Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασικός σύμμαχος του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας..

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασικός σύμμαχος του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρωτοβουλία της Αλγερίας, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν 12 ψήφοι υπέρ, 1 κατά (ΗΠΑ) και 2 αποχές (Βρετανία, Ελβετία). 

Στην περίπτωση που είχε υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του Οργανισμού –όπου δεν υπάρχουν βέτο– θα καλούνταν να  δώσει την έγκριση για να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, επομένως το ψήφισμα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα είχε εγκριθεί εάν περνούσε από το Σ.Α.

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

Η απόρριψη του αιτήματος «δεν θα τσακίσει τη θέλησή μας, ούτε θα σταματήσει την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. Το κράτος της Παλαιστίνης είναι αναπόφευκτο, είναι αληθινό», είπε —δακρυσμένος— ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ.

«Μην ξεχνάτε πως αφού τερματιστεί αυτή η συνεδρίαση, στην Παλαιστίνη αθώοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους το τίμημα των ισραηλινών ενεργειών (…) το τίμημα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του που προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση στην αίθουσα.

Για «λυπηρή ημέρα» έκανε λόγο ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, τονίζοντας πως «το όνειρο του παλαιστινιακού λαού εξανεμίστηκε».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε αμερικανικό νόμο που προβλέπει πως η Ουάσιγκτον υποχρεούται να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεχθεί την ένταξη παλαιστινιακού κράτους δίχως να έχει υπάρξει διμερής συμφωνία.

Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν να επαναλαμβάνουν πως η θέση τους «δεν έχει μεταβληθεί» από το 2011, όταν υποβλήθηκε αίτημα η Παλαιστίνη να γίνει κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο δεν έφθασε καν στο στάδιο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σκιαγράφησε νωρίτερα χθες απευθυνόμενος στο ΣΑ τρομακτικό πίνακα την κατάστασης στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Οποιοσδήποτε «λάθος υπολογισμός», οποιαδήποτε «κακή επικοινωνία», οποιαδήποτε «παρανόηση» μπορεί να οδηγήσει «στο αδιανόητο»: στο ξέσπασμα «γενικευμένου πολέμου στην περιφέρεια που θα ήταν καταστροφικός για όλους όσοι εμπλακούν και για τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε.

Ούτε συζήτηση στο ΣΑ δεν επιτρέπει το Ισραήλ!

Πάντως, οι Ισραηλινοί κατήγγειλαν με οξείς τόνους την  πρωτοβουλία και καταδίκασαν επίσης το γεγονός πως το Συμβούλιο Ασφαλείας την εξέτασε!

Η απόρριψή του δεν τους ικανοποίησε, με τον πρεσβευτή τους στον ΟΗΕ, τον Γκιλάντ Ερντάν, να καταφέρεται εναντίον των χωρών που το υποστήριξαν.

«Το να μιλάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι σαν να μιλάς σε τοίχο», πέταξε, υποστηρίζοντας πως όσοι τάχθηκαν υπέρ στην πράξη ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «καθιστούν την ειρήνη σχεδόν αδύνατη».

Σχετικά θέματα

Απόψεις