις που φέρουν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε -περισσότερο υπό μορφή ευχής- πως «είναι η ώρα να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μιας χώρας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή και στην συνοχή του ευρωατλαντικού μπλοκ, κάλεσε όλα τα μέρη «να απέχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση». 

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Το αίτημα για την τηλεφωνική επικοινωνία ήλθε από την πλευρά της Τεχεράνης, αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές, χωρίς να δίνουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Reuters, AFP)

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις