Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» και στήριξη του Κιέβου στο επίκεντρο των «27»

Η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών χτες και προχτές, με την..

Η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών χτες και προχτές, με την «Κοινή Αμυνα», τις ευρύτερες πολεμικές προετοιμασίες και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία να βρίσκονται «ψηλά» στην ατζέντα.

Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι τα μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν «τεράστιες και πολύ δύσκολες προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Η «φθίνουσα επιρροή» της ΕΕ έναντι μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα κράτη – μέλη, «αναγκάζοντας τους ηγέτες να συζητήσουν έναν ριζικό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ σε έναν εχθρικό κόσμο», αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg».

Μεταξύ άλλων διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών, τον τρόπο χρηματοδότησης ενός «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας», την έκδοση περισσότερων κοινών ομολόγων για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της Αμυνας, τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ για στρατιωτικές δαπάνες. Κάποιοι ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ ενός νέου γύρου κοινού δανεισμού «για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων», που περιλαμβάνουν από την ενεργειακή μετάβαση έως την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

«Υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών εντάσεων και των πιο δυναμικών μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται από διεθνείς εταίρους και ανταγωνιστές, η Ευρώπη χρειάζεται μια επείγουσα αλλαγή στάσης», σημειώνεται στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σε μια έμμεση αναφορά στην ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα απέναντι σε αμερικανικούς και κινεζικούς.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντ. Τουσκ, ενόψει της συνόδου, καλώντας σε «μια επανάσταση στη στάση μας». «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει η ισχυρότερη πολιτική οντότητα στον κόσμο, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει», συμπλήρωσε.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και σκανδιναβικά κράτη αντιδρούν στον κοινό δανεισμό για την Αμυνα, ωστόσο, σύμφωνα με το «Bloomberg», η «υπαρξιακή απειλή» που αντιπροσωπεύει για την ΕΕ ο πόλεμος με τη Ρωσία στην Ουκρανία «θα μπορούσε να ωθήσει ακόμη και το Βερολίνο να παραμερίσει τις ανησυχίες του σχετικά με το χρέος της ΕΕ».

«Ευρωπαϊκή αφύπνιση» για Αμυνα και Ασφάλεια

Στο μεταξύ προχτές η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Αμυνας και Ασφάλειας, είπε πως «είναι καιρός για ευρωπαϊκή αφύπνιση στην Αμυνα και Ασφάλεια. Επειδή διακυβεύονται πολλά (…) και πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας με αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Εξάλλου, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά, όπως συχνά κάνουν το τελευταίο διάστημα «δυτικοί» αξιωματούχοι, στη «συμμαχία των αυταρχικών κρατών», της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται «μεμονωμένα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πιο πρόσφατο «δείγμα προθέσεων της νέας ένωσης αυταρχικών».

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να εργάζεται για το μέλλον της «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» της.

Τα κράτη – μέλη, όπως ανέφερε, θα είναι πάντα υπεύθυνα για τα στρατεύματά τους και όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με αυτά, «αλλά η Ευρώπη έχει επίσης εργαλεία και ευθύνες σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την άμυνά μας, από την ενιαία αγορά έως την έρευνα, από την καινοτομία στη βιομηχανία και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «καθώς ενισχύουμε τη δική μας κυριαρχία στον τομέα της άμυνας, της βιομηχανίας και των βασικών τεχνολογιών, θα ενισχύσουμε επίσης τη βασική μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

Αιχμές για υποστήριξη του Ισραήλ έναντι της Ουκρανίας

Εκκληση για ευρωπαϊκή στήριξη στην αεράμυνα και στις υποδομές Ενέργειας απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία, παρότι είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν έχει την ίδια «συμμαχική» προστασία με το Ισραήλ.

«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Οταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και drones Shaheds, από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον καγκελάριο Ολ. Σολτς για την απόφαση να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot και πυραύλους για την ουκρανική αεράμυνα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται κι άλλα τέτοια συστήματα. Τόνισε ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές και συνεχίζει τον εκβιασμό, «παίζοντας με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».

«Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα – από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών. Επιπλέον ζήτησε «συγκεκριμένη υποστήριξη» σε θέματα Ενέργειας, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα μαζικά ρωσικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών.

Συνεδρίαση G7 με θέμα την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

«Εχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τα στρατόπεδα όπου βρίσκονται για περίπτωση ανάγκης και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», επισήμανε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) στο Κάπρι της Ιταλίας, όπου κυριάρχησε η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

«Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε «λύπη» που η «εσωτερική πολιτική» στις ΗΠΑ – δηλαδή τμήμα των Ρεπουμπλικάνων – καθυστερεί το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, ωστόσο τόνισε πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε “αρκούν οι ΗΠΑ”».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι είναι επείγον η Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το πακέτο για την Ουκρανία, επικαλούμενος και την τριπλή ρωσική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την ώθηση στην αμερικανική «αμυντική» βιομηχανία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης») – Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις