Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λόμπι για τον πόλεμο: Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (του Κώστα Γουλιάμου*)

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός άξονας «ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» εμπλέκεται συνεχώς από τον έναν πόλεμο στον άλλο, οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν από..

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός άξονας «ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» εμπλέκεται συνεχώς από τον έναν πόλεμο στον άλλο, οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν από 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2021 και 2023.

πηγη: Κώστας Γουλιάμος/902

Αντίστοιχα, ο αριθμός των κρατών που πληρούσαν τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% σχεδόν διπλασιάστηκε: οι έξι έγιναν 11 χώρες. Έχει δε υπολογιστεί πως αν και τα 32 κράτη-μέλη πετύχουν τον στόχο της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ, τότε η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη θ’ αγγίξει το εξωφρενικό ποσό των 11,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028.

Ο κύριος παραγωγός των στόχων του ΝΑΤΟ είναι η ίδια η πολεμική βιομηχανία, η οποία βλέπει πως τα έσοδα, τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών της να καταγράφουν ραγδαία αύξηση. Στο μεταξύ αυτή η βιομηχανία ασκεί πιέσεις μέσω των λόμπυ σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με στόχο οι ροές κερδών να γίνουν μόνιμες. Παράλληλα μέσω των λόμπυ η πολεμική βιομηχανία απαιτεί μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές δεσμεύσεις για την παραγωγή όπλων, ενώ διαρκώς διαμορφώνει πολιτικές περιορισμού επί περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Ήδη το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας πολέμου αποδίδει καρπούς, αν για παράδειγμα λάβουμε υπόψη το νόμο του 2023 της ΕΕ για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), το σχέδιο δράσης για την πολεμική παραγωγή του ΝΑΤΟ (2023) και, βέβαια, τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την παραγωγή όπλων. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι εξαγωγές όπλων σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ & ΕΕ, καθώς η πολεμική οικονομία αναζητά διαρκώς διεξόδους μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Διόλου τυχαίο πως οι 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων έχουν υπερδιπλασιάσει τον προϋπολογισμό τους για λόμπι μόνο την τελευταία πενταετία με στόχο την απορρόφηση εκατομμύριων ευρώ για έρευνα στην παραγωγή όπλων. Γίνονται επομένως κάθε χρόνο και πιο στενοί οι δεσμοί μεταξύ της πολεμικής βιομηχανίας και των κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Μόνο τυχαίο γεγονός δεν είναι η παροχή χρηματοδότησης από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας» για κοινή έρευνα και ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ( 2021-2027).

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε μια νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (ΓΔ DEFIS) το 2019, η οποία λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων και διαστήματος. Η συγκεκριμένη ΓΔ DEFIS διευθύνεται από τον Επίτροπο Thierry Breton, ο οποίος πριν την ανάληψη καθηκόντων του ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATOS. Ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου πληροφορικής με ευρύ χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα οπλικών συστημάτων και ασφάλειας. Πρόδηλα, αυτή η επικάλυψη καλλιεργεί έναν καπιταλιστικό λαβύρινθο συγκρούσεων συμφερόντων αφού, συν τοις άλλοις, ο Breton έχει δημιουργήσει έναν μόνιμο δίαυλο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πολεμικής βιομηχανίας. Σε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας συμμετέχει μια νέα «ομάδα εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ για πολιτικές και προγράμματα που άμεσα σχετίζονται με τη βιομηχανία του διαστήματος, τη βιομηχανία όπλων και της αεροναυπηγικής.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες όπλων της ΕΕ δια των δύο μεγάλων οργανισμών λόμπι, πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 συναντήσεις με ευρωβουλευτές από το 2019. Επιπλέον, μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, πολεμική βιομηχανία και πολιτικοί ηγέτες είχαν τρεις συναντήσεις υψηλού επιπέδου –δύο που διοργανώθηκαν από τη βιομηχανία, μία από την ΕΕ– με κοινούς στόχους την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων της ΕΕ. Έτσι γίνονται «νόμοι» τα πολεμοκάπηλα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει αποκαλύψει τις διαβρωτικές, όσο κι’ επικίνδυνες πρακτικές των λόμπι. Πρακτικές που ασκούνται από δίκτυα επιθετικής παρέμβασης του κεφαλαίου στους ευρωενωσιακούς, όπως και σε κρατικούς μηχανισμούς, στοχεύοντας στην άσκηση «πίεσης», ώστε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων να αποτυπώνονται άμεσα στην ίδια τη νομοθεσία της ΕΕ. Πρακτικές πολιτικής που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συγκλίνοντας με τις απανταχού ενώσεις των καπιταλιστών. Και που αυτές οι πρακτικές των λόμπι δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της κεφαλαιοκρατικής πολιτικής της ΕΕ. Άλλωστε όλο αυτό το δίκτυο, εκπέμποντας τη δυσοσμία της καπιταλιστικής σήψης, συνδιαμορφώνει με το αστικό πολιτικό προσωπικό τη νομοθεσία της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης. Όπως βέβαια και κάθε αντιλαϊκής στρατηγικής, την οποία τα αστικά κόμματα έχουν για εικόνισμα.

Ο λαός όμως δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Γνωρίζει πως η πολιτική Μητσοτάκη και των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ), ταυτίζεται με την οικονομία πολέμου και τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που περικλείουν την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ο λαός γνωρίζει καλά πως η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται!

Γι’ αυτό και μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την ευημερία του λαού είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Για ν’ αναδειχθεί πολύ πιο ισχυρό το ρεύμα αμφισβήτησης αλλά και η πάλη για την εργατική εξουσία που θα εξασφαλίσει και την αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό ιστό της ΕΕ. Την αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων, των πολέμων και των λόμπι. Μαζί με το ΚΚΕ δυναμώνουμε την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης. Το δρόμο της ανατροπής.

(*) Ο Κώστας Γουλιάμος είναι καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Σχετικά θέματα

Απόψεις